Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Занимателна страничка  
 

ЗА ИГРАТА “КОЙ СЪМ АЗ?”

Уважаеми читатели,

Публикуваният текст към играта „Кой съм аз?“ в брой 9 на сп. „Звук и светлина“ се отнася за Стефка Костадинова – българска лекоатлетка, световна рекордьорка в скока на височина. Отговорилите правилно са: Добринка Неделчева от с. Малчика, Елица Йосифова от Велико Търново, Снежанка Кирчева от Пловдив, Донка Вълнеева от Пловдив, Върбина Станкова от Шумен, Иванка Христова от Левски, Силвия Дацин от с. Орешак, Кирил Дамянов от Пловдив, Диана Делчева от Харманли и Димитър Станев от Велико Търново.

Благодарим на всички взели участие!


А ето и текста за настоящия брой:

Родих се през 1822 г. в град Сливен, в семейството на занаятчия. Първите си шестнадесет години прекарах в родния си град, посещавайки гръцко училище. Баща ми беше много беден, така че през 1838 г., сам заминах за Търново, където учих около шест месеца, като в същото време и слугувах. Оттам заминах за Букурещ, където учих около година и половина при учителите братя Христиди. След като Захари Княжески ми съобщи, че руското правителство отпуска няколко стипендии за българите, заминах за Одеса. За пътуването ми помогна Димитър Диамандиев от Сливен.

Благодарение на отпуснатата ми стипендия, за три години завърших околийското училище в Одеса. След това постъпих в семинарията, която завърших за шест години, и през 1850 година се върнах в България.

От 1850 до 1858 година учителствах в Сливен. Едновременно с това участвах в борбата за църковна независимост и новобългарска просвета. Дори основах и читалище в родния си град. Пишех и разпространявах патриотично–революционни стихове и песни, призоваващи към борба за освобождение от турска власт. С тях подбудих в цяло едно поколение стремеж към борба за свобода и така подготвих почвата за Априлското въстание. Песните, макар и да не бяха публикувани, бързо се разпространиха из българските земи. Подхващането им от будната учителска и революционна интелигенция, от ученици и непокорни млади хора беше явен израз на бунтовно настроение. Това обаче предизвика ненавистта на туркофилските и гъркоманските среди, които извършиха покушение над мен. Това ме принуди да се преместя да учителствам в Ямбол като главен учител до 1861 година. През 1861 г. Сливенската община ме повика отново в Сливен, където станах главен учител и учителствах до 1871 г. През същата година ме избраха за делегат от Сливенската епархия на Първия български църковно–народен събор в Цариград при изработването на екзархийски устав. След завръщането си от Цариград, учителствах още около 3 години, като след това напуснах сам, поради проблеми със зрението.

Макар и полусляп и болен, аз съм и един от хората, които посрещнаха руските войски при идването им в Сливен на 17 януари 1878 г., където изнесох пламенна реч на руски.

Горд съм, че дори и днес, тъкмо моите песни звучат по улиците при всеки израз на недоволство!

Спомнихте ли си за мен? Познахте ли ме?

 

ТЕСТВАЙТЕ ЛИЧНОСТТА СИ ПО МЕТОДА НА ДАЛАЙ ЛАМА

Далай Лама е казал следните думи: "Човешкият мозък е като чадър работи най-добре, когато се отваря."

Затова той съставя един прост, но изключително верен тест, разкриващ истинската личност на човека.

Всъщност тестът е наистина кратък – състои се само от 3 въпроса.

За да надникнете отвъд недрата на своето подсъзнание, трябва да отговорите на следващите въпроси.

Нека започваме:

1. Подредете долните животни съгласно собственото си разбиране:

а) крава

б) тигър

в) овца

г) кон

д) свиня

2. Напишете по една дума, която характеризира всяко едно от долните понятия (например куче – приятел, котка – глезла и т.н.):

а) куче

б) котка

в) плъх

г) кафе

д) океан

3. Посочете по един ваш близък човек на всеки от долуизбраните цветове. Не правете повторения и не забравяйте – само по една личност за всеки цвят:

а) жълт

б) оранжев

в) червен

г) бял

д) зелен

Идва времето и на резултатите:

1. Това са вашите приоритети в живота:

КРАВА: означава кариера.

ТИГЪР: означава гордост.

ОВЦА: означава любов.

КОН: означава семейство.

СВИНЯ: означава пари.

2. Характеристиките на животните:

Описанието за КУЧЕТО характеризира вашата личност.

Описанието, което сте посочили за КОТКАТА, характеризира вашия съпруг (съпруга) или вашия спътник в живота

Описанието за ПЛЪХА, характеризира личността на вашите неприятели.

Описанието, което сте направили за КАФЕТО, показва вашето отношение към секса. Описанието за ОКЕАНА характеризира собствения ви живот.

3. Цветовете, които сте обвързали с важни за вас хора:

  • ЖЪЛТ: Това е някой, когото няма да забравите.
  • ОРАНЖЕВ: Този човек можете да смятате за най-добрия си приятел.
  • ЧЕРВЕН: Някой, когото наистина обичате.
  • БЯЛ: Вашата душа близнак.
  • ЗЕЛЕН: Някой, който ще запомните за цял живот.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg