Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

СЛАВЯНСКА ПРЕГРЪДКА

         На 20.05.2013 г. от 18.00 ч. в концертна зала “Добрич”, под патронажа на Славянска литературна и артистична академия и Община Добрич, се проведе 7-ият Международен фестивал на поезията – “Славянска прегръдка”. Поети от ТО Добрич, членове на клуб “Вдъхновение” към НАСГБ – Светла Маринова, Кръстинка Петрова, Руска Ангелова и Златка Ганева имахме удоволствието да присъстваме на този форум. Водеща беше добруджанската поетеса Елка Няголова, която откри фестивала със стихове за братята Кирил и Методий и България. Заместник кметът на Община Добрич поздрави присъстващите с много топли думи и пожелания за успех на фестивала. Почетен гост на събитието беше и първият демократично избран президент на България - г-н Желю Желев, който бе посрещнат с бурни аплодисменти по добруджански. Всички участници и гости от славянските страни бяха поканени на сцената и получиха по една българска роза. Музикални поздрави отправиха: хорът на учителките, хор “Добруджански звуци”, детски хор “Маестро Захари Медникаров”, изпълнение на пиано, флейта и оперни арии от млади изпълнители. Със своите песни хърватски певец изправи публиката на крака. Вечерта завърши с общо изпълнение на химна на братята Кирил и Методий – “Върви, народе възродени” от певци и публика.

Светла Маринова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Горна Оряховица:

ЕДИН НЕЗАБРАВИМ ДЕН

         По радио София съобщиха, че на 24.05-25.05.2013 г., на поляните над манастира Св. Св. Петър и Павел, намиращ се над гр. Лясковец, ще се чества ден на овцевъдите и там известният Ути Бъчваров ще готви агнешки курбан за всички гости на празника. Тази новина веднага доведе до решение на ТО на НАСГБ и ТО на ССБ Горна Оряховица, да се организираме и посетим манастира. Една група от членската маса се събрахме и с няколко коли потеглихме към манастира. Още със слизането ни лъхна чистият и свеж горски въздух, мирисът на свежа трева смесен с миризмата на курбана, който вече се вареше в казан върху огън. След малко усетихме и мириса на скара и бира, ухаещ заедно с музиката от гайди, кавали и прекрасни песни. Бяха изкарани маси, столове и каси, които служеха за сядане, за да има възможност всички да поседнат и се насладят на програмата и природата. Ние се настанихме около една маса, наизвадихме багажа, направихме салатите, сипахме по чашите, чукнахме се за наздраве и зачакахме курбана, за да опитаме на живо вкусотиите на Ути Бъчваров. Докато чакахме се извиха кръшни хора и ръченици. Настроението се приповдигна и се почувствахме много доволни от пребиваването си в тази местност. Имаше разпъната шатра, в която демонстрираха как става стригането на овцете и доенето им. Всеки можеше да опита да дои или да пробва да остриже някоя овца. Така дойде обяд и се наредихме на опашката да чакаме да си получим купичка курбан. Докато се нижеше опашката Ути Бъчваров разказваше смешки и разсмиваше хората. Когато стигнах до него се здрависахме, пожелахме си весел празник и за момент аз не знаех къде се намирам от щастие, че лично се срещам с телевизионна звезда като Ути. Никога няма да забравя тази среща и ще остане завинаги в сърцето ми като мил и драг спомен. Изядохме си курбана с удоволствие и апетит, а купичката си запазих за спомен. На връщане удовлетворени и весели се прибрахме пеша и не разбрахме как ги взехме тези 5 км. Във вицове, смях и песни. Така прекарахме един незабравим прекрасен ден сред природата и пожелаваме на всички наши колеги и те да имат това щастие да изживеят такова приключение.

Иван Лицов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


15 ГОДИНИ ТО НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ ДОБРИЧ

         Териториалната организация на сляпо-глухите в гр. Добрич е учредена на 27-ми май 1998 г. В нея членуват хора със зрителни и слухови увреждания. Към момента броят на членовете е 40 човека, живущи в града и областта. Председател от самото учредяване е Калинка Ковачева. Тя е и член на Управителния съвет на Националната асоциация на сляпо-глухите в България.
         Една от основните задачи на организацията, е да приобщава хора с двойното сензорно увреждане. Желаещите да подобрят качеството си на живот, се насочват към обучения в Центъра за социална рехабилитация и интеграция гр. Добрич или Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи “Хелън Келър” гр. Пловдив, където престоят им е безплатен.
         Друга важна задача на Териториалната организация е да поощрява развитието на различните възможности и заложби на членовете си. За тези, които предпочитат да спортуват, създадохме спортен клуб през 2005 г. с име „Устрем”. Хората, чиито любимо занимание е поезията и обичат да творят, членуват в поетичен клуб “Вдъхновение” към НАСГБ. Председател е Калинка Ковачева. През 2004 г., се създаде група за автентичен фолклор, а година по-късно сформирахме състав “Антица” за стари градски песни с ръководител – дългогодишния читалищен деятел – Мария Паскалева.
         Работим усилено за повишаване информираността на нашите членове по редица въпроси, свързани с българската история, литература и музика. Чести гости в клуба ни са лекари, краеведи, поети, писатели и др. Лектори периодично са и представители на Дирекция “Социално подпомагане”.
         Животът на организацията е динамичен. Ние се включваме във всички значими събития в града. Участваме с ентусиазъм и в различни състезания между хора с увреждания, в които обикновено се представяме достойно. Живо доказателство за това са експонираните отличия и медали от нашите участия.
         В заключение желая да отправя сърдечна благодарност към всички приятели, които щедро ни подават своята десница. Териториалната организация не би била това, което е без подкрепата на ръководството на НАСГБ, Община Добрич, Лайънс клуб, Дирекция “Социално подпомагане”, сладкарски цех “Оникс”, аптека Стария Добрич, Народно читалище “Йордан Йовков”, Център за социална рехабилитация и интеграция гр. Добрич и много други. Не на последно място желая да поздравя членовете на организацията и да им пожелая здраве и вяра за по-хубави дни за нас – хората с двойно сензорно увреждане!

Калинка Ковачева
Председател на ТО Добрич

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Дулово: 

ОТЧЕТНО ГОДИШНО СЪБРАНИЕ

         На 06.06.2013 г. в читалището на с. Черник, община Дулово, се проведе годишно-отчетно събрание. Сътрудничката на организацията ни прочете изготвения от председателя доклад за 2012 г. Поканени бяха гости от социални грижи и кмета на гр. Дулово, а ние им благодарим, че винаги се отзовават и подкрепят за събрания, събития и мероприятия. Бяха прочетени имената на всички, допринесли за развитието на ТО – НАСГБ Дулово. Гордеем се, че имаме добри спортисти, които са представяли организацията ни успешно и са завоювали грамоти и медали. Имаме и членове, участвали успешно във фестивали и конкурси по брайлово четене и писане, където са извоювали челни места. Присъстваха всички членове на организацията с техните придружители и останахме много доволни. Гордеем се, че Али постига всичко за нас и за организацията ни винаги с успех. Отправяме и благодарности към тези, които винаги ни подават ръка в трудни моменти. Искрено благодарим на председателя на НАСГБ – Димитър Парапанов, че ни покани да присъстваме на Международната конференция в гр. Пловдив. Надяваме се и за напред да сме все така задружни, да постигнем още по-големи успехи за ТО-НАСГБ Дулово, както и за цялата асоциация, да сме още силни и здрави за да сбъднем всички наши желания и мечти.

Ивелина Стефанова

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg