Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Любопитно  
 

ВЕЛИКАНИ НА ЖИВОТИНСКИЯ СВЯТ –
СЕЙВАЛЪТ

         На трето място по големина между китовете идва т.нар. сейвал, който спада също така към набраздените китове. Възрастните екземпляри от този вид най-често не надминават 18 м. дължина и само като изключение са убивани сейвали с 21 м. дължина.
         Стройното тяло на този кит отгоре и отстрани е тъмносиво или почти черно, с неравномерно пръснати едри, светли петна. Коремът му е светлосив или бял с тъмни петна, понякога дори синьорозов.
         Сейвалът е разпространен в моретата на двете полукълба. В Антарктика, както и в други райони за разлика от синия кит и финвала този кит често се среща близо до бреговете, а не в открито море. Сейвалът е по-топлолюбив и затова не се доближава много към района на северния полюс и към бреговете на Антарктида и обикновено избягва ледовете.
Подобно на други китове и сейвалът извършва сезонни миграции, но не така редовно. Най-често се среща поединично или на двойки, но понякога в райони, богати на храна, се струпват по 50 и повече екземпляра.
         Сейвалът се храни с планктонни рачета, стадни риби и главоноги мекотели. В Антарктика неговата главна храна е рачето еуфаузия суперба.
         Този кит не се потапя дълбоко под водата и движението му може да се проследи по тънката, но почти непрекъсната струя от мехурчета, издигащи се към повърхността, както и по особеното вихрово движение на водната повърхност, предизвикано от движението на опашния му плавник. Сейвалът плува по-бързо от останалите набраздени китове (докъм 40–50 км./час).
         При издишване този кит изпуска в течение на минута и половина две 3–5 фонтана, при което първият, най-високият, достига 3–5 м.
         Половата зрелост при сейвала настъпва на възраст 5–7 години — при дължина на женските около 14–15 м., а на мъжките — към 13–14 м. Размножаването става в топли или тропични води. Бременността трае около 12 месеца. Новороденото е дълго около 4,5 м. Храненето му с мляко трае около 5–6 месеца и за това време то достига 8–9 м. дължина.
         Според някои сведения от последните години сейвалът днес е основният обект на китолова. Месото му се слави с високи вкусови качества и наподобява донякъде по вкус говеждото. То се консумира както в прясно състояние, така и консервирано.
Синият кит, финвалът и сейвалът спадат към беззъбите китове, които вместо зъби имат балени.


Из „Великани на животинския свят” – Димо Божков

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg