Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Приятели от близо и делеч  
 

Национална конференция „Жените с увреждания и тяхната
реализация на пазара на труда – права и възможности”

          На 18.05.2012 г. в София в хотел „Хемус” се проведе Национална конференция „Жените с увреждания и тяхната реализация на пазара на труда – права и възможности”.
          На конференцията присъстваха жени с увреждания от цялата страна, различни сдружения, представители на асоциации и фондации, както и от агенциите по заетостта. Приветствам мероприятието, понеже наистина реализацията на жените с увреждания, но не само на тях, а изобщо на хората с увреждания на трудовия пазар е проблем, този въпрос стои за разрешение както в България, така и в чужбина. Да си признаем, не всички хора с увреждания стават за интеграция в обществото, но има много с образование, способности и възможности, на които трябва да се даде шанс. Хубаво е, че има програми, но за мен това е малко като отчитане на дейност. За шестмесечните изобщо не искам да говоря, докато свикне човек с поставените му задачи и се ориентира в обстановката края е дошъл. Двегодишните и тригодишните програми са малко по-добри, но и тук поемаш въздух за определен период от време, а после ти подрязват крилата, защото не можеш да се включваш в програми след като си участвал вече веднъж. Именно по този въпрос трябва да се помисли по-сериозно и да се даде шанс на хората, доказали се на работното място и справяйки се отлично с работата, би трябвало да има възможност да продължат да работят. Тази, уж така наречена помощ за хората с увреждания, за мен е като мираж в пустинята. Много трябва да се работи по този въпрос и не държавата, правителството и агенциите по заетостта и социално подпомагане да си прехвърлят топката, а наистина да се вземе разумен закон за хората с увреждания тяхната интеграция в обществото. Поздравявам Таня Йовева за инициативата и дано това стане традиция, защото общността трябва да научи за проблемите на жените с увреждания и дай Боже да има резултати. Казвам, правителството и държавата трябва най-вече да поемат отговорността, защото работодателите изобщо не искат да работят с хора с увреждания, а с жени още по-малко. Затова трябва да се обединим и да търсим правата си с всички средства.
          Гости на конференцията бяха: Валентина Симеонова – зам. министър на МТСП и ръководителите на агенцията по заетостта и агенция за социално подпомагане – Лозанова и Димитров; Катерина Генова – местен асистент на д-р Първанова; Таня Йовева – председател на социален алианс за развитие “Жените с увреждания могат” и организатор-председател на националната конференция.
          Програмата на Националната конференция бе следната:
          – Таня Йовева – европейски практики, свързани с реализацията на жените с увреждания в Европа и тяхното социално включване в обществения живот; Жените с увреждания и тяхната реализация на пазара на труда и съществуващите проблеми; Повишаване ефективността на образованието на хората с увреждания.
          – Антоанета Кацарова – Национална агенция за професионално образование и обучение. Подкрепа на хората с увреждания и тяхната заетост.
          – Ирина Папанчева – Българска асоциация за подкрепена заетост. Подкрепената заетост – теория и практика в България – “Земята и хората”.
          Тук искам да отбележа, че бях възхитена от презентацията на Ирина и се радвам, че е подсигурена работа на 9 човека с ментални увреждания в Кюстендил. Водили са се дълги преговори с работодателите, но в крайна сметка важен е резултата. Ето по този начин трябва да работим и занапред, защото е необходимо да се обяснява на работодателите повечко. Те не са виновни, малко е шокиращо като кажеш човек с увреждания, но даде ли му се шанс, той се доказва.
          – Мариана Гинева – Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите.
          – Дискусия “Алтернативни възможности за заетост на жени с увреждания” – Петя Грудева от асоциация “Мария Кюри”.
          – Дискусия Изводи от конференцията “Жените с увреждания и тяхната реализация на пазара на труда – права и възможности”.
          Бях удовлетворена и благодарна за поканата и участието в Националната конференция. Желая на Таня Йовева да продължава инициативата с още по-голям успех. Дерзайте!

Снежанка Кирчева

На горе
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg