Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Приоритети

27 ЮНИ – ДЕН НА СЛЯПО-ГЛУХИЯ ГРАЖДАНИН В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

          Има книги, написани за много велики хора, за гениални личности, за дейци на науката, изкуството и културата, за политици, за хора с обикновена и необикновена съдба, но не са толкова много тези книги, които ни разкриват победата над собствената съдба и триумфа на човешките възможности. “Историята на моя живот” е именно такава книга, защото тя обяснява живота на една от легендарните личности в човешката история — сляпо-глухата американка Хелън Келър.
          Това е първата книга от нейното богато и разнообразно творчество, написана през 1902 г. Автобиографичното произведение е изключително ценно с това, че то разкрива човешките измерения на личността на Келър, земно, реалистично и логично обяснява нейните изключителни постижения, както в ранните й години, така и по-късно. „В началото бях само един малък сбор от възможности.“ Това е едно от големите откровения на Хелън Келър. Увлекателно, образно и емоционално книгата отвежда читателя не към тягостното страдание на тишината и мрака, а към привлекателността на слънчевия блясък и духовната светлина, към радостта да се живее.
          Националната асоциация на сляпо-глухите в България (НАСГБ) високо цени живота и делото на американската сляпо-глуха Хелън Келър, която е от малкото сляпо-глухи хора, достигнала до висотите на човешкото познание. Със своя живот, всеотдайност и принос за интеграцията на хората с увредени зрение и слух в обществото, Общото събрание на НАСГБ от 08.04.2011 г. определи 27 юни – рождената дата на Хелън Келър, като Ден на сляпо-глухия гражданин в Република България.
          Напомняме на членовете на НАСГБ и териториалните организации по места, да отбележат този ден с различни инициативи и прояви, свързани с нейния живот и дело, какво знаем за нея и с какво се доказваме със своите дела, като български сляпо-глухи да даваме своя принос в социалното включване и интеграция на сляпо-глухите в обществото и сътрудничеството между сляпо-глухите от целия свят.

Звук и светлина

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
     
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg