Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Щрихи от родината

 
 

ЧУДЕСАТА НА СЕЛО ПОДКОВА – ЛЕЧЕБНИ КАМЪНИ, ПРОВИРАЛО И ДЪРВЕНА ДЖАМИЯ НА 600 ГОДИНИ

Село Подкова е още едно притихнало в гънките на Източните Родопи кътче, което разпали въображението ни. Селото не блести със запазена архитектура или природни красоти, но притежава уникални богатства, скрити от погледа на туристите.

Намира се на около петнайсетина километра от границата ни с Гърция встрани от главния път, който води към ГКПП Маказа. Затова тук рядко се отбиват случайни пътници, но тези които идват, го правят с определена цел – да се докоснат до мистиката на едни уникални конструкции.

Дървената джамия на село Подкова е на 600 години

Високо в небето над село Подкова се извисява минарето на дървената джамия, известна като "Джамията на Седемте девойки". Тя е единствената по рода си в България и представлява уникален образец на ислямската архитектура. Мястото е свято за тукашното население, което е съставено предимно от българо-мохамедани и турци, изповядващи исляма. Джамията е постоянно отворена за посетители. Всеки може да открехне дървената порта на добре поддържания й двор, да се разходи сред цветните лехи и да влезе в покоите на храма. Но преди това следва да се събуе бос, както подобава традицията.

Какво знаем за джамията "Седемте девойки"?

Оказва се, че освен датата на изграждането й, не се знае почти нищо за нейното минало. Джамията е построена през 1428 г., като според преданието е била завършена точно на 6 май. В тази връзка всяка година на този ден, когато местното население отбелязва Хъдърлез (пролетния празник на мюсюлманите, съвпадащ с нашия християнски Гергьовден) в джамията се стичат хиляди гости от цяла България, както и от Гърция, Турция, дори от Западна Европа.

През 2009 г. джамията е била възстановена по старите строителни технологии и обявена за паметник на културата. Но това което прави впечатление, е че хората тук приемат като исторически факт легендата за седемте девойки, които с крехките си ръце издигнали голямата конструкция за нула време. Вижте и самата легенда.

Легенда за саможертва и вяра

Седем девойки, чийто годеници не се завърнали от война, продали своята зестра и със средствата издигнали джамия за чудо и приказ в село Подкова. Те докарали дървения материал от близката гора, намираща се край днешните ж.п. прелези, и за една нощ построили джамията, без да забият нито един железен пирон в конструкцията. На сутринта, преди да се разсъмне, момичетата се поклонили, помолили се на Аллах и повече никой не ги видял.

В знак на благодарност за техния подвиг и саможертва, хората от село Подкова обособили в двора на джамията седем символични гроба – кенотафи, по един на всяка девойка.

Какво знаем за подобни дървени конструкции по света

Най-старите дървени джамии датират от 10-11 век и са открити в градовете Самарканд и Ташкент (Узбекистан). Подобни конструкции с впечатляваща ръчна украса се срещат също на територията на днешен Иран, както и в Турция и по-точно в Анадола. Характерното за тях е, че при изграждането им не са използвани никакви пирони, разчитало се на сглобки, на улеи и пр. За разлика от повечето дървени джамии, които блестят с ювелирни дърворезби и разкош, "Седемте девойки" е скромна, но пък много добре поддържана с приятен двор и винаги с отворени врати за посетители.

Провиралото "Дупчения камък"

В непосредствена близост до джамията попадаме в гробищния парк на селото, но не какъв да е, а осеян с лечебни камъни. Приятна, добре поддържана алея отвежда право към провиралото в началото на гробището. Твърдят, че "Дупчения камък" или на турски Демитликая лекува всички болести, включително и безплодие. Но има едно условие – да се промушиш през отвора три пъти в посока обратна на часовниковата стрелка. И по възможност на 6 май, когато лечебните свойства на това мистично място, са най-силни.

Лечебните камъни край Дървената джамия

В гробището на село Подкова има още три свещени камъка с лечебни свойства. Всеки от тях си има табелка с фигурално обозначение как точно да се възползваме от лечебните им сили. Смята се, че ако се допреш до тях и поемеш от живителната им енергия, след време ще оздравееш. Единият камък е за коленете и ставите, другият – за главоболие, има и камък за кръста. Кметицата твърди, че камъните са там откакто се помни. Най-вероятно са от времето, когато е построена джамията, а може и от по-рано. "Но от моите баби съм чувала, че трябва да вярваш в лечебната им сила, за да те избавят от болестите" - казва тя.

Венета Николова
Източник: www.pateshestvia.net/

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg