Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Любопитно  
 

БЕЗЦЕННИТЕ ЦИГУЛКИ

Цигулките са не само инструменти носещи наслада за ценителите на класическата музика. Те са сред най-търсените и скъпи експонати, особено когато става въпрос за такива направени преди много години от старите майстори лютиери.

Васко Василев с цигулката

Въпрос на престиж и наистина добри финансови възможности е да притежаваш инструмент направен от Джовани Батиста Черути, Пиетер Ромбоутс, Карло Джузепе Тесторе, Гаспаро Бертолоти Да Сало, Джовани Паоло Маджини, Якоб Щайнер, Николо Амати, Джузепе Гуарнери или Антонио Страдивариус. Последният е живял и изработвал своите инструменти през XVII – XVIII век в Кремона, Италия. Неговите цигулки са с най-висока цена и се продават за милиони долари в наши дни.

До ден днешен цигулките на Страдивариус са останали неразгадани и тайната около тяхното звучене е запазена непокътната. Различни хипотези и изследвания на учени сочат, че причината за неповторимия звук на всеки от запазените 450 инструмента е в лаковото покритие с тайни съставки или уникалната дървесина, но никой не е успял да създаде копие със същото звучене като някой от оригиналите.

Малко българи имат удоволствието да свирят или притежават цигулка от подобен род. Сред свирещите на безценни инструменти българи са цигуларите Минчо Минчев – Страдивариус закупен от държавата през 1977 г., Веско Ешкенази – "Гуарнери дел Джезу" дело на Джузепе Гуарнери, предоставена от анонимен доброжелател, Мила Георгиева – Страдивариус собственост на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, Васко Василев – 305-годишна цигулка на Амати.

От четиримата наши виртуози само Васко Василев е собственик на своето бижу. Опитал се е да вземе кредит за покупка на инструмента, но след като от банката му отказват, тогава помага не кой да е, а бабата на Ванеса Мей. Василев имаше връзка с Памела – майката на Ванеса и именно по тази линия се намесва възрастната жена, която даже залага къщата си за заем от 100 000 евро. Сега цигулката на Васко струва вече поне три пъти повече, той я обича като жена и споделя, че не би могъл да се раздели с нея.

В световен мащаб сравнително малко на брой скъпи цигулки са собственост на частни лица. Повечето инструменти са държавна собственост и ценност, те се предоставят за ползване, но не са притежание на музикантите, които свирят на тях. За сравнение само две от 450-те истински цигулки направени от Страдивариус – баща са притежание на частни лица и цените им са от порядъка на между 16 и 50 милиона долара. От другите му инструменти достигнали до наши дни също много малка част са в частни колекции.

Цигулката "Амес", оценена на 5 млн. долара

Цигулката "Амес" е собственост на семейството на цигуларя Роман Тотенберг, но е била открадната и в неизвестност от години, когато ФБР я връща на наследниците. Самият Роман не доживява да свири на нея отново след като умира през 2012 година.

Друга изключително добре запазена "красавица" на Страдивариус – "Лейди Блънт" от 2011 година е собственост на анонимен купувач. Тя носи името на внучката на Байрон, лейди Ан Блънт, която я получава като подарък и свири на нея.

Продадена е чрез онлайн търг и събраните близо 16 милиона долара са за пострадалите от земетресение и цунами в Япония през 2011 г.

Нито една от тези цигулки не губи стойност във времето, те стават само още по-ценни и скъпи.

Смята се, че една от най-добре запазените цигулки на Страдивариус е потънала с Титаник през 1912 година и не е била видяна повече.

Според наши лютиери сред най-скъпите цигулки има българска следа – те смятат, че дървото с което някои от инструментите на майстор Страдивариус са били направени е доставено от България. За горните части се е използвал смърч, който е бил много качествен по това време (1680-1737) и е идвал именно от нашата страна.

Източник: www.cheti.info

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg