Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Приоритети  
 

ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
НА СПЕЦИФИЧНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ
НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ

         Съгласно програмата за дейността на НАСГБ през 2013 г., приета от Общото събрание на НАСГБ, от 09 до 13 септември 2013 г. в гр. Пловдив се проведе Десетият юбилеен национален празник на специфичните възможности на сляпо-глухите, включващ 10-то юбилейно първенство по шахмат, 2-ро национално първенство по спортна табла, 5-то национално първенство по канадска борба, 9-то национално първенство по лека атлетика и 9-тия национален фестивал на художествената самодейност. Чрез тeзи Национални празници се дава възможност на всички членове, от тотално сляпо-глухите до сляпо-глухите с остатъчен слух и зрение да се изявят и докажат своите възможности в любителското творчество и изкуство, в шаха, канадската борба, спортната табла и леката атлетика. В тазгодишния 10-ти Юбилеен празник се включиха 95 състезателя, от които 4 с тежки слухови и зрителни увреждания. Повечето участници се включиха в две или няколко съревнования. Класиралите се на първо, второ и трето място бяха отличени от председателя на НАСГБ със златен, сребърен и бронзов медал и диплом.
         Всяко от първенствата и фестивала бяха предхождани от съответната техническа конференция, което спомогна за добрата организация на провеждането им.
         На 09.09.2013 г. първенството по шах бе открито от председателя на НАСГБ Димитър Парапанов. Главен съдия беше Милко Кичуков, а помощник-съдия – Димитър Хинев. Турнирът протече в девет кръга, в които участваха 10 състезателя, от тях двама с тежки слухови и зрителни увреждания. Оформи се следното класиране – 1-во място: Милко Кичуков от ТО Пловдив, 2-ро място: Димитър Хинев от ТО Варна, 3-то място: Фахредин Ахмедов от ТО Шумен, 4-то място: Йордан Цирков от ТО Габрово, 5-то място: Никола Колев от ТО Бургас, 6-то място: Добрин Добрев от ТО Сливен, 7-мо място: Али Неби от Националния център за рехабилитация на сляпо-глухи (НЦРСГ) „Хелън Келър”, 8-мо място: Петко Петков от ТО Габрово, 9-то място: Красимир Евтимов от НЦРСГ „Хелън Келър” и 10-то място: Шукри Кадир от ТО Кърджали. По време на шахматния турнир Никола Колев от ТО Бургас аранжира изложба на шахове от различни държави, които той е колекционирал при своите пътувания в чужбина. Всеки имаше възможност да се докосне до тези интересни антики, които си бяха цяло произведение на изкуството. Председателят на НАСГБ го отличи с Почетен диплом и златен медал за представянето на тази изключителна сбирка.
         На 11.09.2013 г. Юбилейния празник продължи с първенството по спортна табла, което се проведе в хотел „Новотел”, зала „Пловдив – 1”, с главен съдия – Деян Славов и помощници: Славчо Казанджиев и Живка Огнянова. В състезанието се включиха 16 участника, от които 2 с тежки слухови и зрителни увреждания. 1-во място извоюва Йордан Цирков от ТО Габрово, 2-ро място Ангелина Кръстева от ТО Стара Загора и 3-то място Димитър Хинев от ТО Варна.
         На 12.09.2013 г. 58 участника, от които трима с тежки слухови и зрителни увреждания, се срещнаха на стадион "Пловдив”, за да премерят сили в леката атлетика. Състезанията преминаха под организацията на главен съдия Валентин Кузев, екип от съдии и помощници-доброволци от ПУ „Паисий Хилендарски” и Младежката организация към Съюза на глухите в България.
         Спортните дисциплини бяха: 60 м. гладко бягане, 100 м. гладко бягане, 200 м. спортно ходене (за напълно слепи, остатъчно зрение, до 50 г. и над 50 г.), скок дължина от място, тласкане на гюле, мятане на диск и хвърляне на копие. В горещия септемврийски ден състезателите дадоха всичко от себе си. Призовите места бяха наградени от председателя на НАСГБ на почетната стълбичка по индивидуални класирания по дисциплини и съответно дадоха по три, две и една точка за отборното класиране, което се получи по следния начин – 1-во място: ТО Варна с 40 т.; 2-ро място: ТО Пловдив с 39 т.; 3-то място: ТО Добрич с 20 т.; 4-то място: НЦРСГ „Хелън Келър” и ТО Стара Загора с по 11 т.; 5-то място: ТО София с 10 т.; 6-то място: ТО Русе и ТО Шумен с по 7 т.; 7-мо място за ТО Ямбол с 6 т.; 8-мо място: ТО Плевен с 5 т.; 9-то място за ТО Асеновград с 3 т.; 10-то място за ТО Велико Търново с 2 т.; 11-то място: ТО Неделино с 1 т. и на 12-то място: ТО Бургас, ТО Габрово и ТО Горна Оряховица с по 0 т.
         Денят продължи с Петото национално първенство по канадска борба с участието на 22 състезателя, от които двама с тежки слухови и зрителни увреждания, под ръководството на главен съдия Христо Делиджаков. Мъжете се състезаваха в категориите: до 70 кг., от 70 кг. до 90 кг. и над 90 кг., а жените – до 70 кг. и над 70 кг. – провеждани поотделно за лява ръка и за дясна ръка. Схватките бяха оспорвани, и след награждаването на отделните класирания по категории, бе обявено и отборното класиране: 1-во място за ТО Пловдив със 17 т.; 2-ро място за ТО Варна с 15 т.; 3-то място за НЦРСГ "Хелън Келър” и ТО Добрич с по 8 т.; 4-то място за ТО Шумен и ТО Стара Загора с по 5 т.
         На 12.09.2013 г. вечерта в зала „Москва” на хотел „Новотел”, председателят на НАСГБ обяви Комплексно отборно класиране във всички спортни първенства (шахмат, спортна табла, лека атлетика и канадска борба) на 10-я юбилеен празник, по набран общ брой точки, както следва: 1-во място за ТО Пловдив с 59 т.; 2-ро място за ТО Варна с 58 т.; 3-то място за ТО Добрич с 28 т. (трите призови места бяха отличени от председателя на НАСГБ със златен, сребърен и бронзов медал и дипломи); на 4-то място е НЦРСГ „Хелън Келър” с 19 т., 5-то място за ТО Стара Загора с 18 т., 6-то място за ТО Шумен с 13 т., 7-мо място за ТО София с 10 т., 8-мо място за ТО Русе с 7 т., 9-то място за ТО Ямбол с 6 т., 10-то място за ТО Плевен с 5 т., 11-то място за ТО Асеновград и ТО Габрово с 3 т., 12-то място за ТО Велико Търново с 2 т., 13-то място за ТО Неделино с 1 т. и 14-то място за ТО Бургас и ТО Горна Оряховица с 0 т.
         Като тържествен финал на Юбилейния празник, бе проведеният на 13.09.2013 г. в зала „Москва” на хотел „Новотел” Девети национален фестивал на художествената самодейност на сляпо-глухите. Представиха се 68 участника от 13 териториални организации (ТО) на НАСГБ: Асеновград, Бургас, Варна, Горна Оряховица, Добрич, Неделино, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Харманли, Шумен, Ямбол, както и от НЦРСГ „Хелън Келър”.
         Гост на фестивала беше г-н Борислав Стаматов – зам. кмет на район „Централен” към Община Пловдив. Журито на фестивала беше в състав: председател – доц. д-р Светла Калудова-Станилова – декан на факултет „Музикален фолклор и хореография” към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив и членове – Спаска Джангозова – специалист по жестомимичен език, синхронно пеене с жест и мимика и художествено слово с жест и мимика; Емил Милев – поет, от Дружеството на пловдивските писатели и Янко Ненов – художник, от Дружеството на пловдивските художници. В зала „Москва” беше аранжирана и изложба по изобразително изкуство, в двете му разновидности – приложно изкуство и изящно изкуство. Водещ на фестивала бе Деян Славов.
         Фестивалът се проведе в 22 жанра, всеки от които имаше отделно класиране.
         Развиват се жанровете, характерни за изкуството на сляпо-глухите с дълбока слухова загуба: специфични възможности на тотално сляпо-глухите; художествено слово с жест и мимика (тотално глухи, лично творчество, рецитиране на творба от чужд автор) – соло; синхронно пеене с жест и мимика (соло и дует). Представиха се самодейци от НЦРСГ „Хелън Келър“, които бяха отличени с 1-ви места: тотално глухи с частично зрение Красимир Евтимов и Али Неби. Искра Пръшева с практическа слепота и практическа глухота отново се изяви в няколко жанра. Калинка Ковачева и Ангелина Кръстева показаха много добри умения в жестомимичния език, въпреки, че го изучават без помощта на зрението и то отскоро, а не от детска възраст, което е предизвикателство и значително постижение, както и признание към алтернативните способи за общуване. Ангелина и Искра се явиха като дует „Омай“ по синхронно пеене с жест и мимика за първи път на наш фестивал и направиха отлично впечатление. Художествените ръководители от НЦРСГ – Анна Ройдева и Деян Славов заслужиха адмирации за този напредък. Г-жа Джангозова изказа задоволство, че се разширява интересът към жестомимичния език, а всички участници във фестивала се представят с подходящи сценични костюми.
         Очаквано най-масово бе участието в певческо-музикалните жанрове: народно пеене (соло, дует, състав), стари градски песни (соло, дует, състав), естрада (соло, дует), класическо пеене (соло), както и в жанра: инструменталисти (соло). Поетите и рецитаторите се представиха в жанровете: художествено слово – лично творчество (соло) и художествено слово – рецитиране на творба от чужд автор (соло, дует, състав). В определени класирания журито отличи повече състезатели, като определи по няколко първи, втори и трети места. Художниците – участници в изложбата бяха класирани в жанровете: приложно изкуство и изящно изкуство, сред които Катя Парапанова с пълна глухота и частично зрение.
         Председателят на журито доц. д-р Светла Калудова-Станилова обяви класиралите се, а председателят на НАСГБ Димитър Парапанов връчи дипломи и медали – за първо, второ и трето място – златен, сребърен и бронзов. Всички наградени самодейци получиха и скромна парична сума, осигурена от Министерството на културата, както следва: при солистите и всеки участник в дуетите: за 1-во място – 10 лв., за 2-ро място – 8 лв. и за 3-то място – 6 лв. Съставите съответно получиха 70 лв. за 1-во място, 60 лв. за 2-ро място и 50 лв. за 3-то място.
         Въз основа на заетите призови места от солисти, дуети и състави и сбора от точките в рамките на фестивала, може да се посочи класиране по организации: 1-во място за ТО Пловдив с 33 т.; 2-ро място за НЦРСГ "Хелън Келър" с 15 т.; 3-то място за ТО Добрич с 13 т.; 4-то място за ТО Русе и ТО Шумен с по 12 т.; 5-то място за ТО Варна с 11 т.; 6-то място за ТО Стара Загора с 9 т.; 7-мо място за ТО Ямбол и ТО Неделино с 5 т.; 8-мо място за ТО Асеновград, ТО Велико Търново и ТО Харманли с 3 т.; 9-то място за ТО Горна Оряховица с 1 т. и 10-то място за ТО Бургас с 0 т.
         Уведомяваме читателите на сп. „Звук и светлина”, че подробните класирания (индивидуални и отборни) във всички съревнования на празника, са изпратени на председателите на ТО на НАСГБ.
         Изказваме сърдечни благодарности на председателя на НАСГБ Димитър Парапанов, както и на спонсорите на фестивала и празника:
         - Министерство на културата, в лицето на министър Петър Стоянович, съорганизатор на фестивала и дарител на паричните награди за отличените самодейци;
         - Община Пловдив (предоставила като дарение Стадион "Пловдив“) за провеждането на 9-то национално първенство по лекоатлетически дисциплини на сляпо-глухите и 5-то национално първенство по канадска борба на сляпо-глухите;
         - „Хеброс бус“ – дарение безплатен транспорт на 12.09.2013 г.;
         - г-н Димитър Консулов – управител на бутилираща компания "Хисар" от извор №7 – дарение трапезна вода "Жива вода“;
         - г-н Асен Хаджитодоров – председател на Българска федерация по канадска борба – предоставила безплатно услугите на съдията по канадска борба г-н Христо Делиджаков;
         - доброволците, помагащи в първенството по лека атлетика: студентите от Пловдивски университет и младите хора от Съюза на глухите в България;
         - ръководството и екипа на хотел „Новотел” – Пловдив за предоставената ни възможност да проведем нашия празник при отлични условия и обслужване.

Снежанка Кирчева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg