Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Искам да съм хубава  
 

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ТВЪРДЕНИЯ ЗА КОСАТА

     Косата - къса или дълга, боядисана или естествена... Каквато и да е, за да е красива и здрава, тя изисква много грижи, съответно - време, пари и усилия. Няма как, едно от първите неща, които правят впечатление във външния вид на един човек е косата. Има някои неща, които отдавна е известно, че трябва да правим, за да имаме красива и здрава коса. Но дали всички те са верни?
      Мит 1: Стократното сресване на косата всяка вечер я прави красива, здрава и блестяща. Това отдавна се тиражира като изключително полезно за косата. Така е, защото се смята, че това интензивно разресване стимулира циркулацията на кръвта, което е полезно за космените фоликули по главата.
      Истина: Все повече експерти смятат, че това разресване по-скоро може да увреди косата, отколкото да й помогне. Ресането е задължително, но не повече от необходимото. Още по-безсмислено и вредно е, ако не сме си избрали подходящата четка или гребен за нашата коса. Пластмасовите не са най-добрият вариант, по-добре е да се спрете на дървените.
      Мит 2: Само с помощта на козметика можете да възвърнете живота на увредена или изгорена коса.
     Истина: Веднъж увредена от корените, както се случва при боядисване например, косата не може да се оправи от това, че я мажем с най-скъпата маска на пазара.
      Все пак, това не е магическа пръчица. Да, тогава трябва да използваме маски, за да подхраним и овлажним косата си, но тя ще се върне изцяло към живот, едва когато израсте изцяло наново.
      Мит 3: Заплетените краища могат да се оправят напълно само с козметика.
      Истина: Всякаква добре подбрана козметика може да помогне, но ефектът ще трае до следващото измиване на косата. Единственото трайно решение е подстригването.
      Мит 4: Балсамите, които трябва да бъдат отмити са по-малко ефективни от тези без отмиване. Доста жени се притесняват, че когато използват балсам, който трябва да се отмие, той не действа на косата им толкова ефективно, колкото тези без отмиване.
     Истина: За всеобща радост, това не е вярно. Всеки балсам, дори и тези с отмиване, би трябвало да достави на косата протеини, които да я овлажнят, както и други вещества, които да я направят красива и блестяща и не се отмиват при изплакване с вода. Няма как да го избегнем, затрупването с всякакви съвети по всички теми са част от модерния живот. На какво да вярва, всеки решава сам за себе си.

 

Източник: Блогът на bissi - Sibir.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg