Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Искам да съм хубава  
 

4 НАЧИНА ДА ВЪЗПИТАМЕ НЕПОСЛУШНАТА КОСА

         Често се случва след баня или сън да се стряскаме при първото оглеждане в огледалото - косата е своенравна, но с малко повече настойчивост и решителност, можем да я вкараме в правилния път.
         1. Използвайте правилните средства за разресване. За права коса – най-добре се решете с гъста четка, която ще стимулира кръвообращението в скалпа Ви и ще разнесе естествената му мазнина по дължината на космите. Жените с къдрава коса е добре да имат едър гребен под ръка, но да разресват с него след като са използвали балсам за коса.
         2. За да създадете обем, без да бъдете рошава, използвайте анти-фриз продукти, независимо дали ще я оставите да изсъхне сама или ще я изсушите. Ако ще използвате сешоар, не забравяйте да я напръскате с предпазващ от горещината спрей и да използвате балсам без измиване. Изсушете по-голямата част от косата си с главата надолу, а после я разделете на кичури и насочете струята въздух обратно на посоката на косъма.
         3. Докато сте още под душа, измийте косата си с възстановяващ, хидратиращ шампоан. Добре подхранената коса се поддава по-трудно на влажност. Мийте през няколко дена, за да не отнемете естествената мазнина на главата си.
         4. Овлажняващите маски за коса или съдържащите кератин, използвани веднъж на седмица, ще придадат на косата ви мек и бляскав вид. За блестящи кичури, нанесете крем или серум на силиконова основа.

Снежана Проданова


БИРАТА ЗА КОЖАТА И НОКТИТЕ

         Заради естествените си съставки бирата в умерено количество има благоприятно действие за здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. Препоръчителната дневна доза е триста милилитра.
         Бирата е качествен източник на магнезий, калий, цинк, фосфор, силиций, мед, натрий, на витамин B1, B2, B3 и B6 и B12, а също и на аминокиселини. Бирата изглажда бръчките на кожата. Тайната е във витамините, минералите и биоактивните съставки и особено на полифеноли и хумолин, които спират преждевременното стареене. Освен това, благодарение на по-голямото количество на микроелементи като цинк, бирата помага кожата да е по-резистентна на акне и на климатичното влияние. Хмелът, като основна съставка на тази разхлаждаща лятна напитка, е естествен антиоксидант, заради което се използва в козметичната индустрия за производството на козметика за чувствителна кожа. Още преди повече от четири хилядолетия пивоварите в Месопотамия използвали бирата за козметични цели. В древен Египет строителите на пирамидите пиели бира за възстановяване на силите, а знатните жени открили, че къпането и миенето с бира защитава кожата от кожни болести и допълнително я освежава. Също така много отдавна е известно, че бирата се използва и при грижите за косата. Бирата прави косъма по-блестящ и здрав, независимо дали се използва индустриално произведен шампоан или от домашната кухня. Коктейлът от бира и мая пък помага срещу чупенето на ноктите. Една от легендите разказва за тайния ритуал, прилаган от императрица Теодора. Тя е редувала вана с топла и студена бира. Топлата бира била за възстановяване на кожата, а студената за поддържане на младостта.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg