Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Любопитно  
 

ПОНИ ВМЕСТО КУЧЕ-ВОДАЧ

      Кучетата-водачи помагат на хората с увреждания от повече от сто години. Първото американско училище наречено "Seeing Eye" (в превод: "Виждащо око") е отворило врати през 1929 г. и оттогава досега продължава да работи. Но не всички хора харесват кучета, а сред тях има и хора със зрителни и други увреждания, които имат нужда от услугите, предоставяни от кучетата-водачи.
      Какъв избор имат те? Мини конче.
      Мини кончето водач действа по същия начин, както кучето. На мини кончетата водачи може да се вярва точно колкото и на кучетата водачи. И на двете им е нужно година-година и половина за обучение. Но има някои основни разлики. Фонданция "Кончета-водачи" отбелязва, че те могат да бъдат полезни за около 30 години, в сравнение с дванадесет при кучето.
      Недостатъците са свързани с това, че миниатюрните кончета имат нужда да живеят навън и изискват доста по-голямо пространство, в сравнение с кучетата, които могат да живеят в малки апартаменти без особени затруднения.
      Мини кончетата са изключително сладки, но това също е недостатък, защото основната роля на животното водач не е да предизвиква умиление.
      Кучетата-водачи са страхотни, но за някои хора те просто не са опция. Най-често срещаният вариант е заради алергия, но има и други причини.
      Например, случаят на Мона Рамоуни. Тя е родена три месеца по-рано от предвиденото и е незряща по рождение. Семейството й изповядва исляма.
      Мона учи психология и работи като коректор на брайлови издания. Тя е отличният кандидат за куче- водач, но силно религиозните й родители не позволяват тя да си вземе такова, защото според мюсюлманските канони то се смята за нечистоплътно и не може да бъде държано като домашен любимец.
      През април 2008 г. Мона прочита статия, от която разбира, че освен кучета има и понита-водачи. За три години успява да събере необходимите средства за обучението на мини конче.
      След като посреща в дома си в град Диърборн, щата Мичиган, тригодишното пони на име Кали, нейният живот се преобръща. Макар че всички приятели и познати на Мона я предупреждават, че ще има проблеми с отглеждането, грижите, намирането на подходящ ветеринар и т.н., тя се справя безупречно с тези предизвикателства.
      Според Мона, Кали я прави не само независима, но също така разкрива много нови възможности пред нея.
      69-годишната Ан Иди от Делмар, Ню Йорк също има конче-водач. В продължение на 14 години понито на име Панда е неин водач, но миналата година то се разболява и има вероятност да умре. Ан и нейният съпруг правят всичко по силите си, за да заплатят лечението на Панда, което струва 30 000 долара, но имат само част от необходимите средства. Другата част са събрани, чрез мащабна кампания по интернет, на която откликват много съпричастни хора. Панда вече е здрава и продължава да води Ан.
      Иди смята, че предимствата на мини кончетата са следните: вродената им предпазливост; обхватът на зрението, който е изключително голям, защото имат, както монокулярно, така и бинокулярно зрение; инстинктивното им синхронизиране с движенията на другите, тъй като са стадни животни; продължителността на техния живот, който е близо 30 години.
      Идеята за кончета-водачи придобива такива мащаби, че към настоящия момент фондацията, която ги обучава има толкова заявки, че е принудена временно да преустанови приемането на нови.

Превод: Деян Славов и Анна Ройдева
Източници: http://www.upworthy.com;
http://www.dailymail.co.uk

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg