Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  Хоризонти
 

СИЯЕЩИЯТ ТУНЕЛ НА СВЕТУЛКИТЕ В ХЕЛЕНСБУРГ, АВСТРАЛИЯ

Австралия крие необятен свят на невероятни природни творения. От екзотични животни до чудни природни паркове очакват смелчаците с неутолима жажда за срещи с неповторими видове и непознати места. Тунелът на светулките може да не е една от най-известните туристически дестинации на Австралия, но си заслужава да бъде посетена. Но внимавайте – снимки със светкавици са забранени.

В малкото градче Хеленсбург ще се натъкнете на необикновен изоставен железопътен тунел. Нощем той е озаряван от удивителни сини светлини. Старата спирка "Хеленсбург" днес е позната като "Тунелът на светещите червеи".

Тунелът, някога известен като Метрополитън, е дълъг 624 метра. Той бил открит на 1-ви януари 1889 година, като служил за транспортни цели до 1915 година. Но въздействието на дима и саждите, изхвърляни от локомотивите, превърнали тунела в опасно съоръжение.

По-късно бил изграден обходен железопътен маршрут и тунелът бил изоставен. Единият му край се оказал зазидан, което превърнало тунела в своеобразен склад за полезни изкопаеми. Годините отминавали и пясъкът затрупвал подземния път, докато хората съвсем забравили за съществуването му.

През 1995 година градската управа решила да почисти боклука и да превърне стария тунел в туристическа атракция. Но никой не подозирал, че пред очите им ще се открие уникално природно явление.

Забвението през всички отминали години се оказало достатъчно огромна колония от светулки да превземе тунела. Тази светеща колония е една от най-големите в района на щата Нов Южен Уелс. Светулките покриват свода на тунела, излъчвайки характерна синкава светлина, чрез която привличат своята плячка: дребни мушици, комари мухи-еднодневки.

Но за да сме точни, трябва да поясним, че не става дума за светулки, каквито ги познаваме. Те дори не са точно червеи, а личинки на насекомо, известно в науката като Arachnocampa richardsae, или още гъбен комар.

Личинките на гъбния комар нижат причудливи гирлянди от лепкава течност. Благодарение на ефекта на биолуминесценцията, те изпълват със сияние вътрешността на тунела. Този вид се среща единствено в Австралия и Нова Зеландия.

Днес мястото е известно като "тунелът на светещите червеи в Хеленсбург". Хора от всички краища на Австралия идват тук, за да се насладят на природния спектакъл. Но докато Хеленсбург се радва на посещенията от туристи, светулките в тунела са на противоположно мнение. Посетителите се стремят да направят качествени снимки и осветяват по най-различен начин чувствителните към светлината обитатели на тунела.

Разбира се количеството на светулките намаляло значително след посещенията на туристите. Затова през 2019 година достъпът до тунела бил закрит до възстановяване на първоначалния брой на насекомите от светещата колония.

Източник: www.palatka.bgНагоре

Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg