Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
  Щрихи от родината  
 

проф. Николай Овчаров и древни предмети от ПерпериконПЕРПЕРИКОН СЕ Е БОРИЛ ДО ПОСЛЕДНО С НАШЕСТВЕНИЦИТЕ

"Има данни, че под Перперикон съществуват още християнски села и в момента проучваме два декара площ в подножието му. Почти 20 християнски погребения са открити до този момент - това заяви проф. Николай Овчаров, ръководителят на археологическата група, която извършва разкопки в древното светилище – Интересен момент е, че те са доста по-късни и повечето от тях са на екзекутирани хора. Това ни кара да свържем този некропол с последните дни от съществуването на Перперикон, от далечната 1362 г., когато е бил обсаден от турските нашественици. Обсадените са се затворили с цялата си покъшнина в цитаделата и, според последните разкопки, е открито мястото, от което турците са проникнали, изклали са голяма част от хората, а оцелелите са отвели в робство.”
Намерени са хиляди оръжия от онова време, които говорят за жестока битка и около 70 кръста с различна големина. След превземането на цитаделата на Перперикон, тези реликви обаче са били осквернени. Намерени са още комплекти окови, с каквито са били отвеждани хората в робство, за което има и писмен извор. Става въпрос за документ от Виенските Перпериконархиви, който говори за роби, отведени от българските земи и продадени на остров Крит. Сред тях е имало хора от Търновград, от Охрид, от Варна, споменава се и за робинята Кали, която е била именно от Перперикон. Всички открития създават картината на една страшна битка, която не е традиционна за крепостите, повечето от които се предавали без особена съпротива. Перперикон обаче се е борил до последно. "Смятам, казва проф. Овчаров, че това е едно много важно откритие, което ни дава допълнителни щрихи към тази героична епоха.”
Изследователите са установили, че в гробовете са били погребани мъже, жени и деца с разчленени тела, които вероятно са били екзекутирани по време на обсадата на крепостта от войските на турския емир Орхан през 1362 г.
"Проучвам средновековните некрополи от 15 години, но това е най-драматичната и емоционална находка, на която съм попадал”, коментира д-р Хитко Вачев, от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който е част от екипа на експедиция Пеперикон. По думите му, масовите екзекуции са били   предприети от нашествениците, за да сломят съпротивата на защитниците на обсадената крепост. А според проф. Овчаров, новооткритият християнски некропол е поредното доказателство за трагичните събития в Източните Родопи по време на османското нашествие. 


 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg