Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  Перо от птица
 

 

ДУШАТА Й ПРОДЪЛЖАВА ДА ГОРИ…

Елена КарамилеваЕлена Петрова Карамилева е родена на 14 октомври 1938 г. Живее със семейството си в гр. Шабла, Добричка област. Завършила е Държавният библиотекарски институт и е работила като библиотекарка, учителка и възпитателка.
Светлината в очите й угасва, но пламъкът в душата й продължава да гори. Тя е пламенна, енергична и с борбен дух. Дълги години е председател на ТО на слепите в Шабла. В момента е член на УС на организацията на слепите в Каварна. От 2002 г. членува и в РО на сляпо-глухите в Добрич.
Това, което й дава кураж да се бори с трудностите в живота, е писането на стихове.  Пише от малка, но никога не е публикувала. След смъртта на майка си дълги години не написва нито ред. Започва отново, когато се ражда първия й внук Преслав през 1990 г. Стиховете й са предимно детски.
Елена Карамилева взе участие в поетичния конкурс "Стихове в папка”, провел се на 1 октомври т.г. в Добрич и е удостоена с трета награда. Публикуваме две нейни стихотворения.  
 
                                                                                       

  Калинка КОВАЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 

 

ЗИМНИ ИГРИ
Тихо, тихо сняг вали.
С бяла пелена покри
къщи, улици, нивя
и смълчаната гора.

А дечицата игриви,
много, много са щастливи,
че пързалката ги сбира
край селото на баира.

Летят бързите шейни.
Весел детски смях кънти
и игри започват пак
от зори до късен мрак.

Тихичко нощта дошла е.
Само Шаро вънка лае.
Уморени от играта,
сладко вече спят децата

 

 

КОЛЕДА

Ех, че весел празник има,
днес във детската градина!
Пременени са децата,
украсена е елхата.

Дядо коледа с шейната,
гост желан е на децата.
И те песнички му пеят,
стихчета за него леят.

И за да им благодари
добрият старец подари
на всяко мъничко дете
желан подарък от сърце.

А щастливите дечица,
уловени за ръчица,
край елхичката красива,
весело хорце извиват.

Много весел празник има
днес във детската градина.
                   Елена КАРАМИЛЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя


СТО ГОДИНИ БЯГСТВО ОТ ПРЕХОДА…
Разказ в две части от Димитър Грудев
/продължава от бр.3/

II. ГРЕШКАТА

Анабиозата свърши, но експериментът продължавал, защото… се оказало, че съм изпаднал в "неочаквано дълбока депресия и преодоляването й представлявало медицински интерес".
 Дрън, дрън, дрън. Кой нормален човек няма да изпадне в депресия, след като разбере, че вместо да живее живота си,  се е набутал в един хладилник за цели  100 години.Кой да предполага, че човечеството е удължило живота до 1000 години и всъщност аз ще бъда прецаканият…
- Да Майкъл, така е! - каза бавно Пиер, седнал на стола срещу мен, с чаша кафе в ръка.
Майкъл – това съм аз. Този, който преди 100 години бях Митко, но вече се казвам Майкъл. А Пиер е моят съсед Пешо Цветарката, заради когото намразих и розите и миризмата им.
- Майкъл, човек  трябва да се приспособява – продължи дълбокомислените си поучения Цветарката – Гледай мен - аз с червените бях червен, със сините – син, и с жълтите – жълт. И профсъюзен активист бях даже. Хайде, аз да вървя, защото /Пиер сниши глас/ твоята Благоверна ти готви изненада. Бай, бай...
Тъкмо Пиер си замина и, като в някоя театрална постановка, при мен дойде Благоверната – Хейла, жена ми. Преди 100 години тя си беше просто Еленка.
- Майк, приготвила съм ти една изненада - започна своя монолог тя. За нея диалогът  е непозната форма за общуване! – Днес ще ти разкажа за постиженията на хидромелиорацията.  Сега напояването просто се предизвиква  изкуствено -  изпаряването на водата от морето или от язовирите се насища  с ел. частици, опакова се в облак и се закарва до участъците за напояване с хеликоптер. Понякога облаците се насищат и с хранителни добавки, необходими за растенията.
- О, да! – проблесна радостна мисъл в главата ми. – Искаш да кажеш, с изкуствени торове. Ами ако неволно вместо амониева селитра прибавят към облаците някакъв хербецид, тогава знаеш ли какво ще стане, реколтата отива на кино?
- Майк, първо, сега хранителните добавки са от естествен произход, и второ, не е възможно да се направи такава грешка, сега всичко е роботизирано и компютъризирано.
- Как  не е възможно! Според мен, грешка винаги може да стане...
- Добре, Майк, да не спорим за това! Аз искам да ти разкажа за едно друго направление в хидромелиорацията,­ в което всъщност е и моята изненада. След малко, когато ти си пиеш кафето на беседката, ще завали дъжд с мирис на рози.  Извинявай, ти не обичаш миризмата на розите, затова за теб съм поръчала облаче с мирис на люляк.  Впрочем, виждаш ли оня хеликоптер, който движи след себе си няколко облачета с различен цвят. Ето, например, оня, с розовия цвят, е за съседите, а онова, виолетовото, е за нас, Майк. То е с миризма на люляк, аз съм го поръчала за нас. Всъщност, вече усещаш ли, че заваля?
Това, че заваля, аз разбрах по капките дъжд, които ромоляха по покрива на беседката. Но усетих и нещо друго - разнесе се не миризма на люляк, а  на рози.
- Какво е това? - погледнах с нескривано злорадство Благоверната.
              
- Майк, навярно е станала някаква грешка, ще проверя...

-  Не ставали грешки, а? Нали не ставали! Какво е това?..
- Но наистина не е ставала досега грешка - заоправдава се Благоверната ми Хейла.
- Не ставали грешки, но ето, че стана грешка! Роби, донеси ми, моля те, една гроздова! – обърнах се, обзет от задоволство, аз към Роби №7, нашия домашен помощник.
В този момент телефона иззвъня и Хейла, вместо да отговори по собствения си телефон–диадема, който украсяваше главата й, отиде в коридора, за да разговаря от общия ни телефон.
- Хелоу, д-р Трени, как е нашия човек, ли? Чувства се чудесно, преодолява депресията. Хрумването Ви за "грешката" с облачето се оказа много сполучливо. Бай, бай, докторе.
Хейла беше забравила да затвори вратата към коридора и аз неволно дочух  разговора й.
- Такава била значи грешката, адаптацията била под контрол, хм... и все пак гроздовата е хубава!!! – Наздраве!


автор: Митко Метков Ахметков

Нагоре
Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg