Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Приятели от близо и далеч
 
 

ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ДУЕТ "НАСТРОЕНИЕ" - ПЛОВДИВ

Като пясък през пръстите изтекоха 15 бурни години от живота на нашия семеен дует "Настроение".

Всичко започна на 10 октомври 2007 г. На сцената на кино "Гео Милев" в град Пловдив се появи един музикален дует, който искаше да пее за хората, за тяхното добро настроение. Така започна осъществяването на една наша голяма мечта - да си имаме наш собствен музикален дует. След неколкократно прескачане от група в група, достигнахме до момента, в който решихме, че е време да създадем наш собствен облик чрез музиката.

През изминалите петнадесет години участия по фестивалните сцени, събрахме безброй много положителни емоции. Обиколихме страната надлъж и нашир, Пяхме на какви ли не сцени. От задимени стаички на пенсионерски клубове до супер модерни зали, оборудвани по последна дума на техниката. Във визуалната ми памет обаче се е запечатила една страхотна картина от досегашните ни музикални пътешествия. На един от пловдивските стадиони пред около 2500 души изпяхме хитовите парчета от репертоара на Лили Иванова - "Без правила" и дует "Ритон" - "Елате ни на гости". Докато подавахме микрофоните на водещия програмата, чувах маса народ срещу нас да скандира "Още", "Още". Мисля, че до края на живота ни няма да забравим този миг. И нещо друго няма да забравим до края на живота. Отивахме в Асеновград да пеем на Араповския манастир. Вървим по перона на гарата и си говорим за нашите си работи. В един момент се чува глас на жена: "Извинявайте, може ли за малко". Спряхме се и зачакахме да чуем какво иска дамата. Тя се приближи до нас и рече: "Аз съм Ви слушала как пеете и Ви се възхищавам за това което правите". След това поднесе на Димето стрък полско цвете.

Сега вече получаваме букети, грамоти, планети. Плащат ни да пеем, но повярвайте ми, стръкче здравец понякога е по-ценно от най-скъпия букет. А и онези срещи с непознати хора, които те спират, за да те поздравят, не могат да се заменят с нищо друго.

За да достигнеш обаче до тези прекрасни мигове, преди всичко е необходимо много труд и лишения в името на нейно величество Песента.

За разлика от другите дуети, изявяващи се на музикалните сцени, ние се движим по път изграден от самите нас, със собствен облик и визия. Участието ни на концертите винаги се е отличавало с представяне на нещо ново или промяна на познатото и показването му в най-неочаквана светлина.

По принцип нашата сила е в естрадната и шлагерната песен, но обичаме да се изявяваме и във фолклора. Доказателство за силното ни фолклорно присъствие са наградите от фестивалите в Симеоновград и град Хисаря и разбира се златните медали от Световните шампионати по фолклор Несебър-2021 и Поморие-2022.

Дуетът ни е имал и моменти, в които не всичко е текло по мед и масло. През 2014-та г., заради една неочаквана злощастна случка и и тежка фрактура на крака на моята половинка, се наложи едногодишно прекъсване на музикалната ни дейност. Но и това отмина, и дует "Настроение" отново пое по пътя на сценичните изяви с нови сили и жажда за още по-големи музикални завоевания.

През следващата година н а Международния фестивал за хора с увреждания в град Перник високата оценка на журито за нашето изпълнение беше напълно заслужена. Златният медал за песента "Двама вървим по пътя" не ни изненада. Напротив, по думите на водещия дори сме заслужавали плакет.

Едно от най-значимите събития за дует "Настроение" в отминалите 15 години си остава Многожанровия фестивал на сляпо-глухите в България, провеждан в град Пловдив. Във всичките негови издания нашето присъствие беше много силно и запомнящо се, въпреки голямата конкуренция. Квалитетното жури, в лицето на тогавашните доц. Светла Станилова и проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив, оцени по достойнство изпълненията ни. Особено скъпа за нас от онова време е оценката на проф. д-р Станилова за изпълнението ни на песента "Ако си дал", която тя награди със златен медал. Тази песен е една от най-сложните в нашия репертоар, поради комбинацията от вокално представяне и рецитация, непозволяваща никакви компромиси с текста. Според журито изпълнението ни тогава е било изключително завладяващо, заради великолепното изпяване на вокалната част на песента, както и прочувствения речитатив към нея, поднесен от гласа на женската половинка на дуета.

Не само на фестивалните сцени, но и на всички концерти, в които участваме, дуетът ни има своето запазено място с емблематичните празнични песни, изпълнени с много любов и с огромно чувство на благодарност към публиката, заради която живее и пее дует "Настроение". Тази публика, която ни очаква и ни подкрепя, ни е вдъхвала и продължава да ни вдъхва сила да даваме всичко от нас и да бъдем особено отговорни по отношение на качеството на музиката. Тази наша публика, която ни е ставала на крака неколкократно, заслужава най-доброто. За огромното ни уважение към нея, аз падам на колене, когато изпълняваме песента "Трендафила мирише".

Като венец на всички наши преживявания ще остане срещата ни със славея на шлагерната песен - Бони Милчева и голямата българска поетеса - Надежда Захариева по време на фестивала "С песни от свила" в Свиленград. Освен златния медал, който ни връчиха като жури, те ни изненадаха приятно с желанието си да запечатат нашата среща с обща снимка с дует "Настроение".

Оценката на хора с такава величина в областта на музиката ни показва че дует "Настроение" си е намерил своето място под слънцето, грижи се за него и се стреми да се представи пред своята публика в най-добрата светлина. Всеки, който е дошъл в залата или на площада за да ни види и чуе, има право да получи най-доброто, и поради тази единствена причина, ние сме длъжни да се раздаваме докрай на нашите фенове.

Днес, от позицията на натрупания опит, виждаме колко много трябва да сме напред с материала. Дует "Настроение" има изграден облик и ние с всички сили се стремим да поддържаме необходимото ниво, за да сме на висота. В днешните кризисни времена е доста трудно, но не е невъзможно. Нали е казано "Искаш ли нещо много силно, рано или късно то ще се случи". Както преди 15 г. в Пловдив се случи раждането на дует "Настроение"!

Кирил Дамянов

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg