Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Полезни съвети  
 

 

 • Преди да пуснете в употреба сапуна, сложете го за 1-2 дена на радиатора или до печката, така той ще стане двойно по-пенлив.
 • С леко сварени картофи се натрива като със сапун силно замърсено бельо, след което се изплаква със студена вода.
 • Намокрени и завити във вестник обелки от картофи почистват саждите, като се поставят в силно горяща печка.
 • Знаете ли, че ако вратите скърцат, тази „музика” можете да отстраните с обикновен вазелин. С него смажете пантите.
 • Когато дрехата е изцапана с кал, трябва да изсъхне и след това да се изчетка с твърда четка. После се намокря с хладка сапунена или амонячна вода, ако платът е светъл. При материя с ярки цветове се употребява разтвор от оцет, а при тъмните се изплаква с чиста вода. Ако калта е силно проникнала в тъканта, изтърква се с малко алкохол и петната изчезват.
 • Ако имате петна от какао или кафе върху бели памучни или ленени материи, местата се намазват със смес от равни количества амоняк и терпентин. Оставят се за малко и се накисват и изпират с топла сапунена вода. Простират се на слънце. Пресните петна се изпират само със сапунена топла вода, примесена с боракс.
 • С течение на времето дрехите губят своя цвят. Особено податлив към външни изменения се оказват белият плат, тъй като той може да се замърси много лесно. Цвета на дрехите можем да поддържаме и възстановим, със следната натурална рецепта:
       Необходими продукти: 1 лимон, неутрален сапун.
       Начин на приготвяне: Напълнете 1 кофа с вода. Прибавете малко сапун и сок от 1 лимон. Оставете дрехата да престои 20-30 мин., след което измийте по обичайния начин. Този натурален "препарат" е много подходящ за премахване на миризми или петна от пот. С негова помощ Вие ще се сдобиете с дрехи, които да бъдат с един тон по-светли.
 • Силната цитрусова миризма, която излъчват лимоните, може да възпре разпространението на насекоми. Те усещат този приятен за нас хората аромат като силно отблъскващ и напускат мястото, на което се намират. За целта просто поръсете с чист лимонов сок участъците от дома си, където най-често се срещат дребните вредители. Това обикновено са ъглите на стаите, первазите на прозорците или фугите на подовата настилка. Методът е изключително ефективен срещу мравки, но ще Ви помогне да се справите успешно и с хлебарките и бълхите, проникнали в дома Ви.
 • Омръзна ли Ви да харчите излишни средства в търсене на най-добрия препарат за изгонване на хлебарките от дома, а те да се появяват отново всяка година и да разнасят болестотворни микроби из целия дом? Ако е така, Ви предлагаме да опитате един икономичен и практичен метод, състоящ се в употребата на натуралните продукти и в частност на лавандулата. Ето как с нейна помощ Вие ще може да изгоните вредните насекоми далеч от жилището си. Вземете няколко стръкчета лавандула и ги поставете в различните ъгли на дома и най-вече там, където сте забелязали нашествие на хлебарки. Ароматът на природния продукт е любим за някои хора, но за насекомите, той е просто нетърпим. С този метод не само ще държите нашествениците надалече, но и ще способствате за освежаването на дома по един естествен начин, което от своя страна ще доведе до облекчаване на стреса и напрежението, причинено от хлебарките.

Източник: www.avenue.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg