Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Технологии
 
 

РЪКАВИЦА ПОЗВОЛЯВА ДА ЧУВАМЕ ЖЕСТОВЕ: ЗНАЧИМ ТЕХНОЛОГИЧЕН НАПРЕДЪК ЗА КОМУНИКАЦИЯ С ХОРАТА СЪС СЛУХОВИ И ГОВОРНИ ПРОБЛЕМИ

Не случайно хората са наричани "социални същества". Въпреки че има моменти, в които ни се иска да се усамотим, не можем да живеем сами или в изолация и най-пресният пример за това е пандемията от COVID-19. Хората се нуждаят един от друг, за да изразяват своите мисли и чувства и за да се чувстват част от нещо по-голямо. Основен елемент, върху който се градят връзките между хората, е комуникацията. Комуникирайки помежду си, ние споделяме информация, намираме съмишленици и разрешаваме конфликти. Какво се случва обаче, когато природата е лишила някого от възможността да чува или говори, а доста често и двете едновременно. Именно улесняването на комуникацията и желанието да направят света по-достъпен за хора със слухови и говорни проблеми е в основата на амбициозния проект на група учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), да разработят ръкавица, която превежда езика на знаците в реч в реално време.

Глухотата оказва влияние върху всичко – взаимоотношения с хората, през ежедневните дейности и психичното здраве. Справянето с нея е изключително уморително, в предвид, че повечето събеседници не могат да разберат какво е усещането. Много хора говорят твърде бързо, закриват устата си или се извръщат по време на разговор, което пречи на четенето по устните. Освен това проучванията показват, че само около 40% от най-разпространения език на света, английски, могат да бъдат разбрани чрез четене по устните. От друга страна, използването на жестов език също може да бъде проблем, тъй като повечето хора не го владеят и е нужно някой да превежда. Това допълнително затруднява комуникацията и поставя хората с такива проблеми в неравностойно положение.

Има голямо разнообразие от технологии, специално създадени за хора с увреден слух, сляпо-глухи, хора с увреден говор и други видове проблеми, свързани със слуха и говора. Една от най-новите разработки е дело на учени от UCLA и представлява ръкавица, която превежда езика на знаците в реч в реално време. Тя има потенциала да позволи на глухите и сляпо-глухите хора да общуват директно с всеки, без нужда от преводач.

Устройството съдържа сензори, изработени от електрически чувствителна прежда, които се движат по протежение на четирите пръста и палеца, за да идентифицират всяка дума, фраза или буква, както е написана на американския жестов език (ASL). Сигналите преминават към платка с размер на доларова монета, а след това се изпращат безжично до смартфон, който ги превежда в изговорени думи със скорост една дума в секунда.

Водещият изследовател в проекта Джун Чен обяснява, че устройството е по-леко от преносимите системи, разработени в предишни опити за създаване на оборудване за превод на жестов език на живо. Системата работи в реално време и може да интерпретира 660 знака на американски жестов език с обещаващата 98.63% точност.

Учените, чието дело е проектът, също така вярват, че устройството не само ще улесни живота на глухите и сляпо-глухите, в частност комуникацията с други хора, но и ще представлява възможност за повече хора да научат езика на знаците.

Всъщност концепцията за такова устройство не е нова. Първата ръкавица, предназначена да улесни взаимодействието между глухи и неглухи хора, става реалност през 1988 г. и е създадена от изследователите от Станфордския университет Джеймс Крамър и Лари Лейфър. Цялата система струва 3500 долара, без цената на самата ръкавица CyberGlove. Това всъщност е и една от основните разлики с прототипните ръкавици на учените от UCLA, чиито части струват само около 50 долара и могат да паднат още повече при широкомащабно производство.

Тази ръкавица все още е прототип – трябва да стане по-бърза и да разбира повече знаци, за да бъде практична. Въпреки това, след още няколко години на развитие, може драстично да промени живота на глухите и сляпо-глухите хора и да направи света по-достъпен за всички.

Източник: www.инженер.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg