Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Приятели от близо и далеч  
 

ДЕКУПАЖЪТ КАТО ХОБИ И УДОВОЛСТВИЕ

      "Заедно можем повече" – това е девизът на Тамара Петкова, която е член на ТСО на ССБ-Плевен и на вокална група "Пей, сърце". Приветливият характер и усмивката на Тамара впечатля-ват още, когато човек се запознава с нея в Клуба на хората с увреждания и пенсионера на ул. "Гренадирска" № 30 в гр. Плевен. Трудно е да срещнеш такава истинска усмивка сред забързани-те булеварди и улици на града ни.
      Преди няколко години в наш първи разговор разбрах, че се занимава с декупаж. Но какво пък беше това? Тя не ме остави да се чудя дълго. Това е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал – хартия, дърво, кожа, салфетка. След това той се залепва, или с помощта на различни техники, се прикрепва върху дадената повърхност за декориране – дърво, метал, плат, стъкло.
      Именно нейна бе и идеята за създаването на секция по декупаж при нашата съюзна организация. Участващите в нея единодушно избраха името й: "Малка работилничка за чудеса". Това събитие се състоя на 29 юни 2017 г. в клуба, като това бе и първото занятие за работа на секция-та. Могат да се украсят какви ли не неща – кутийки за бижута, четки за коса, чинии, вази, бутилки, свещници, часовници, а също и мебели. За някои декупажът е само хоби, но за Тамара това е и удоволствие. Именно тези идеи тя сподели на останалите участници.
      Малинка Табакова, Лили Бачовска, Николинка Димитрова и Анелия Микова бяха първите ученици на Тамара. Като всяко начало се прокраднаха думи на разочарования, от първоначалната несръчност, но ръководителката на работилничката откликваше на всеки призив за помощ, показ-ваше различните техники и идеи за работа.
      Неусетно още при първите събирания се родиха изключително красиви предмети. Идеята на участниците в тази секция е те да бъдат изложени на Многожанровия фестивал на художествената самодейност за хора с увреждания, кв. Църква, Перник. С парите от разпродажбите на декупираните предмети ще бъдат закупени материали за бъдещи нови, още по-ефектни предмети.
      Да пожелаем много творчески успехи на дамите от клуба, като това тяхно начинание от развлечение да се превърне в хоби, а защо не и като източник на финанси.

Румен Петков


Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg