Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2021 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
  Силуети  
 

ЕМУРЛАХ ВИЖДА СЪС СЪРЦЕТО СИ!...

Емурлах МюмюнАко намерите чанта, пълна с пари на пътя, ще тръгнете ли да издирвате собственика й? За повечето хора е късмет да си намерят нещо изгубено от друг и то веднага става тяхно. Не мислят, че късметът в този случай е относително понятие. Докато ти се радваш, друг страда.
Но има и други хора, колкото и да не ни се вярва.
Емурлах Мюмюн от ардинското село Ленище е един от тях. Той е инвалид и е с увредено зрение и слух. Заедно със свои съседи всеки ден пасе крави. И така, един добър ден край пътя за "Белите брези” съвсем случайно тоягата му се удря в дамска чанта, паднала край шосето. Вътре има валута, златни гривни и пръстени, дебитни карти, документи за самоличност, турски задграничен паспорт.
Емурлах веднага се връща в селото и моли съседите да му помогнат да открият собственика по документите в чантата. След двудневно издирване установяват, че тя принадлежи на изселничка в Турция от чернооченското село Бели вир. Пътувала със семейството си за село Баните, Смолянско и по необясними причини чантата е изпаднала от колата.
Пратили хабер на жената да дойде да си я прибере. Дошла тя при Емурлах и му благодарила за честността. Дала му 50 лв. и го поканила на гости в Бурса.
Емурлах е зам. председател на Съюза на слепите в община Ардино и член на кърджалийската регионална организация на сляпо-глухите. Участва редовно в турнирите по шахмат, лека атлетика и даже пее във фолклорната група на слепите.
По природа съм скромен, сподели той. За мен честността краси човека. Ако всички хора се грижим един за друг, животът ще бъде много по-красив.
Емурлах е ерген и живее с майка си и баща си в Ленище. Получава 153 лв. месечна пенсия. След проливните дъждове покривът на къщата им се нуждае от ремонт. Ръководството на слепите в Ардино е помолило общината за помощ, но и до днес не са получили отговор.
       Когато се появи човек като Емурлах, гледаме невярващо. Има такива хора, нищо, че повечето от нас не ги забелязват. А те светят… светят отвътре!
/Материалът препечатваме от кърджалийския вестник "Нов живот”/ 


 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg