Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

В ТО-Варна:

С ПОЛЪХ НА МОРСКИ БРИЗ

          На 29 и 30 август 2012 г. в гр. Варна се проведе турнир по канадска борба, шах и спортна табла за сляпо-глухи, организиран от обединен спортен клуб "Вихър” – Варна със съдействието на Община Варна, която осигури финансовите средства, за което сърдечно благодарим.
          В състезанието взеха участие отборите на: ОСКСГ "Устрем” – гр. Добрич, "Марица” – гр. Пловдив, "Августа” – гр. Стара Загора и НЦРСГ "Хелън Келър” – гр. Пловдив.
          Всички участници бяха посрещнати радушно на ЖП гарата на гр. Варна и настанени в средношколско общежитие.

       Турнирът по Канадска борба се проведе в 4 категории: жени до 65 и над 65 кг; мъже до 80 и над 80 кг. – на 29.08.2012 г. на лява ръка, а на 30.08.2012 г. – за дясна ръка, като състезанията протекоха преди обяд от 10.00 ч. до 12.00 ч. На 29.08.2012 г. се проведе турнирът по спортна табла – следобед от 13.00 ч., а на 30.08.2012 г., в следобедните часове след награждаването по канадска борба и спортна табла се проведе турнирът по шах. Получиха се следните резултати, като класирането се извърши по следния начин:

       За златен медал бяха определени 10 точки; за сребърен медал 7 точки; за бронзов медал 5 точки.

 • 1-во място – ОСКСГ "Вихър” – гр. Варна – 5 златни медала, 1 сребърен, 2 бронзови – 67 точки.
 • 2-ро място – ОСКСГ "Марица” – гр. Пловдив – 1 златен, 6 сребърни и 1 бронзов – 57 точки.
 • 3-то място – ОСКСГ "Августа” – гр. Стара Загора – 2 златни и 1 бронзов - 25 точки.
 • 4-то място – ОСКСГ "Устрем” – гр. Добрич – 4 бронзови – 20 точки.
 • 5-то място – НЦРСГ "Хелън Келър” – 1 сребърен за Али Неби и 1 бронзов за Недялка Камбурова – 12 точки.

КЛАСИРАНЕ ПО ШАХ

 • 1-во място ОСКСГ "Вихър” – гр. Варна
 • 2-ро място ОСКСГ "Марица” – гр. Пловдив
 • 3-то място ОСКСГ "Устрем” – гр. Добрич
 • 4-то място ОСКСГ "Августа” – гр. Стара Загора
 

КЛАСИРАНЕ ПО СПОРТНА ТАБЛА
          

 • 1-во място ОСКСГ "Устрем” – гр. Добрич
 • 2-ро място ”Варна 2”– гр. Варна
 • 3-то място ОСКСГ "Августа” – гр. Стара Загора
 • 4-то място ОСКСГ "Вихър” – гр. Варна
 • 5-то място "Хелън Келър” – гр. Пловдив
 • 6-то място ОСКСГ "Марица” – гр. Пловдив

      Докато преди две години мечтаехме за такъв турнир, а миналото лято реализирахме турнир по канадска борба под формата на тристранна среща между отборите на: "Августа” – Стара Загора, "Марица” – Пловдив и "Вихър” – Варна, то през тази година мечтата ни се осъществи! Турнирът се проведе, според отзвука на участниците, на много високо републиканско ниво. Убедително доказахме, че канадската борба е подходящ спорт за хора с увреждания. Безкрайно съм благодарен на всички клубове, които се отзоваха на поканата и взеха участие в турнирите, тъй като без тяхното участие не би било възможно провеждането им.

      Изказвам благодарност на всички състезатели от ОСКСГ "Вихър”: Цонка Трифонова, Жулиета Михайлова, Стефка Мирева, Величка Николова, Паруш Парашкевов, Тодор Стоянов, Ваньо Биячев, Станислав Парушев, Дяко Дяков, Димитър Тодоров, Димитър Ненов, Евгений Генчев, Митко Демиров, Венко Атанасов, на оказалите ми съдействие: Станчо Добрев, Димитър Хинев, Емилия Стоянова и Лидия Петрова, Коста Ангелов и Събко Събев, които бяха съдии на турнирите.

      Изказваме благодарност за съдействието при провеждане на турнира към Славчо Аврамов – Фондация "Съпричастие” и Христина Манева, Христо Шипанов, Мая Йорданова и Сдружение ”Прозорец към света” гр. Варна.

       Турнирът бе увенчан с празнична вечеря до полунощ на брега на морето, сред шума на вълните и полъха на морския бриз.

Ваньо Биячев

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО–Шумен:

ПО ШЛАГЕРНИТЕ ПЪТЕКИ НА ЛЮБОВТА

          В средата на лятото на 2012 г. група "Еделвайс” беше поканена да вземе участие в празничния концерт по повод 8 г. от създаването на състав "Антица” и 14 г. от учредяването на ТО на НАСГБ - Добрич, със съдействието на общината, под надслов "По шлагерните пътеки на любовта”.
          Тъй като концертът щеше да се проведе от 16 ч., ние решихме да си направим среща с техните членове, с цел обмяна на опит между двете организации. С автобуса, отпуснат от кмета Красимир Костов, пристигнахме в 9 часа на ул. "Йордан Йовков” при Калинка Ковачева. Всички пожелаха да видят къде живее председателката и най-вече градинката, с която е известна. Това, което видяхме, надмина нашите очаквания и бяхме приятно изненадани. Та тя живее на пъпа на гр. Добрич! След това се отправихме към клуба на организацията. Влязохме в малка, уютна стая с подредени грамоти, купи, награди и медали от различни първенства, национални фестивали и др. изяви. Бяхме посрещнати от част от сляпо-глухите членове на организацията и всеки носеше домашно приготвени погачи, баници, сладкиши и др. лакомства. Председателката на ТО-Добрич разказа за създаването на организацията, за трудностите, през които са минавали и минават, за създаването на група "Антица” и т. н.
          Ние също се включихме и разказахме подробно как е преминало нашето тържество за 10-годишния юбилей на организацията. Председателят Янко Стайков подари от името на ТО - Шумен албум, в който да се запечатват със снимки по-важните моменти от живота на организацията, за да останат за идните поколения. Пожела им още да бъдат все така активни и дейни.

          Съвместно отпразнувахме Деня на целувката. Членове от Шумен и Добрич разказаха интересни и забавни случки за своята първа целувка в живота.

          Проведе се викторина с интересни въпроси от живота на асоциацията. Излъчиха се най-сексапилни мъж и жена. Шуменци бяхме поздравени с няколко песни и стихотворения – лично творчество от ТО - Добрич.

          Еленка Христова от Шумен поздрави всички присъстващи с песента "Канят ме, мамо, на тежка сватба”. Повеселихме се, хапнахме от приготвените вкусотии и се отправихме към младежки център "Захари Стоянов” за концерта.
          В него взеха участие група "Антица” от ТО - Добрич, група "Еделвайс” от ТО - Шумен, "Да останем млади” – Хобисклуб” и още два пенсионерски състава. Всички се представихме много добре.
          Дадоха ми думата да разкажа за създаването на група "Еделвайс”.
          Благодарихме на кметицата на община Добрич Детелина Николова, че с нейно съдействие се провеждаха три години Национални държавни първенства в гр. Добрич; на г-жа Динолова – председател на журито през далечната 2007 г., че видя някакъв потенциал в току-що създадената група "Еделвайс” и я класира на трето място; на кръстницата на групата – Калинка Ковачева. Радваме се, че от оня августовски ден на 2007 г. започна нашето творческо и музикално израстване, точно от гр. Добрич.
          Концертът беше закрит от група "Антица”. Както винаги тя се представи отлично и внесе прекрасно настроение и емоции на всички в залата с песните си и изпълнението на тримата музиканти и най-вече на виртуоза на акордеона Станчо Пеев.
          На ръководителите на съставите бяха поднесени цветя, а на групите – грамоти, картини и почерпка.
          Заместник-кметицата поднесе най-голямото отличие на фестивала в гр. Перник – статуетка за цялостно участие на Калинка Ковачева.
          Направихме си снимки и бяхме подобаващо изпратени с пожелание за нови срещи, но в град Шумен.
          За сетен път се уверихме, че добруджанци са най-прекрасните и топли хора с големи сърца и най-добрите приятели.

Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО–Добрич:

ДЕН ЗА ОЦЕНКА И РАДОСТ

          И тази година, ние членовете на ТО на НАСГБ - Добрич се събрахме в клуб "Детелина”, за да отбележим 15-тия рожден ден на Асоциацията. Залата беше препълнена с много хора с приповдигнато настроение, весели и щастливи от предстоящата среща. Председателката – Калинка Ковачева, приветства присъстващите и разказа за пътя, изминат от основаването на НАСГБ до сега. Тя благодари на учредителите – Георги Тончев, Добринка Тончева, Златка Ганева и Милка Дженкова, която не е вече между нас. Тия наши членове присъстваха в ранното утро на 1997 г. в Пловдив, за да сформират националното сдружение на хората с двойно сензорно увреждане. Отдадохме нужното внимание на човека, който не щади ентусиазъм и воля за развитие на организацията ни – Димитър Парапанов. Той продължава да ни ръководи и в това трудно време. Почетохме паметта на всички починали за този период.

       След официалната част преминахме към отпразнуване на събитието. Териториалният съвет бяхме подготвили викторина с десет въпроса във връзка с развитието на асоциацията. Всички присъстващи се включиха активно в отговорите. Радостното е, че повечето отговаряха спонтанно и вярно.

       Впоследствие звучаха музикални поздрави. Тук се изявиха Златка Ганева, Димитър Кънчев и Недялка Вълчева. Имаше и хумор, и стихове, изпълнени от Руска Иванова и Калинка Ковачева.

       Заедно с рождения ден на НАСГБ, отбелязахме и християнския празник Успение Богородично. В нашата териториална организация имаме пет именички – жени носещи името Мария: Мария Паскалева, Марийка Атанасова, Мария Костова, Мария Андреева и Мария Желева. На всички тях връчихме скромни подаръци. Тържеството продължи с подходяща за повода трапеза.

      Неусетно деня се претърколи. Заредени с положителни емоции, се прибрахме по домовете си в късния следобед.

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО–Пловдив:

ЗДРАВЕЙ ПРЕКРАСНА ВАРНА!

      По покана на ОСКСГ "Вихър” – Варна, пловдивските спортисти от ОСКСГ "Марица” на 27.07 срещу 28.08 заминаха за Варна с нощния влак. Сутринта на ЖП гарата ни посрещна Ваньо Биячев, който беше подсигурил автобус за извозването ни до средношколското общежитие, в което веднага се настанихме. Сутринта се оказа ветровита и дъждовна и наистина бяхме радостни и благодарни на Ваньо за бързото придвижване. Към обяд слънцето проби облаците и нашата група смело потегли към плажа. Някои се двоумяха, но после не съжаляваха, че са тръгнали. Времето се оправи и стояхме до късно вечерта, след което пеша се прибрахме и разучихме пътя до общежитието. Разходката ни дойде доста добре след хубавия плаж и повдигна настроението ни, което се почувства на другия ден в състезанията. На канадската борба пловдивчани спечелиха осем медала, от които: Кирил Дамянов – сребърен на лява ръка и бронзов на дясна ръка; Христо Христов – 2 сребърни на лява и дясна ръка; Хасмик Варданян – сребърен на лява ръка и златен на дясна ръка; Димка Дамянова – сребърен на дясна ръка и Снежанка Кирчева – сребърен на лява ръка. В спортната табла заехме отборно шесто място, а в шаха извоювахме отборно второ място. Благодарим на нашите шахматисти: Милко Кичуков, Венцислав Георгиев и Кирил Дамянов, които успяха в голямата надпревара да отстоят това почетно място. Този път отборът ни беше в намален състав от осем човека, но се радваме, че успяхме да се представим добре и да отсрамим ОСКСГ "Марица” – Пловдив.

       Отправяме благодарности на варненци за отличната организация, за посрещането, за сполучливо организираното състезание, така че имахме време както да премерим сили, така и за плаж, разходка и почивка. Неусетно минаха дните в закачки, смях и веселие. За кой ли път ще се повторя, че това са мероприятия, чрез които ние, сляпо-глухите излизаме от домовете си, срещаме се помежду си, контактуваме и обменяме опит. Вярно е, че повечето от нас работят с компютри и комуникират с телефони, но съвсем друга е срещата очи в очи и живият досег с хората. Благодарим на Община Варна, за финансирането и съдействието при провеждането на това републиканско първенство. От година на година става все по-трудно отпускането на средства и затова ние хората с увреждания искрено се радваме и благодарим на тези, които не ни забравят. Овации за Ваньо Биячев и помощниците му за добре организираните турнири, за автобуса, който ни превозваше от едното място до другото, за времето, което успяваше да отдели на всеки един състезател и да отговори на всеки въпрос, отправен към него, за милото и приятелско отношение на варненци, които макар и конкуренти, не ни оставиха за минутка без внимание. Възхитена съм и радостна от новите запознанства и контакти и за всичко преживяно.

       Искам не на последно място да поздравя Биячев за избора му на съдия по канадска борба – Емилия Стоянова, която бе безкористен, коректен и безупречен съдийски рефер.

       Благодарности и към персонала в общежитието, който поддържаше хигиена през цялото ни пребиваване, дори ни разрешиха да останем и да си платим по още една нощувка, за да използваме плажа. Накрая си тръгнахме доволни и превъзбудени от преживяното в прекрасната ни морска столица – Варна.

Снежанка Кирчева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg