Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ДА ПАЗИМ И СЪХРАНЯВАМЕ СВОБОДАТА

          25 септември е добричкият Великден. Тази година се навършиха 75 г. от подписването на Крайовският мирен договор, възвръщането на Южна Добруджа към България и 25 г. от указа на президента Желю Желев за възвръщане на старото име на града Добрич. Членовете на ТО на сляпо-глухите в Добрич се включихме в тържествата по повод празника. В ранното утро посетихме военните гробища и положихме цветя на падналите за свободата на Добруджа. След това присъствахме на тържествено заседание на общински съвет, което се състоя в зала Добрич. На обяд се хванахме на голямото кръшно хоро, извило се на площада. Наслаждавахме се на добруджанските ритми на всички фолклорни състави от града ни. Светла Маринова взе участие в програмата, като рецитира стихотворението на Христо Ботев "Тъмен се облак зададе". Калинка Ковачева и Мария Паскалева взеха участие в поетичния конкурс "Моята Добруджа", организиран от БЧК със свои произведения. Същите бяха номинирани и получиха награди. Във връзка с бележитите дати в клуб "Детелина" бе поканен краеведът Атанас Пеев.
          Той запозна членовете накратко с историята на Добруджа.
          Срещата приключи много вълнуващо и стигнахме до извода, че великите дела и страдания на нашите предшественици ни задължават никога да не забравяме историческите събития. Свободата е изключителна ценност, която ежедневно трябва да се отстоява и съхранява. Всеки един от нас носи отговорността утре да живеем по-добре от днес. Да обичаме и пазим града си.

Калинка КовачеваВЪЛНУВАЩА И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ПЕРПЕРИКОН

          На 12.09.2015 г. след приключване на 11-я фестивал за хора с увреждания в гр. Пловдив, където варненските участници се представиха добре, спечелиха 5 медала - два златни, един сребърен и два бронзови, бяхме поканени в гр. Кърджали да участваме в състезанията по канадска борба на хора с увреждания - "Воля за победа" от различни градове на България. Искам да отбележа, че в състезанието по Канадска борба, Ваньо Биячев и Цонка Трифонова, спечелиха 3-то място - Бронзов медал за лява ръка.
           Преди да се явим на състезанията, които бяха на следващия ден ние предприехме екскурзия до Перперикон. Водеше ни екскурзовод, който ни обясняваше и разказваше много интересни исторически неща за този век. Групата ни - Станчо Добрев, Ганка Параскевова, Ваньо Биячев, Цонка Трифонова, Цветанка Пехливанова, Николай Коев и шофьора ни - Веско, тръгнахме по стъпките на древните хора, които някога са вървели по този път из скалния град. Ние искахме да разгледаме това интересно место. Перперикон е една от най-популярните туристически дестинации в България през последните години. По мащабност археологическия комплекс е на второ място в България, след Царевец. Това посещение на историческото място, ни развълнува дълбоко. Върна ни назад във вековете, за да научим и да разберем, какви древни хора са живели някога по нашите земи, как е преминал животът им, какво е съградено и какви са техните постижения през вековете. За нас, тази екскурзия ще остане незабравима. Благодарим на организаторите.

Ганка ПараскевоваНА ФЕСТИВАЛ В ГРАД ПЕРНИК

          Ние, ТО на НАСГБ гр. Русе по покана участвахме на Девети Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания на 11-12.07.2015 г. Групата се представи с богат репертоар. При 1800 участника на фестивала журито ни даде много добри оценки - Златен медал за естрадно пеене на Пенка и Иван Николови, сребърен медал на група "Росна китка" - фолклорни песни, Бронзов медал "Нежни чувства" - стари градски песни, Бронзов медал на соло - инструментално изпълнение, три дипломи и грамоти за цялостно и индивидуално изпълнение. Участваха Анелия Джигнарова, Галина Петкова, Иван Николов, Недка, Панайот Димитров, Петранка Георгиева, Пенка Николова, Правда Минчева и Иван Жеков - ръководител на групата.
          Благодаря от все сърце на всички участници и пожелавам да са здрави, с висок дух и повече усмивки!

Панайот ДимитровРАДВАМЕ СЕ НА ПОСТИГНАТИТЕ УСПЕХИ

          От 9 до 16 август в гр. Варна се проведе национален спортен празник на специфичните възможности на сляпо-глухите. От ТО на НАСГБ Шумен в спортната надпревара се включиха трима спортисти, които се представиха много добре. Те спечелиха девет медала - три златни, три сребърни и три бронзови. По уважителни причини отсъства Фахредин Асанов, нашия добър шахматист и спортист, който със сигурност също щеше да спечели няколко медала. Ивелин Тодоров председател на новоучредения ни спортен клуб извоюва три златни медала - два по канадска борба - лява и дясна ръка, един - хвърляне на копие и един сребърен на гюле.
          Янко Стайков на канадска борба спечели два сребърни - за лява и дясна ръка и бронзов за тласкане на гюле. Йорданка Стайкова два бронзови медала на канадска борба за лява и дясна ръка. Нашата организация се гордее се с тях!
          На 11-я Национален фестивал на художествената самодейност, който се проведе на 11.09.2015 г. в гр. Пловдив, хотел "Новотел", ТО на НАСГБ - Шумен се представи с група "Еделвайс" в жанра стари градски песни и група "Китчица" за народни песни с ръководител Даниела Маринова и корепетитор Милен Михов. Конкуренцията беше на високо ниво, защото изявите на самодейците се оказаха от добри по-добри. Резултатите не бяха тези, които ние очаквахме, тъй като юни, юли и август репетирахме с малки прекъсвания. И най-интересното и важно е, че нашият корепетитор Милен Михов се завърна специално от чужбина, за да ни подготви за фестивала. Група "Еделвайс" се класира на трето място с бронзов медал. Трето място извоюва и дуета на Йорданка Стайкова и Върбина Станкова в жанра стари градски песни, с песента "Любов". Златен медал журито присъди на Янко Стайков за красивите му дърворезби. От сърце благодарим на организаторите на това крупно мероприятие в лицето на председателя на НАСГБ - Димитър Парапанов, компетентното жури, ръководството на хотел "Новотел" и на кмета на община Шумен Красимир Костов - за предоставения ни превоз до Пловдив и обратно.
          Вълнуващите срещи с приятели и изживените мигове и емоции, добрите резултати дълго ще сгряват сърцата на шуменци.
          Тези големи празници, на които ние присъстваме и участваме, правят живота ни по-смислен и съдържателен. Когато се завърнахме в гр. Шумен бяхме обградени от медиите с голямо внимание и взетите интервюта се излъчиха по радиото и печата.

Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg