Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  За конкурса “Най-бърза и евтина кулинарна рецепта”
 

РЕЦЕПТИ ОТ ИВЕЛИНА СТЕФАНОВА ОТ СИЛИСТРА

ЛИКЬОР ОТ ВИШНИ

      Продукти: 2 кг. добре узрели вишни, 1 кг. захар, 1 л. 50 градусова ракия без дъх (или медицински спирт), по желание, карамфилчета, канела на пръчици, 1 индийско орехче, задължително няколко вишневи листа.

      Начин на приготвяне: Измийте и изчистете вишните. Поставете ги в голям буркан с широко гърло и ги посипете със захарта. Прибавете ароматите, разтръскайте буркана да се смесят добре захарта с вишните. Затворете буркана с марля и сложете на слънце за около 1 седмица. След което го залейте с ракията. След 4–5 седмици прецедете ликьора и го налейте в бутилки. Вишните, които Ви остават са пияни вишни, можете да ги използвате за мъфини, кексове, торти и сладолед, но са с костилки.

* * *

МЛЕЧЕН КОКТЕЙЛ СЪС СЛАДОЛЕД И ПЛОДОВ СИРОП

      Продукти: 200 мл. прясно мляко, 100 гр. сладолед по желание, 1 с.л. плодов сироп по желание, шоколад, ядки, канела, ванилия.

      Начин на приготвяне: Разбийте охладеното прясно мляко и сладоледа с миксер или блендер. Добавете плодовия сироп, който може да се замени с пресни плодове, сладко, кондензирано мляко, шоколад. Сложете канела или ванилия и разбивайте на висока скорост до получаване на гъста пяна. Поднесете коктейла веднага във високи чаши. Украсете го с плодове, шоколад или ядки по желание.

* * *


СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

      Продукти:2 кг. ягоди, 2 кг. захар, 1 пакетче лимонтузу.

      Начин на приготвяне: В тава вечерта се поставят измитите и почистени ягоди и се посипват със захарта, престояват в хладилника. Ако имате печка с голям плот сварявате сладкото върху нея, ако не – възможно е да се изпече във фурната. 5 мин. преди да е готово се добавя лимонтузуто. Проверява се за готовност като капка от сладкото капната в чинийка не се разлива. Готовото сладко се разсипва в сухи бурканчета и се затварят с капачки.

      Забележка: Това може да се направи и с други плодове. Най-успешно във фурната става със сини сливи.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg