Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

РАЗОЧАРОВАНИЕ!

         С голямо желание се записах в групата на Златка Димитрова от Варна, която организираше почивка на море в балнеосанаториум за лечение „Св. Георги” гр. Поморие. Това стана през месец март тази година, а почивката бе определена за 17 август. Така дойде дългоочаквания ден и тръгнахме, а за да пристигнем в Поморие трябваше да сменим два влака и автобус. Не можахме да пристигнем на време за обяд. С големи разправии ни сложиха обяд, който се състоеше от таратор без кисело мляко, ориз с пилешки гръбнак и по една малка праскова. За вечеря същото, само без таратора. На втория ден менюто се повтори отново. Бяха ни казали, че можеш от предния ден да си пишеш какво искаш да ядеш. Но когато попитахме, уви, оказа се, че нямат меню за другия ден. В рамките на два дни получихме десерт грис в малка пластмасова чашка, който трябваше да ядем с голямата лъжица, а тя едвам влизаше в чашката. Накрая за довиждане отново разправии. Закуската за из път получихме с голям зор. За доктора и сестрите нищо лошо не мога да кажа – винаги усмихнати и весели. Компанията беше много добра, имаше музиканти: Виктория от Благоевград, Марин от Пловдив, Кирил от Смолян, Любо певеца от с. Полена и една певица. В това отношение от към веселата част изкарахме от добре, по-добре. Попяхме си от сърце, разказахме си различни вицове и случки и времето мина неусетно. За съжаление цялата ни група остана много разочарована от почивката в сравнение с нашите почивни бази за отмора към ССБ. Тук май не е пригодено за слепи хора и нямат представа как да се отнасят с нас. Пък и си плащаме като всички и мислим, че не трябва да се подиграват с инвалидите и, че може всякак да минава като сме слепи. Така, по този начин не се печелят почиващи.

Иван Лицов


СРЕЩА С ОФТАЛМОЛОЖКАТА ИЛИЯНА АНАНИЕВА

         Днес 23-ти септември клуб „Детелина” към ТО на сляпо-глухите в гр. Добрич отвори врати за „новата” учебна година. Пръв гост бе офталмоложката Илияна Ананиева. Тя обширно информира присъстващите за същността на хипертоничната болест. Подробно разясни кои са характеристиките на заболяването и как можем да се предпазим от него. Сред нейните препоръки са тези, свързани със спазване на строг режим на хранене с избягване на тлъсто месо, тестени и солени продукти. Необходимо е да поставим акцент на консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Докторката подчерта, че е добре редовно да следим стойностите на кръвното си налягане. Тя каза, че след като веднъж стартираме с медикаментозно лечение, трябва всяка сутрин да внимаваме да не пропуснем назначения ежедневен прием. Според редица изследвания високото кръвно е причина за различни заболявания и затова е добре да поддържаме стойностите му в нормални граници.
         Аудиторията й зададе редица въпроси, насочени и към други заболявания. Д-р Ананиева отговаряше ясно и изчерпателно.
         В края на срещата гостенката получи красив букет. Тя обеща винаги да се отзовава на нашите покани.

Калинка Ковачева


ВСИЧКО, КОЕТО СЕ ПРАВИ С ЛЮБОВ, НОСИ ГОЛЕМИ УСПЕХИ

         От 9.09.2013 г. до 13.09.2013 г. се проведе 10-ти юбилеен празник на специфичните възможности на сляпо-глухите в гр. Пловдив, който включва: 10-то юбилейно първенство по шахмат, 2-ро Национално първенство по спортна табла, 5-то Национално първенство по канадска борба, 9-то Национално първенство по лека атлетика и 9-ти Национален фестивал на художествената самодейност.
         Този юбилеен празник се проведе на високо ниво. Тримата ни спортисти се представиха много добре.
         Група „Еделвайс“ тръгнахме от родния край с мисълта и голямото желание да се представим подобаващо. От месец април до средата на септември репетирахме редовно. Трудът и усилията ни се увенчаха с успех. Резултатите са налице – 4 златни, 7 сребърни и 4 бронзови медала.
         От спортистите Ивелин Тодоров се класира на първо място – златен медал по канадска борба на лява ръка, и второ място – сребърен медал на 200 м. спортно ходене.
         Фахредин Хасанов спечели бронзов медал – трето място по шахмат и две трети места по канадска борба на лява и дясна ръка.
         Янко Стайков беше награден с два сребърни медала – второ място на 60 м. гладко бягане и двеста метра спортно ходене и трето място – бронзов медал на 100 м. гладко бягане.
         Дотук от спортистите имаме 8 медала.
         В художествената самодейност, Еленка Христова грабна златния медал за солово изпълнение на песента „Тежък камък ми падна“ – акапелно, в жанра „Стари градски песни“. Златен медал и за Янко Стайков за дърворезбите. За група „Еделвайс“ – второ място, сребърен медал в жанра „Стари градски песни“.
         Второ място с два сребърни медала извоюва дуета на Йорданка Стайкова и Върбина Станкова с песента „Танго“ в жанра „Стари градски песни“. Групата за народни песни „Китчица“ зае второ място – сребърен медал.
         Голямата изненада беше златен медал за корепетитора Милен Михов за най-добър съпровод в различни жанрове.
         От сърце благодарим на организаторите за това крупно мероприятие в лицето на председателя на НАСГБ Димитър Парапанов, на цялото ръководство на хотел „Новотел“, на кмета на община Шумен Красимир Костов за предоставения ни превоз до Пловдив и обратно.
         Вълнуващите срещи с приятели, изживените емоции и прекрасни мигове, много добрите резултати дълго ще сгряват сърцата на шуменци.
         Когато се завърнахме в град Шумен бяхме обградени с голямо внимание от медиите, вестник „Шуменска заря“, радио „Шумен“, телевизия „Шумен“, „Совите“, радио „Форте“. Всички взети интервюта се излъчиха в ефира веднага.

Върбина Станкова


НЕЗАБРАВИМ ПРАЗНИК!

         През месец септември от 09-ти до 13-ти включително, в гр. Пловдив се проведе Десети национален празник на творческите възможности – художествена самодейност, спортни състезания, изящно, приложно и изобразително изкуство на сляпо-глухите. Варненските участници тръгнахме за празника с хъс, желание и амбиция за победа. Първото състезание беше от 09-ти до 11-ти септември по шах, където за второ място със сребърен медал беше награден Димитър Хинев. По спортна табла същият спечели бронзов медал. Празникът продължи с лека атлетика, където на 60 и 100 м. Ваньо Биячев, Станислав Парушев и Жулиета Михайлова завоюваха златни медали при напълно слепи. Спортно ходене 200 м. – Станислав Парушев завоюва златен медал, а Николай Коев пак на 200 м. завоюва златен медал с остатъчно зрение. Димитър Хинев също спечели бронзов медал на 60 м. и 200 м. спортно ходене. Ганка Параскевова спечели на 60 и 100 м. гладко бягане и 200 м. спортно ходене три сребърни медали.
         По канадска борба, лява и дясна ръка, два златни медала завоюва Ваньо Биячев. Николай Коев – два бронзови медала, Еленка Маринова – два сребърни медала, Стефка Мирева – два бронзови медала и Цонка Трифонова един бронзов медал.
         Хвърляне на диск – Ваньо Биячев – бронзов медал, тласкане на гюлле - Еленка Маринова – бронзов медал.
         Въпреки, че бяхме малко, варненският отбор завоювахме първо място в леката атлетика.
         На 13-ти септември, тържествено се откри фестивалът на художествената самодейност в хотел „Новотел” в гр. Пловдив. След приветственото слово от г-н Парапанов – председателят на НАСГБ, започнаха изявите на сляпо-глухите.
         Ганка Параскевова и Станчо Добрев изпълниха дуетната песен в жанра “Естрада” „Отдавна хората говорят” и бяха наградени със сребърен медал. Същите изпълниха и дуетната песен в жанра “Стари градски песни” „Покани ме ти на среща” и бяха удостоени с трета награда – бронзов медал.
         За лично творчество, Ганка Параскевова за авторското стихотворение „Аз искам да бъда”  спечели втора награда. Същата участва в изложбата по Изобразително изкуство и спечели трета награда. Стефка Мирева бе наградена за рецитиране на стихотворение от чужд автор и спечели втора награда. Варненските състезатели спечелиха за комплексно участие 13 златни медала, 10 сребърни медала и 13 бронзови медала.
         Десетият национален празник бе организиран прекрасно, с голямо внимание към сляпо-глухите. Всичко беше уредено много добре – компетентно жури, отлично организиран фестивал, наситен с много музика и песни, веселие и радост. Какво по-хубаво от това, да се даде възможност на нас, хората с увреждания да пеем, рецитираме и танцуваме. Благодарим от името на Варненската организация на г-н Димитър Парапанов и неговият екип за прекрасният празник, който организира за нас.
         Нека и за в бъдеще да има такива празници, на които всички ние да присъстваме и участваме. Така нашият живот ще бъде по-осмислен и съдържателен.

Станчо Добрев


ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ!

         Тази година от ТО-НАСГБ Горна Оряховица се включиха двама участника в Десетия Национален празник на специфичните възможности в Пловдив организиран от НАСГБ. Иван Лицов премери сили в спортната табла, където не показа кой знае какви заложби. В художествената самодейност Димитър Димитров, в жанра “Естрада”, зае трето място. Включи се с две изпълнения, което направи впечатление на останалите участници. Той за пръв път участва в самодейността и това е показателно, че с първата си изява извоюва почетното трето място. Ние от Горнооряховската организация се гордеем с единствения си млад член Димитър Димитров и приветстваме неговите участия. Благодарности към организаторите на това мероприятие, и великолепната атмосфера през цялото първенство. Дано и занапред имаме такива срещи и изяви.

Иван Лицов


ПРАЗНУВАНЕ СРЕД ПРИРОДАТА!

         На 24.09.2013 г. ТО на НАСГБ – Варна с председател Станчо Добрев, организира екскурзия до курортния комплекс „Св. Константин и Елена”. Мероприятието се проведе по случай отлично представилите се наши участници в Десетия национален фестивал в гр. Пловдив. Това мероприятие бе посветено и на Международния ден на Пенсионера – 1-ви октомври. Станчо Добрев и Ганка Параскевова бяха организатори на този хубав празник сред природата, на който се отзоваха 36 човека. Цялата група тръгнахме от центъра на Варна към комплекса заедно. След кратка разходка до манастира „Св. Константин и Елена” всеки си запали свещичка за здраве и си взе светена вода. След това всички тръгнахме за битовото уютно ресторантче „Оазис”. Председателят поздрави присъстващите и приветства нашите участници, представили се успешно на фестивала като им пожела приятно прекарване. Празника продължи с обща стара градска песен, изпълнена от част от състава „Детелини”. Продължи с дует – стара градска песен – „Покани ме ти на среща”, с която се поздравиха всички пенсионери – инвалиди, присъстващи на празника. Председателят поздрави всички членове и гости на този хубав ден с песента „Земи огин, запали ме”, като пожела, здраве и живот, много творчески успехи и в бъдните години. Празникът премина чудесно, сред нашата красива природа, в приятелски разговори, закачки и веселия. Разотидохме се с пожелания за нови срещи.

Ганка Параскевова


ЗАСЛУЖЕНА НАГРАДА

         В Десетия национален празник на специфичните възможности членовете от Велико Търново се включиха в надпреварата с двама участника. Димитър Станев, председателя на ТО на НАСГБ – Велико Търново зае почетното 2-ро място в дисциплината хвърляне на копие. Стефанка Славова в художествената самодейност зае почетната награда на журито за свое авторско стихотворение и прекрасното си изпълнение. Изявата бе посрещната с бурни аплодисменти и много завист, разбира се благородна, за това колко е запазена, жива и будна за своите години. Когато журито се изказа за награждаването цялата зала отново избухна в бурни аплодисменти. Не, че другите изяви не заслужаваха, но на Стефанка й сваляме шапка и се радваме за нейното отличие. Дано е жива и здрава и за бъдеще да ни радва със своите изяви.

Димитър Станев


ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ

         От 09-13.09.13 г. в гр. Пловдив се проведе Национален празник, включващ: 9-ти Национален фестивал на художествена самодейност с изложба на изобразително изкуство, 9-то Национално първенство по лекоатлетически дисциплини и 5-то Национално първенство по канадска борба за сляпо-глухи.
         Добричката организация на сляпо-глухите се завърна от тракийската столица с общо 20 медала. На Фестивала на художествената самодейност наградени бяха: състав за стари градски песни „Антица” – златен медал, Светла Маринова – златен медал за художествено слово, рецитаторско дуо – Калинка Ковачева и Светла Маринова – сребърен медал, Калинка Ковачева – сребърен медал за изпълнение на лично творчество с жестомимика и Станчо Станчев – сребърен медал за изпълнение на стара градска песен и бронзов медал за инструментал.
         В спортните изяви наградени бяха: Еленка Демирева – бронзов и златен медал, Калинка Ковачева – бронзов медал, Марийка Атанасова – златен и бронзов медал, Радка Великова – 3 златни медала, Димитър Кънчев – златен и сребърен медал и Илия Костов – 2 сребърни и 1 бронзов медал.
         Благодарим от сърце на организаторите на това крупно мероприятие. По време на надпреварите ние имахме възможност да се срещнем със съсъдбеници от всички кътчета на страната. В свободни разговори дискутирахме и различни въпроси, свързани с проблемите и достиженията  по посока интеграцията на хората с двойно сензорно увреждане. Радваме се, че в тежки финансови години, ръководството на НАСГБ намира начини и средства да разнообрази и осмисли нашето ежедневие. 
         Благодарим също на Община гр. Добрич за предоставения транспорт, на шофьора Недко Николов, на музиканта Станчо Станчев, а най-голяма благодарност отправяме към г-жа Мария Паскалева – ръководител на състав „Антица”, която вече 9 години работи на доброволни начала. Всички знаят, че трудно се работи с хора с двойно сензорно увреждане, а тя не щади своите усилия и време, когато се ангажира с нас. Не на последно място благодарим на всички самодейци и спортисти, дали всичко от себе си за да защитят достойно името на организацията и града ни!

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg