Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Любопитно  
 

КАК ПЛЕМЕННИКЪТ НА ЗИГМУНД ФРОЙД НАУЧИ ЖЕНИТЕ ДА ПУШАТ

В наше време жената с цигара не изненадва никого, но дори в началото на ХХ век това било немислимо. Например в Съединените щати пушенето се смятало за вулгарно и недостойно за една порядъчна дама.

Ситуацията се променила от мъж на име Едуард Бернайс, който по поръч ка на тютюневата компания Lucky Strike не само легализирал пушенето, но и го направил популярно сред жените. В очите на младите дами от онова време цигарата се превърнала в символ на свободата и в проява на протест срещу мъжкия свят.

Племенник на Зигмунд Фройд

Едуард Бернайс е роден в Австрия в еврейско семейство. Чичо му е основателят на психоанализата Зигмунд Фройд, а прадядо му е главният равин на Хамбург. Като дете Бернайс се премества с родителите си в САЩ, където става професионален създател на реклами. В работата си той комбинира концепциите за "психология на тълпата", разработени от учения Густав Льо Бон и разработките на известния му чичо. Бернайс постига големи върхове в професията и по време на Първата световна война правителството на САЩ го вербува, за да обясни на обикновените американци значението на участието им в този конфликт. Едуард и колегите му го направили. Американски войници умирали на бойните полета, бизнесмените печелели пари, а Бернайс придобивал огромен опит във влиянието върху съзнанието на масите.

Баща на PR-a

След войната Едуард Бернайс създава собствена рекламна агенция и успешно се справя с всички възложени му задачи. Той бил първият, който рекламира не продукта, а легендата, свързана с него.

Бернайс убедил американците, че пиенето на портокалов сок и яденето на бекон и яйца сутрин е добре. Чрез своята методология той направил колата символ на успех и опит на средната класа да достигне висшите слоеве на обществото. Бернайс успял да създаде условия, при които самите хора търсели стоките.

Когато му било заръчано да рекламира скъпи пиана на пазара, рекламистът се свързал с архитектите и ги убедил да включат отделни стаи за музикалния инструмент в плановете за бъдещи градски къщи. Когато популяризирал кадифената тъкан, Бернайс започва да организира изложби в Париж, на които привлича модни дизайнери. От Франция модата за кадифе се разпространила в САЩ.

Бернайс е създател на понятието PR (връзки с обществеността), под която той разбира въвеждането на продукт и явление, без които идеалният живот е невъзможен. През 1925 г. той издава книгата си "Пропаганда", а списание LIFE го посочва като един от най-влиятелните американци на 20-ти век.

Жените – новият пазар

Към 30-те години на ХХ век преобладаващото мнозинство от мъжкото население пушело цигари в САЩ. Тютюневите компании трупали огромни печалби. Пазарът бил напълно окупиран и производителите можели да се конкурират един с друг. През 1929 г. президентът на American Tobacco Company Джордж Вашингтон Хил наема Едуард Бернайс, който заедно с рекламиста Алберт Ласкер взема решение за немислимото.

Рекламистите предлагат да направят пушенето популярно сред жените. В САЩ пушачите били осъждани от обществото и културата, което означавало, че за да обхване този огромен пазар на продажби, просто трябвало да се промени културата. За новата бранд роля били избрани цигарите Lucky Strike.

Решили да започнат с гръмка акция. През 1929 г., по време на великденските празници в Ню Йорк, марш от феминистки, наети от Бернайс, марширувал до Статуята на свободата. За събитието той привлякъл известната феминистка Рут Хейл. В речта си тя заявила:

"Жени! запалете факела си на свобода! Борете се с поредното сексистко табу! "

Цигарата била обявена за символ на свободата на всички жени. Интересното е, че при подбора на кандидатки за шествието се предпочитали момичетата с приятен, но не моден външен вид. Това било направено, за да могат обикновените жени да се асоциират с протеста. Акцията нашумяла и според Американската женска медицинска асоциация повишила консумацията на цигари сред жените от 5% на 12%.

Отслабване и красив живот

Пушенето на цигари Lucky Strike било представено не само като красив и елегантен, но и здравословен процес. Рекламните плакати твърдели, че тютюнът насърчава загубата на тегло и подобрява зъбите. Според техните вярвания димът убива вредните микроби в устата. За да се затвърди мнението в масовото съзнание, е измислен лозунгът: "Изберете Лъки, а не сладкиши".

За рекламната кампания били привлечени кино и поп звезди. Те трябвало да предадат на жените, че пушенето е незаменим атрибут на красивата жена от висшето общество, която води свободен начин на живот.

Пакетът цигари Lucky Strike бил в зелен цвят, популярен по онова време. Тъй като започвал да излиза от мода, Едуард Бернайс привлякъл моден дизайнер, който чрез изложби и зелени аксесоари го върнал на върха на популярността. Когато избухнала Втората световна война, Lucky Strike претърпява ребрандиране.

Марката цигари била популярна сред жените, а зеленият цвят, поради асоциацията с военни униформи, започнал да се възприема като твърде мъжествен. Пакетът Lucky Strike побелял, но и тук рекламният гений излязъл извън контрол. Било заявено, че медта се използва за боядисване на опаковката и този метал вече е по-необходим на фронта. Затова се променя цвета.

Едуард Бернайс починал през 1995 г. на 103-годишна възраст. От 60-те години той се оттегля от търговията и се занимава с пропаганда в политиката. В много отношения именно дейностите на Бернайс оформят модерния облик на западната цивилизация със своите достойнства и недостатъци. Той превърнал рекламата в наука и доказал, че не самите новини са важни, а как те се предават на хората.

Източник: www.webmiastoto.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg