Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

В ТО - Варна:

НЕЗАБРАВИМО УЧАСТИЕ

Незабравимо участие          Вокална група „Детелини” с художествен ръководител – Ганка Параскевова, получихме покана за участие в 12-ия Национален Фестивал на старата градска песен „Нежни чувства”, от Директора на фестивала – г-жа Карамфила Йоргова от гр. Пловдив. Малката ни група от 5 души – Станчо Добрев, Ганка Параскевова, Динко Костадинов, Цветанка Николова и Тошо Кирилов, тръгнахме с желание, весело настроение и голям ентусиазъм за добра изява и да се върнем с много награди, но най-вече да представим нашата организация и гр. Варна. На 9-ти юни в 10.30 ч. беше нашето участие. Изпълнихме 7 песни, от които 2 стари градски от вокалната група – „Песен за Варна” и „Години минаха”; 3 дуетни и 2 солови изпълнения. Дуета Ганка Параскевова и Тошо Кирилов изпя една весела, хумористична стара градска песен „Покани ме ти на среща”. Песента „Празнуваме със тебе днес щастливи” – изпълни дует – Станчо Добрев и Ганка Параскевова. А Станчо Добрев се представи със солово изпълнение на песента „Годините бързо отлитат”. Последната песен „Защо в живота ми отново пак се връщаш ти” изпълни Тошо Кирилов. С това завърши нашето участие.
Дипломи-"Лауреат"          Представихме се много добре. Вокалната ни група, получи Диплом със звание „Лауреат”. За дуетите и соловите изпълнения, получихме също Дипломи – „Лауреат”. Нашите усилия, труд и време отдадени за подготовката, бяха възнаградени. Останахме много доволни от прекрасното преживяване и представяне на състава. Благодарим на г-жа Йоргова – директор на фестивала, на водещата, на организаторите и най-вече на нашата мила приятелка Катето, за посрещането, за разбирането, за всичко направено за нас.
          Бъдете, живи и здрави мили хора и все така да организирате всяка година фестивали, с които да правите живота на всички участници и пенсионери по-осмислен и по-съдържателен.
Още веднъж Ви благодарим от сърце!

Ганка Параскевова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО - Харманли:

НЕЗАБРАВИМИ МИГОВЕ

          На 23.06.2012 г. слепите и сляпо-глухите от Харманли бяхме поканени от асеновградчани на Араповския манастир. Понеже и други години сме ходили и знаем колко добре са организирани тези мероприятия с радост започнахме да търсим начин да се отзовем на поканата. Обърнахме се за съдействие към Община Харманли и получихме автобус, на който ние трябваше да си подсигурим горивото. За целта събрахме по 2 лв. от желаещите да се включат в мероприятието и тръгнахме. Участвахме не само, като гости, но се включихме в програмата с рецитала „Българка” – изнесен от Диана Делчева и Калинка Стайкова. Срещнахме се с много познати и не усетихме как премина денят сред приказки, смях и веселби. Завърнахме се събрали много позитивна енергия от познатите приятели, от чистия въздух и красивата природа, сред която прекарахме незабравими мигове.

* * * * *


НОВИ УСПЕХИ НА ФЕСТИВАЛА В ПЕРНИК

          На 25.06.2012 г. Харманли решихме да участваме във фестивала в гр. Перник с рецитал „Светът е наш и ние сме на света”. В него участвахме: Калинка Стайкова, Диана Делчева и Гинка Жекова. За целта отново се обърнахме за съдействие към Община Харманли и този път бяхме възхитени от отзивчивостта на зам. кмета, защото от една дума веднага предложи собствената си кола и шофьора на наше разположение. Благодарни сме на този жест, който малко хора биха направили. Пък и в кратък срок от няколко дена все търсим помощта на Общината, за което спокойно могат да ни откажат. Затова благодарни тръгнахме с нагласата за най-добро представяне. Освен участничките в рецитала с нас беше и Маргарита Янакиева – за участие в жанр – народно пеене. В Перник бяхме посрещнати от Соня Захариева, която се отзоваваше ако има нещо неясно и някакви проблеми. Рецитала „Светът е наш и ние сме на света” спечели диплом второ място, за което сме доволни и радостни, защото участието ни не беше напразно, пък и се реванширахме с представянето на града относно жеста направен от зам. кмета. Маргарита участва с песента „Мама Грозданка посгоди”, една тежка, бавна и много хубава народна песен, но за съжаление тази година не се класира, въпреки че публиката бурно я аплодира.
           Срещнахме се с много хора, една от които беше Ваня Матеева, която работи в БАН. Тя ни направи много снимки и обеща да ги изпрати по Димитрина Михайлова, с която били приятелки. Запознахме се и с Пенка Гатева - инвалид, написала едно от стихотворенията от рецитала. Веднага след представянето ни тя ни чакаше, представи ни се и попита щастлива откъде сме взели стихотворението. Цялата сияеше от радост, че сме включили нейно произведение в рецитала. За нас срещата също беше вълнуваща и едно прекрасно изживяване. Завърнахме се доволни и щастливи от преживяното в гр. Перник.

Блока подготви: Калинка Стайкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО - Добрич:

ПОЛОЖИТЕЛНИ СПОРТНИ ЕМОЦИИ

          На 16-ти и 17-ти юни за четвърти пореден път се включихме в проект на клуб „Надежда” към Регионален съюз на инвалидите в гр. Добрич - „Спорт за хората с увреждания”, финансиран по програма от Община Добрич. В надпреварата взеха участие пет организации на хора с увреждания с по шест състезатели в следните дисциплини: дълъг скок от място, хвърляне на медицинска топка, стреляне с въздушна пушка, бягане 100 м. за хора с нулево зрение, 100 м. свободно бягане, садене на картофи и дърпане на въже. Тези надпревари се проведоха в зала „Добротица”, а следващия ден продължихме в сградата на сдружението. Дисциплините бяха спортна табла, шах и „Не се сърди човече”. Състезавахме се на принципа на елиминирането. При отборното класиране, ние представителите на ТО на НАСГБ се класирахме на второ място. Пред нас бяха само спортистите от организаторите. При индивидуалното класиране, резултатите са следните: Илия Костов - на първо място за хвърляне на медицинска топка и на четвърто при дълъг скок; Еленка Демирева – първа при бягане 100 м. с придружител и трета на дълъг скок; София Ганчева – трета на хвърляне на медицинска топка; Калинка Ковачева – трета на бягане 100 м. с придружител.
          Сърдечно благодарим на инициаторите за тези спортни надпревари и на Община Добрич за отпуснатите средства, тъй като успяхме да се отделим от сивото си ежедневие и да се отдадем на положителни емоции. Наградите бяха символични, но по-важни за нас са хубавите мигове, прекарани с приятели по съдба.

* * * * *


ЩАСТЛИВО ЗАВРЪЩАНЕ В ДОБРИЧ

          На 23-ти и 24-ти юни за пореден път взехме участие в шестия Международен многожанров фестивал на хора с увреждания в гр. Перник. Той бе под патронажа на кмета на града – Росица Янакиева. Председател на журито бе Мими Иванова с компетентни членове.
          Добруджанци се представихме с дуета „Народни песни” – Мария Андреева и Станчо Станчев, Калинка Ковачева с авторско изпълнение с жест и мимика, Светла Маринова с художествено слово с поемата „Легенда за Калиакра” на Иван Бурин, изпълнение на акордеон от Станчо Станчев и състав „Антица” за стари градски песни с две изпълнения.
          Радваме се, че успяхме и тази година да вземем най-голямата награда на фестивала. За пореден път доказахме, че когато се работи усилено и организирано, постигаме това, което искаме. Трудиш ли се, успехите са налице. Благодарим от сърце на Община Добрич, която осигури транспорта до Перник и обратно и на организаторите на фестивала. През тези два дни ние се потопихме в красота, багри, ритми, запознанства… Срещнахме се с хора от цялата страна. Колко малко трябва на човек, за да се отдели от сивото ежедневие и да се почувства като всички останали? Пожелаваме и на другите наши организации да участват и да печелят награди.
            Състав „Антица” е учреден на 5-ти юли 2004 г. През всичките години от създаването си вземаме участия в различни национални и европейски инициативи за хора с увреждания. Още през 2004 г. се явихме на фестивал в Пловдив и взехме първо място. През следващите години участваме в европейския фестивал за хора с увреждания, провеждан ежегодно в гр. Перник; не пропускаме варненския преглед на стария градски шлагер „Листопад на спомените” и т.н. Сред най-високите отличия са статуетката на фестивала „Листопад на спомените” през 2005 г. и плакет за най-добро представяне от Перник.
          Където сме се явявали, винаги сме печелили високо отличие. Рецептата за нашия успех вероятно е във факта, че приемаме отговорно нашите ангажименти и даваме всичко от себе си по време на изпълненията.
          Искам да благодаря на читалищното настоятелство, които са поели шефство над нашия състав. Благодаря и на Мария Паскалева, която вече осем години е доброволен ръководител на състава и на музикантите Валентин Влаев и Валентин Георгиев.


Блока подготви: Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО - Варна:

ПО ПЪТЕКАТА НА КУЛТУРНОТО НИ НАСЛЕДСТВО

          На 28.06.2012 г., по проект на ССБ, "Поглед към бъдещето през очите на историята", щастливците от Варна: Етиен Тодоров, Станчо Добрев, Ганка Параскевова, Христо Христов, Здравко Кънчев, Дяко Дочев, Цонка Трифонова, Костадин Стойнов и Митко Демирев, тръгнахме с добро настроение и желание за приятно прекарване. На 29-юни пристигнахме в София и ни настаниха в хотел „София – Плаза”. В 13.30 ч. автобусът ни взе от хотела и тръгнахме за ВИМ (Военно исторически музей), който заема много голяма площ. На открито видяхме разположени различни по размери, вид и големина оръдия и танкове. Влязохме в музея, където имаше различни по вид оръжия, датиращи от най-ранна епоха - отпреди траките и до днес: мечове, ятагани, саби, лъкове, стрели, къси и дълги пушки, пистолети, револвери, леки и тежки картечници и др. Всеки от нас пипна с ръка подаденото ни оръжие, за да разберем как се е боравило някога с него. Видяхме и различни видове военни униформи – български, руски, турски, опълченски униформи и на хайдути. Изнесоха ни полезна беседа за военната техника.
          След музея отидохме да разгледаме величествения Храм-паметник „Александър Невски” – построен през 1912 г. , който е точно на 100 г. Най тежката камбана на църквата е 10 т., а най малката е 10 кг., чийто звън се чува на 30 км. разстояние. Посетихме и Криптата - някога предназначена за гробница на известни владетели, а днес служи за картинна галерия. Така завърши първият ден от екскурзията. Имаше тържествена вечеря и викторина, на която от варненската група се отличи и получи награда Христо Христов. Ние, дуетът „Нежни сърца”, поздравихме присъстващия в ресторанта г-н Долапчиев с наша любима песен. Вечерта завърши много весело и приятно.
          На 30 юни посетихме Национален историческия музей „Бояна”, бивша резиденция на Тодор Живков, а сега музей с директор Божидар Димитров. Приятна екскурзоводка ни разведе и разказа интересни неща. Видяхме оръдия на труда от най-ранните епохи - сребърни и златни предмети, варненския некропол, панагюрското и рудоземското съкровища. Имаше предмети още отпреди траките. Тези изключително ценни исторически находки и съкровища се съхраняват при подходяща температура. Това е нашето историческо богатство, което ни вдъхва уважение, преклонение пред годините на далечното минало. Посетихме и Боянската църква, построена през 1259 г., претърпяла едно земетресение. За да се запази и поддържа църквата, царица Елеонора е изпратила близко семейство да живее там и да я поддържа. По желание на царица Елеонора, тя е била погребана там. Заведоха ни и в Драгалевския манастир, в който служат три монахини и един поп. От сестра Анастасия - много мила и лъчезарна, научихме за живота в манастира -, че българския Патриарх приема и посреща тук височайши църковни величия. След обиколка из манастира за последно се спряхме пред иконата на Св. Богородица, където се помолихме и запалихме по свещичка за здраве и си тръгнахме от него вдъхновени с вяра и спокойствие.
Последната вечер ни заведоха на театър, където гледахме постановката „Три дъждовни вечери”, след което се прибрахме в хотела уморени, но удовлетворени от прекараните два дни. Надяваме и си пожелаваме да има по-често такива екскурзии, свързани с историческото ни минало и културното ни наследство.            Мисля, че не само ние, по-възрастните, но и младото поколение, трябва да ходи по стъпките на историческото ни минало, за да не се забравя славната ни и героична история.
          Благодарим на организаторите на тази екскурзия, които дадоха възможност на хората в златната възраст да участваме в прекрасните мероприятия и да изживеем незабравими мигове.

Ганка Параскевова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО - Шумен:

СТРЕМЕЖ КЪМ ПО-ГОЛЕМИ УСПЕХИ

          На 18.06.2012 г. ТО на НАСГБ гр. Шумен проведе годишното-отчетно събрание в НЧ „Напредък – 1869”. Участие в работата му взеха Маринка Маринова – председател на КС на НАСГБ, Преславка Химирска – председател на ТСО на слепите гр. Шумен, Галина Петкова – рехабилитатор в ЦСРИЛЗУ (Център за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания) - гр. Шумен, Сашка Тодорова – бивш сътрудник на ТО Търговище, Розалина Стефанова – отговорник на читалище „Напредък – 1869”.
          В отчетния доклад на ТУС и в някои изказвания се даде висока оценка на работата на ТО през 2011 г. Открай време в Шуменската организация се провеждат много и разнообразни мероприятия за осмисляне и облекчаване живота на сляпо-глухите членове.
          Друга част от изказващите се благодариха на дарителите – частни лица, фирми и предприятия, че успяват да ни помогнат, макар и скромно, че са съпричастни с нашите трудности. Благодариха и на кмета на община Шумен Красимир Костов, който редовно ни осигурява безвъзмездно превоз до Пловдив, Варна и Добрич за държавни първенства, спортни състезания и художествена самодейност. Вече ни е осигурил превоз за 6 юли до гр. Добрич, където група „Еделвайс” ще участва в празничния концерт под надслов „По шлагерните пътеки на любовта” по повод 8 години състав „Антица” и 14 години ТО Добрич. Ще се срещнем с ТУС на ТО Добрич и ще обменим опит.
          И не случайно председателят на НАСГБ г-н Парапанов на 14.10.2011 г. специално дойде в гр. Шумен и награди кмета с плакет за активно участие и принос в развитието на ТО на сляпо-глухите в града ни.
          Трета част от изказалите се благодариха на председателя и сътрудника за тяхната сплотеност в работата, което води до създаване на добър микроклимат в организацията.
          За много добра работа помага и здравата връзка на ТО на сляпо-глухите със Съюза на слепите.
          На много неща сме се научили и много опит черпим от двете председателки Любка Лазарова – председател на РСО и Преславка Химирска – председател на ТСО гр. Шумен.
          Гордеем се, че имаме такива приятели, с каквито малко ТО могат да се похвалят с такава сплотеност и съвместна работа и само могат да си мечтаят за такива отношения.
          И както казва Маринка Маринова – тази сплотеност е от полза за всички.          В своето изказване г-жа Маринова съобщи на всички, че търговищката организация се закрива, тъй като остава с 4 члена и по устав не може да съществува. Затова преминава към Шуменската организация.
          Изказа благодарност на Сашка Тодорова от Търговище, която доброволно оказва помощ.
          Г-жа Маринова сподели своето възхищение от това, че ТО Шумен е един много добър и сплотен колектив и се гордее с него. Поздрави всички за това, което сме постигнали. Пожела на членовете много здраве и успехи в живота.

Сътрудник: Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО - Пловдив:

ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ

Годошно отчетно събрание          На 27.06.2012 г. членовете на ТО – НАСГБ Пловдив, в деня на сляпо-глухия гражданин в Република България проведоха своето годишно-отчетно събрание за изтеклата 2011 г. Събранието се откри с прочитане на поздравителните адреси изпратени, от председателя на НАСГБ Димитър Парапанов, от ТО на НАСГБ Добрич и др. Председателката поздрави присъстващите с 14-ия рожден ден на организацията и накратко разказа за дейността и успехите от учредяването й до днес. Посветихме време за най същественото от живота и творчеството на Хелън Келър. Зададоха се въпроси за делото й, на които се отговори компетентно и се пожела на всички сляпо-глухи да имат за пример в живота си сляпо-глухата американка Хелън Келър. Прочетоха се материалите за събранието, които включваха: Констативен протокол от ревизията на КС на НАСГБ, отчет за 2011 г. и план-програма за дейността на ТО – НАСГБ ОрхидеяПловдив за 2012 г. Приеха се единодушно материалите и се сподели, че е обхванато всичко подробно и точно. Председателката доуточни, че за спортната дейност и най-вече за канадската борба асоциацията не дава средства, нито териториалната организация. Средства се отпускат от Община Пловдив по линията на спорта и ССБ подсигурява транспорт като дарение. Това разяснение се направи, защото много членове на НАСГБ си мислят, че председателя на НАСГБ подпомага само спорта, а това не отговаря на истината. Живеем в 21 век и мисля, че повечето ТУС на ТО са се уверили, че без дарения и помощта на Общините ние не можем сами да направим каквото и да е. НАСГБ помага и се грижи за членската си маса по друг начин. Това се отнася и за самодейността по организации.             Присъстващите бяха поздравени с музикална програма от групата за народно пеене и стари градски песни „Орхидея” с конферансие Стоянка Ангелова.
          Изказваме благодарности към изпълнителите за богатата и артистична програма, която поднесоха на членовете и, която включваше: хумористична сценка в изпълнение на Параскева Емилова, индивидуални народни песни и групови изпълнения. Изнесената програма достави голямо удоволствие на присъстващите и повдигна духа им. Изпратихме ги с бурни овации и с пожелания да продължат все така задружно и занапред да вървят към все по-големи успехи.

          Накрая събранието завърши с малка почерпка, закачки и смях.

Снежана Кирилова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


ТО - Харманли:

ОЦЕНКА НА ГОДИШНО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА
ТО НА НАСГБ ГР. ХАРМАНЛИ, ПРОВЕДЕНО НА 12 ЮНИ 2012 Г.

          Отчетното годишно събрание на ТО на НАСГБ гр. Харманли премина в избор на ръководство на събранието, тричленна комисия по проекто-програмата и преброител. След прочитане на дневния ред за протичане на събранието, Стефчо Маринов предложи да бъде добавена точка,  по която пълномощника от нашата организация да даде разяснения как e протекло Общото събрание на НАСГБ. За направеното предложение 8 човека гласуваха “Против”, при което то отпадна.
          Групата за художествено слово поздрави членовете на ТО с композицията „Светът е наш и ний сме на света”. В основата на рецитала бяха стихове, свързани с живота на хората с увреждания.
          В доклада на ТУС обширно се засегнаха всички дейности, които местната организация е инициирала и реализирала през отчетния период, сред които бяха посочени и различни културни, спортни и празнични прояви.
          От Констативния протокол на КС на НАСГБ стана ясно, че цялата документация, включваща финансови документи, организационна дейност и кореспонденция, е перфектно направена и поддържана от ТУС.
          В проекто-програмата са предвидени множество и разнообразни дейности, които ТО трябва да осъществи през 2012 г.
          По прочетените материали взеха отношение четирима члена, които засегнаха въпроси от организационен и финансов характер. Петко Абаджиев изрази мнение, че направената от КС ревизия не е била законна, както и че не са търсели причина за несвършената работа през отчетния период. Същият изказа мнения, че субсидията от НАСГБ не се разпределя рационално и не се използва за нуждите на членовете на асоциацията. Председателят Диана Делчева и пълномощника Калина Стайкова обясниха, че организацията на сляпо-глухите е единствената неправителствена организации на хора с увреждания, която разпределя субсидията до стотинка по структури и параграфи. Думи на благодарност към ръководството изказа Елена Дамянова.

Калина Стайкова,
член на КС на НАСГБ - Пловдив

Нагоре
Към Съдържанието на броя


БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА

          Радвам се, че Калинка е написала статия за отчетното-годишно събрание на ТО на НАСГБ Харманли, защото изказването на Петко Абаджиев е характерно за всяко събрание на организацията. Петко Абаджиев отговаря на всички изисквания за членство в НАСГБ, но това не му дава право да уронва авторитета, успехите и постиженията на асоциацията. Първо много неща не са му ясни и той самия ги изкривява през неговия мироглед, от което страдаме всички. С глупавите си фикс-идеи той притеснява ТО на НАСГБ Харманли, председателя на НАСГБ Димитър Парапанов, председателя на КС на НАСГБ Маринка Маринова, редактора и комисията към списанието, но за съжаление и много други хора, които нямат нищо общо с живота и дейността на сляпо-глухите. Петко е бил клиент в НЦРСГ „Хелън Келър” и много добре знае колко труд и внимание се отделя на обучаващите се. Самият той е писал благодарствени писма за отношението на персонала и преподавателите към него и клиентите на центъра. Членството в НАСГБ е доброволно, както и в което и да е НПО, и на който не му харесва може да напусне и няма смисъл да създава проблеми. УС на НАСГБ се е отзовавал на всяка молба на Петко Абаджиев за помощно техническо средство и не му прави чест за негативното отношение към упорития труд на останалите членове на НАСГБ.
          Надявам се занапред Петко да преосмисли позицията си и да престане изкуствено да се заяжда и трови нервите на своите съсъдбеници!

Снежанка Кирчева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО Шумен:

ДЕСЕТ ГОДИНИ НА ТРУД И УПОРИТОСТ

          След закриване на годишното отчетно събрание се премина към тържествено честване на 10-годишния юбилей на организацията.
          Салонът на Народно читалище „Напредък – 1869” буквално гъмжеше от медии – радио „Шумен”, радио „Фокус”, вестник „Шуменска заря”, телевизия „Шумен”.
          Подготвената изложба от медали, грамоти от 2005 до 2011 г., плетивата на Войка Димитрова, дърворезбата на Янко Стайков, фотоалбумите, запечатали живота на организацията от 2005 г. до днес и направените кулинарни вкусотии изненада всички, дори организаторите и мен. Всичко това е постигнато с много труд и голяма упоритост.
Десет години на труд и упоритост          Медиите се възхитиха от толкова много награди. Направиха снимки на изложбата и взеха интервюта от много сляпо-глухи членове.
          Същата вечер радиата излъчиха интервютата, а телевизия Шумен показа всичко заснето - интервюта и кадри от тържеството в ефир.
          На следващия ден бяхме поканени в телевизия „Шумен” - Янко Стайков, Йорданка Стайкова и Върбина Станкова, където проведохме половинчасов разговор за успехите на ТО, какво предстои да се направи в организацията, как помагаме на сляпо-глухите членове, как се справят с трудностите хората с двойни сензорни увреждания, за даренията и т. н.
          Група „Еделвайс” откри тържеството със свои изпълнения.
          ТО-Шумен е създадена на 23.05.2002 г. Неин учредител и първи председател е Янко Стайков със седем сляпо-глухи члена.
          През април 2004 г. Цвятко Найденов е приет за член на ТО. Следващата година през април той става председател, а Върбина Станкова сътрудник с 18 сляпо-глухи члена. За тези 5 години до 2010 г. – неговата кончина, организацията се изкачи на доста високо стъпало, благодарение на председателя.
          През 2005 г. се проведе 5-то държавно първенство по шахмат и ние се класирахме отборно на 5-то място.
          На 4-то Държавно първенство по лекоатлетически дисциплини се представихме с трима спортисти и заехме 9-то място.
          През 2007 г. на 5-то Държавно първенство в гр. Добрич, отборът ни се класира на 6-то място.
          Войка Димитрова завоюва първо място по ръчно плетиво.
          Но най-голямата изненада беше класирането на скоро създадената група „Еделвайс” на трето място с акапелното си изпълнение.
          За 10-годишнината на асоциацията ТО-Шумен, получи плакет за принос в делото на сляпо-глухите. Янко Стайков беше награден със сребърна значка, като учредител и първи председател на ТО, а Върбина Станкова получи грамота за активно участие в асоциацията.
          През 2008 г. се проведе Първото Европейско първенство в гр. Варна. Участваха Русия, Хърватска, Норвегия, Англия и България. За трите дни ние показахме най-доброто от себе си. Група „Еделвайс” се класира на 1-во място. Изявените ни 5 спортисти – Ивелин Тодоров, Янко Стайков, Фахредин Хасанов, Емил Кръстев, Йорданка Стайкова спечелиха 3 златни, 3 сребърни, 3 бронзови медала и грамоти за 2 пети и 2 шести места. Отборно се класирахме на 4-то място. Как да не изпитваме гордост от това, че една малка организация с 21 члена се нареди след Пловдив, Добрич и Варна. От 9-то място през 2005 г., ние стигнахме до 4-то място през 2008 г. Същата година Цвятко Найденов беше награден със сребърна значка за 75-годишния си юбилей и за голям принос в развитието на ТО Шумен.
          През 2009 г. на 7-мо Държавно първенство в гр. Пловдив, конкуренцията беше много голяма. Наредихме се отборно на 5-то място.
          През 2010 г. пак заехме 5-то място.
          През 2011 г. на прегледа на художествената самодейност в гр. Пловдив, група „Еделвайс” зае второ място. Спечелихме 7 медала. Тук искам да кажа, че без членовете ни, без всичките приятели, които имаме, без помощта на НАСГБ в лицето на г-н Парапанов, ние не бихме били това, което сме сега.
          Да ни е честит 10-годишния юбилей!
          Прочетоха се поздравителните адреси от председателя на НАСГБ и Директор на НЦРСГ „Хелън Келър” – Димитър Парапанов и от ТО: Г. Оряховица, Търговище, Варна, Добрич и Съюза на слепите – Шумен.
          Има хора, с които много се гордеем. За постигнати резултати и много добра работа бяха наградени с грамоти сляпо-глухите членове: Емил Кръстев, Янко Стайков, Александра Тодорова, Йорданка Стайкова, Войка Димитрова, Ивелин Тодоров, Фахредин Хасанов, Айше и Себиле Исмаил, Даниела Йорданова и Милен Михов – художествени ръководители на група Еделвайс, Съюза на слепите – РСО, ТСО и рехабилитационен център, НЧ „Напредък – 1869”. Оцени се кулинарната изложба и се наградиха постаралите се сляпо-глухи.
          В края на тържеството се почерпихме с направените вкусотии.

Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на брояВ ТО - Пловдив:

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

          На 06.07.2012 г. се проведе празничен концерт, организиран от Областния съвет на БЧК - гр. Добрич, Младежки център и ТО на НАСГБ - гр. Добрич. Повод за това бе осем годишнината от създаването на певчески състав „Антица” и 100 г. от рождението на Йосиф Цанков.
          Концертът бе озаглавен „По шлагерните пътеки на любовта”. Участници бяха изтъкнати състави: „Да останем млади” на Хобисклуб, „Лира” на дом за стари хора, гости от Шумен със състав „Еделвайс” и певческа група „Антица” на ТО на НАСГБ - гр. Добрич.
          Организаторите на това красиво начинание допринесоха много за чудесната атмосфера. Водещата отправи добри думи за съставите като подари на всеки по букет свежи цветя и грамоти.
          Присъстващите преживяха радостни и щастливи моменти в препълнената зала. Концертът нямаше състезателен характер, но все пак нека да признаем, че състав „Антица” накара публиката да преживее малко повече трепетни моменти.
          Участниците допринесоха концерта да се превърне в един красив празник. Празник на сърцето и душата! Благодарим на всички участници!

Димитър Кънчев

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg