Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  Делници и празници
 

В РО – Добрич:

"ПОЛЪХ ОТ СТАРИЯ ДОБРИЧ"

На 5 октомври в клуб "Детелина” на РО на сляпо-глухите се проведе среща с Веселина Малчева – една от основателките на дружеството на краеведите в града, дългогодишна библиотекарка, поетеса и турист – ветеран.
            Нашата приятна събеседничка ни върна назад в годините, чрез издадената наскоро своя книга "Полъх от стария Добрич”. Докоснахме се до миналото на нашия град, на хората, живели тук някога. Научихме как са се създали отделните махали, какъв е бил поминъкът на хората. Най-вълнуващ бе разказът за събитията от 1916 г., свързани с пленяването на 25 българи и турци и откарани в Молдова, в румънските лагери на смъртта. Няма село, което да не е пострадало. Оживелите са разказвали за преживяната трагедия. Днес тези спомени са в родовите хроники.
            Достойни за възхищение са героите от Тутраканската епопея. Тутракан е първият освободен и върнат на Златна Добруджа град. Селищата, през които са минали героите, днес носят имената на видни генерали, дивизии и бригади от различни краища на България.
            Интересно бе да научим и от къде идва името на булеварда край добричката гара. На 7 септември 1916 г. тук са избити около 60 невинни, случайно преминаващи граждани. Озверени от загубата на тази богата земя, румънските войници ги съсичат със саби. В тяхна памет днес булевардът носи името "Добричка епопея”. Накрая Веселина Малчева ни запозна със създадените по нейни текстове песни за Добруджа.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 


НАПОМНИХМЕ НА ОБЩЕСТВОТО ЗА СЕБЕ СИ

Тринадесети ноември е Международният ден на слепите. На тази дата ние припомняме на обществото за себе си, за това, че имаме нужда от приятелство и подкрепа от хората с нормално зрение. На този ден припомняме на правителството, че се нуждаем от някой облекчения, които да компенсират поне малко липсата на зрение. Тогава си спомняме и за Валентин Аюи – човекът, наречен баща на слепите, защото пръв се заема с тяхното организирано образование.
За да отбележим тази дата ние, сляпо-глухите от Добрич, се събрахме на мило тържество. За настроението ни се погрижиха музикантът Васил Стоев, народната певица Цонка Петрова и групата за стари градски песни "Антица”. За трапезата бяхме благодарни на нашите спонсори, които се отзоваха и ни подадоха ръка.

Калинка КОВАЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 

В РО – Харманли:

СЪЧЕТАХМЕ ПРИЯТНАТА ЕКСКУРЗИЯ С ДЕЛОВИ СРЕЩИ

Едно от приетите на годишното отчетно събрание на регионалната организация  решения бе регулярно да се провеждат срещи за обмяна на опит с близки до нас организации. Първата такава среща осъществихме с колегите си от Асеновград и Пловдив на 24 октомври в рамките на предприетата от нас екскурзия до Араповския и Бачковския манастири. Заедно с председателката на ССБ в Харманли Калинка Стайкова сформирахме група от 27 души, към която по-късно се присъединиха и асеновградчани и пловдивчани. Минавайки край Поповица, на път за Асеновград, не пропуснахме да вземем и нашият съсъдбеник и добър приятел Илия Гуделов, който се качи на автобуса със своя акордеон.
В клуба на слепите в Асеновград, заедно с пловдивските ни колеги, бяхме посрещнати от председателя на местната регионална организация на НАСГБ Иван Шопов с чай, кафе и топли закуски. Домакините изнесоха вълнуваща литературна програма, подготвена от сътрудничката на организацията г-жа Димитрова,  в която се включи и председателят Шопов с изпълнението на авторското си стихотворение "Моята изповед”. Председателят на НАСГБ Димитър Парапанов връчи на асеновградската организация юбилеен плакет на асоциацията за активна и успешна работа в името но сляпо-глухите хора в града. Деловата работа на срещата премина в обсъждането на различни идеи за по-резултатна дейност, нуждата от повече срещи и контакти и взаимодействието с важните за нас инстанции – местните общини, службите за социално подпомагане, останалите организации на хората с увреждания и пр.
После всички потеглихме към Араповския манастир. Гледката, която се откри пред нас, беше възхитителна. Млад игумен ни разведе из манастира и прочете молитва за здраве и успех на присъстващите. Измихме си очите и си наляхме от лековитата вода на тукашното аязмо. А след като обядвахме на масичките в двора, потеглихме и към Бачковския манастир.
Тук посетихме църквата Успение Богородично, където запалихме по свещичка и се поклонихме пред чудотворната икона на Света Богородица.
Накрая, заредени с положителни емоции, с бодър дух и ведро настроение, поехме по обратния път към дома.


Диана ДЕЛЧЕВА –
член на УС на РО – Харманли


 

В РО-Варна:

ОЧАРОВАНИ СМЕ ОТ ПРЕЖИВЯНОТО

Общо 25 души взеха участие на 17 ноември в  заплануваната на заседание на регионалния управителен съвет на РО на сляпо-глухите в морската столица екскурзия до град Поморие, в рамките на честването на деветата годишнина от създаването на нашата организация. Въпреки дъждовното време, хората останаха очаровани от видяното и преживяното. Ще запомним интересната историческа беседа в манастира "Св. Георги” който посетихме, за създаването му през 1885 г., по-късната му реставрация, лековитата вода, извираща тук, от която всички отпихме. Незабравима ще остане и веселата вечер, която прекарахме в базата на Съюза на слепите в България, преминала с много смях, песни и танци. Прибрахме се доволни, благодарни на ръководството на регионалната организация за приятните преживявания.

Йорданка ГОРАНОВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя

   
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg