Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

  Занимателна страничка
 

           Задача 1 (от Илия Гуделов):
            – Коя е най-дългата риба в света?

            Задача 2: Трима мъже в заведение поръчват хапване за 15 лв. общо. Всеки дава по 5 лв. Келнера взима парите и ги носи на шефа, който се сеща, че тримата са редовни клиенти и кара сервитьора да им върне 5 лв.
            Сервитьорът е зле с математиката и си пада малко шмекер. Вместо да се занимава да дели 5 лв. между тримата, просто дава на всеки по 1 лв. и прибира останалите 2 лв. в своя джоб.
            Накрая излиза, че всеки от тримата мъже е платил 4 лв. или 12 лв. общо. Добавяме 2 лв., които сервитьора си е прибрал и стават 14 лв. Къде е отишъл 1 лв. от първоначално платените 15 лв.?

            Задача 3: Пешо има шест чифта черни чорапи и шест чифта бели чорапи в гардероба.
            В пълен мрак и без да гледа, колко чорапи трябва да вземе Пешо от гардероба, за да е сигурен, че ще има два чорапа от един и същ цвят?

            Задача 4: Иванчо научил интересен трик с датите от календара по време на лятната ваканция и нямал търпение да започне училище, за да го демонстрира на съучениците си. След няколкомесечно чакане дошъл дългоочакваният първи час по математика. Иванчо излязъл пред класа и заявил следното:
            "Изберете три съседни дати от календара, кажете ми сбора им и аз ще отгатна кои дати сте си избрали."
            Марийка си избрала 11ти, 12ти и 13ти и казала сумата им на Иванчо, т.е. 36. След няколко секунди размисъл, Иванчо познал датите, избрани от Марийка.
            Ирина си избрала 17ти, 18ти и 19ти и казала сумата им на Иванчо, т.е. 54. След няколко секунди размисъл, Иванчо познал и датите, избрани от Ирина.
            Какъв е трикът на Иванчо?

            Задача 5: Докато бях на екскурзия в Италия, в едно малко селце срещнах възрастна жена. Тогава италианският ми беше на начално ниво и аз се радвах на всяка възможност да упражня езика. Запитах жената на колко години е и въпреки, че изглеждаше на около 100, 100 и няколко, тя ми каза, че е на 3 века.
Старицата не ме излъга, но как е възможно това?


ОТГОВОР НА КРИМИНАЛНАТА ЗАГАДКА ОТ МИНАЛИЯ БРОЙ:
(РЪКОПИСЪТ)

         Стрезов съобразява, че в Исландия няма отровни змии и съответно няма какво да проверяват, тъй като ръкописът е фалшив.

Нагоре
Към Съдържанието на брояХостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg