Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Полезна информация
 
 

ЗАЩО ПЛАЧЪТ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ТЯЛОТО И УМА?

Макар че плачът по-често се възприема като негативна емоция или признак на слабост, това всъщност е начинът на тялото да възстанови физическия и емоционалния си баланс. Така че има повече причини да се проливат сълзи, отколкото изглежда на пръв поглед.

Сълзите почистват очите

Сълзите овлажняват очите и действат като смазка, което ги предпазва от инфекции и в същото време ги почиства от прашинки и други предмети, попаднали в тях.

Сълзите детоксикират организма

Сълзите, проливани в резултат на емоционална реакция, съдържат кортизол (хормон на стреса), както и някои токсини, които нарушават ритъма на тялото. Ето защо силният плач на практика "изхвърля" част от тези вещества, с което намалява общите нива на стрес.

Плачът регулира емоциите

Според психолозите плачът е форма на регулиране на емоциите, който активира парасимпатиковата част на вегетативната нервна система (ВНС), която, от своя страна, помага на тялото да си почине.

Плачът притъпява усещането за болка

Продължителният плач облекчава не само емоционалната, но и физическата болка, тъй като предизвиква отделяне на ендорфини в тялото (окситоцин и ендогенни опиоиди). Окситоцинът е силен хормон, който обикновено се отделя по време на секс или емоционално обвързване с друг човек. Прекият ефект е усещане за спокойствие и щастие.

Плачът подобрява настроението

Проливането на сълзи от време на време е начин за повдигане на духа. По време на плач често се поема дълбоко хладен въздух. Това помага на мозъка да се охлади (същото се случва и при прозяване), което се отразява положително върху цялото тяло, а оттам и върху настроението на плачещия.

Плачът помага за превъзмогването на скръбта

Процесът на скръб може да продължава дълго време и да включва много негативни емоции като тъга, чувство на вина и безпомощност, гняв и др. Плачът помага на ума да преработи всички тези чувства, притъпявайки болката (физическа и емоционална) и позволявайки на тялото да се отпусне.

Сълзите от страх

Освен, когато се чувстват тъжни, хората плачат и от уплаха. Необходимостта от сълзи в стресови ситуации идва от нуждата на мозъка да възстанови емоционалния баланс или физическото и психическото равновесие. При много силна емоция, плачът е начинът на тялото да се отърси и възстанови от това непреодолимо чувство.

Плачът понижава кръвното налягане

Задържането на сълзите при човек на когото му се плаче, увеличава сърдечната честота и кръвното налягане. Така че освобождаващият ефект на сълзите регулира това напрежение в тялото.

Колко често плачат възрастните хора

Според Американската психологична асоциация (APA), годишното време, прекарано в плач при възрастните, е приблизително два часа и половина. Емоционалните сълзи при жените се проливат общо между 30 и 64 пъти, а при мъжете от пет до 17 пъти.

Източник: www.nationalgeographic.bg


ПЕНЛИВО ВИНО СПОРЕД ЕТИКЕТА - КАК ДА ОТВОРИМ, НАЛЕЕМ И ПОДНЕСЕМ ПЕНЛИВИ ВИНА?

Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават без него. Има ли специфични особености пенливото вино при отварянето, наливането и поднасянето и каква компания предпочита то, това е част от етикета на виното и всеки любител би следвало да познава някои правила.

Пенливото вино трябва да е добре и постепенно охладено преди поднасяне, най-добре при температура от 6-8 градуса в специален съд за охлаждане на вино. Рязката разлика в температурата ще навреди на аромата на виното.

Пенливото вино задължително се поднася с кърпа, тъй като мократа бутилка се пързаля в ръцете, а знаем, че предстои процедурата по отварянето, за която е добре всичко да е сигурно. Избършете добре бутилката преди отваряне.

Чашите, в които се сервира пенливо вино, са тънкостенни, високи и тесни, за да се запази газировката колкото се може по-дълго. Измийте ги и ги полирайте добре. Красотата на балончетата трябва да изпъкне, а не остатъци от варовик или пръсти.

Махнете металната кошничка, задръжте бутилката под наклон 45 градуса и не насочена към човек. През цялото време палецът е на тапата, за да не се случи инцидент и тапата да нарани някого. Налягането никак не е малко за такова тясно гърло.

Задръжте тапата неподвижно и започнете леко да въртите бутилката, както е под наклон, обратно на часовниковата стрелка. Трябва да се чуе звук "пссс", а не "пук". Това означава, че виното е отворено възможно най-безопасно и по етикет.

Чашите се наливат отново под наклон, за да има минимално количество пяна. В никакъв случай не трябва да има фонтани, пръскане и разливане. Ако остане от пенливото вино, бутилката се затваря с тапа и може да престои най-много 3 дни. Ако виното е качествено, може да сготвите с него риба, пиле или морски дарове.

По правило пенливите вина се сервират с ордьоври, плодове, леки десерти, морски дарове. Каквото и да сложите, важното е да е леко за стомаха, защото игривите балончета създават трудности на храносмилането. Макар и уж сладко и леко на вкус, пенливото вино си е достатъчно алкохолно и 2-3 чаши могат да завъртят главата съвсем прилично. Така че пийвайте, вдигайте празнични наздравици, но следете и за храната.

Наздраве!

Източник: www.hera.bg

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg