Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

  Делници и празници
 

В ТО-Велико Търново

Незабравими мигове сред поредните рожденици

          В края на месец май членовете на ТО на НАСГБ – Велико Търново се събрахме да отбележим рождените дни на хората ни за второто тримесечие на 2012 г. Това е традиция, която редовно провеждаме заедно с бележитите дати през годината. С много веселие, смях, закачки и богата трапеза от рожденниците отбелязахме рожденния ден на Петър Петров. Оз. Полк. Петър Василев Петров е роден на 19.06.1932 г. в село Габаре, Врачанско. През 1950 г. завършва гимназия в родното си село. От 1950 г. е курсант в НВТУ гр. Русе. Завършва с отличие и е оставен за кадър на училището. След закриването му е преместен на служба в НШЗО гр. Велико Търново. От 1959 – 1963 г. е заместник по тила на войскови части в гр. Карлово и гр. Кърджали. През 1963 г. постъпва слушател във военна академия „Г.С. Раковски” в гр.София. Завършва я успешно и чрез конкурс е назначен за преподавател във ВНВУ „Васил Левски” гр. Велико Търново. От 1972 г. е началник катедра. През този период защитава докторска дисертация в Ленинградска академия. 1979 г. е избран за доцент.
          Като завеждащ катедра под негово ръководство, са издадени редица учебници и учебни пособия. Има десетки публикации във военния печат, свързани с учебно-възпитателния процес на курсантите и материалното осигуряване на частите и подразделенията на различни видове бойни действия. Целият му четиридесет годишен трудов път е посветен на обучението и възпитанието на десетки хиляди курсанти и офицери за нуждите на българската армия. За доблестна служба към българската армия е носител на шестнадесет ордена, медали и много грамоти. Гордеем се с членството на Петър при нас и се радваме на редовното му участие във всички мероприятия на териториалната организация. Членовете на ТО на НАСГБ – Велико Търново го поздравяваме с 80-годишния юбилей и му желаем от сърце здраве, бодрост и още дълги години да е сред нас.
          Другият рожденик, който уважихме със скромен подарък беше Стефанка Славова – нашата знаменита поетеса, която ни представя навсякъде с неуморното си творчество. Стефанка я знаят повечето членове на НАСГБ, но не само те, защото тя участва в много поетични конкурси и стихосбирки, където печели овациите на публиката. Родена е на 29.05.1967 г. и ние – членовете на ТО на НАСГБ – Велико Търново я поздравяваме с 85-годишния рожден ден като и желаем още дълги години да ни е жива и здрава, за да твори и да ни радва.

Димитър Станев


РЕВНОСТ

Не ме измъчвай ти!
Сърцето ме боли.
В твоите очи, огънят гори,
душата ми пламти!

Прегръщаше ме с нежност
и чувствах твойта топлина.
Но твоята безумна ревност,
изгаряше ме в пламъка на любовта.

Не искам аз да съм сама,
не искам в очите ми сълзи.
Разсей ти моята тъга.
До теб аз искам да умра!

Стефанка Славова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Асеновград

Една силна жена

          След приключване на трудовия път, в живота на човек настъпва промяна, но житейският продължава и то с ново начало, стига да има желание за още работа, за още духовност, за победа над мрака и самотата.
          ТСО на слепите и сляпо-глухите – Асеновград, заедно с ЛК „Орфей” в рамките на майските културни тържества, организираха тържествено представяне на поетесата Лушка Маджарова в градската библиотека. Като начало шест дами на фона на музикален съпровод прочетоха нейни стихове от книгата „С дух на птица”. Г-н Иван Шопов поздрави Лушка с народна песен, а г-жа Руска Димитрова рецитира „Разсечена душа”. По дарование авторката е поет. Успява с таланта си в света на писменото слово, като амбициозна и интелигентна личност, а стиховете й са истински, живи и откровени. Вярата в светлината, любовта и надеждата са силно застъпени и тя излива майсторски душата си в тях. Има издадени шест книги. По предложение на ЛК „Родолюбие”, авторката е приета в съюза на независимите български писатели.
          Лушка е също така активна участничка в живота на ТСО и никога не излъчва отчаяние. Винаги е усмихната и приветлива, излъчва светлина, която идва издълбоко и със силата на духа върви напред. Печелила е много конкурси и награди на национално ниво. Поздравленията, както и цветята бяха много. Г-жа Снежанка Кирчева от ТО на сляпо-глухите – Пловдив също поднесе своето приветствие. Накрая пожелахме на талантливата поетеса много здраве, борбен дух и пролетно вдъхновение. Със стихотворението „Белият бастун” ЛК „ Родолюбие” поздравява Лушка Маджарова най-сърдечно, както и незрящите членове на двете организации.

Славка Ставрева


Белият бастун
Виждаме ли, слушаме ли,
мили хора, белият бастун.
Сред нас потропва и брои?!
Стъпките – познато тихи,
на плаха птица вик,
готова днес към слънцето,
към светлото да излети,
в очакване на всеки миг.
Стъпките – познато смели,
жива жажда са нали?
В едно желание събрани –
победата на мрака,
отстояли с любовта на две очи,
с нежността на топли длани.
Тихо белият бастун брои,
стъпките на белите мечти.

          Към тези мили думи на Славка Ставрева, искам да споделя впечатлението си от промоцията на стихосбирката. Благодарна съм за поканата, която получих и това е второ мое присъствие на такава промоция на Лушка Маджарова. При първата ни среща аз бях очарована, а сега останах възхитена. Поздравявам асеновградчани за добрата организация, ведрото посрещане и дружелюбното отношение към гостите и присъстващите. Преди промоцията станахме свидетели на откриването на панагюрското златно съкровище, което беше изложено във фоайето на читалището. След това отидохме в библиотеката и започна тържественото откриване и представяне на новата стихосбирка „С дух на птица”.
          Поетичният клуб „Орфей” изненада публиката с прочувственото вдъхновение, с което рецитира стиховете. Рецитала беше разделен на три части: първата – любов, втората – морал и етика, третата – природа. След това се даде думата на самата Лушка Маджарова, която издекламира любими свои стихове, а след това заваляха цветя и поздравления. Гости на промоцията бяха: представител на Община Асеновград отдел култура, хора с увреждания и много зрящи граждани. Направи ми впечатление посещаемостта на хората, независимо дали добре познават поетесата. Всеки присъстващ протягаше ръка да поздрави жената създала такива стихове и да я прегърне засвидетелствайки уважението и радоста от срещата си с нея. Друго отличително беше, че синът и дъщерята стояха от двете страни на тази щастлива майка, която винаги е споделяла, че семейството е това, което й дава спокойствие и сили за творчество. А семейството е много важен стълб за един човек с увреждания, макар аз да не почувствах в тази атмосфера Лушка, като човек с увреждания. Любовта и вниманието, с което бе обгърната аз дори благородно й завидях и се радвах за нея. Искам да отбележа, че лушка твори не само прекрасни стихове, но тя е гениална и в художественото и приложното творчество. Има не едно произведения, с които е печелила награди на всяко свое участие в различни изложби и национални състезания. Това е човек, който се прехласва пред всяко стръкче тревица, листенце на цвете, слуша птичите песни и се радва на всеки горски и балкански полъх. Лушка е тясно свързана с красотите на природата, тя не само живее сред нея, а се е сляла с природата, а това може само един благороден човек. Именно такава е Лушка Маджарова, благородството струи от ума и сърцето й, грее в очите й и срещайки се с нея ти ставаш друг човек.
          От името на редакцията желаем на Лушка Маджарова все така още дълги години да върви смело напред и да ни радва с още творчески произведения, не само в поезията, но и от златните й ръце. Бъди ни жива и здрава, щастлива майка и прекрасна творческа личност още дълги години занапред, за да можеш да твориш, а ние да се радваме и възхищаваме на произведенията ти!

Снежанка Кирчева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО-Варна

Три празника в едно

          На 2-ри юни, ръководството на ТО на сляпо-глухите от гр. Варна, организира екскурзия до гр. Обзор с осигурен транспорт от Община Варна. На този ден в много приятна обстановка се проведоха три мероприятия, на които присъстваха 20 души. С вълнуваща тържественост се чества 136 г. от гибелта на поета, революционера и бореца за свобода и правда – Христо Ботев. По подобаващ начин се отпразнува 14 години от основаването на ТО и 10 години от създаването на певческите състави – Фолклорна формация „Цвете шарено” и състав за стари градски песни „Детелини”. Програмата се откри с песен за Ботев.
          В историята има личности, които остават в паметта на поколенията. Христо Ботев (1848 – 1876 г.) е една от най-светлите фигури в българското национално освободително движение, в родната литература и публицистика. Поет и бунтовник, ревностен пазител на националните идеи, той бележи духа в сърцата на всички българи. За краткия си живот, остава наследство, от което ние изпитваме безгранична гордост. В чест на бележития българин, участниците в сегашния действащ състав „Детелини” с художествен ръководител – Ганка Параскевова, изпяха песента „Тих, бял Дунав”. С тази песен, върнахме присъстващите членове и гости в онази далечна епоха и дано думите на Ботев са се сбъднали: „Но стига ми тая награда, да каже нявга народа, умря сиромаха за правда, за правда и за свобода”.       
          Вторият празник – 14-години от основаването на ТО на сляпо-глухите – гр. Варна – една година ни дели от 15-годишния й юбилей. Всяка година по тържествен начин се чества основаването на организацията, както и този ден на 2-ри юни. По традиции и обичаи да се върнем преди 14-години във времето, когато са се поставили основите на ТО от първите стари членове – основатели: Димитър Драганов, Димитър Желязков, Любен Пенев, Величка Христова, Донка Загорска и Станчо Добрев. С много труд, усилия и желания за успехи се оформя една преуспяваща вече организация, действаща вече 14 години и достигнала до високо ниво. Подмладения състав, поел щафетата от учредителите, под прякото ръководство на председателя – Станчо Добрев, работи още по-ентусиазирано за реализиране на задачите, поставени от ръководството и от НАСГБ. Това ще рече – укрепване на организацията и създаване на добър психо-климат за работа, чрез участие в организирани мероприятия – празници, бележити дати на национални герои, участия във фестивали, концертни изяви, организиране на поетични литературни рецитали, екскурзии, спортни състезания и др. Това прави живота на всички членове по-осмислен и по-съдържателен. Като израз на благодарност за проявените заслуги от основателите към организацията, вокална група „Детелини” – сегашния състав, ги поздрави с песента „Години минаха”.
          Третият празник – 10 години от създаването на Фолклорна формация „Цвете шарено” и Вокална група за стари градски песни „Детелини”. Участници от съставите са: Станчо Добрев, Йорданка Горанова, Донка Загорска, Веселка Боева и Борис Боев. Сред тях имаше и други членове и добри музиканти, но за съжаление вече не са между нас. Участниците от съставите в миналото са се представяли отлично. Печелили са много медали, награди и отличия. Ние ги поздравяваме с две стари градски песни: „Покани ме ти на среща” и „Топли ветрове” – изпълняват: Ганка Параскевова и Тошо Кирилов. Благодарим им от сърце за всичко, което са отдали от себе си за съставите. Пожелаваме им спокойни пенсионерски години. Със следващия дует „Съдба” – бяха поздравени всички гости. Солистът Тошо Кирилов поздрави председателят Станчо Добрев за големия организаторски талант, за активното му участие в културния живот на организацията и във всички мероприятия до сега с една прекрасна песен – „Защо в живота ми отново пак се връщаш ти”. Поздрава беше и за Ганка Параскевова, която организира и провежда всички празнични тържества, поетични рецитали, мероприятия и участия. След нашата програма, поканихме членовете и основателите на съставите да излязат пред всички, като изпълниха своите любими песни: „Цвете шарено” и „Минаха години”.
          И накрая, Ганка Параскевова връчи почетна грамота на г-н Станчо Добрев за ползотворната му работа през всичките тези години. Имаше осигурена вечеря от организацията. Празникът продължи с музика, песни и танци. Изказвам благодарност от името на председателя на организацията и от името на всички членове и гости на нашите домакини Веска и Тошко Николови за радушното им посрещане и перфектно обслужване.
          Надяваме се, че и за в бъдеще животът на членовете на организацията ще бъде все така добре организиран и дълго време всички ще празнуваме заедно.

Ганка Параскевова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


Бони Милчева отвори сърцето си за дует „Настроение”

          26 май ще остане незабравима дата в живота на дует „Настроение” от гр. Пловдив. Едно дългоочаквано и мечтано от неговите представители събитие – участие в предаването на ТВ „Скат” – „Ако зажалиш” с водеща емблемата на градската песен Бони Милчева най-после беше осъществено.
          Това предаване е в десятката на най-гледаните в националния ефир и да минеш през него е невероятно преживяване, свързано с доста голямо напрежение.
          В навечерието на петия рожден ден на дуета, националната телевизия предостави възможността на пловдивските изпълнители да покажат пред нейната публика част от своя репертоар.
          На 26 май ТВ „Скат” в лицето на г-жа Милчева посрещна измокрените от силния дъжд гости. Настани ги в удобната гримьорна, поднесе им по чаша горещо кафе и ги остави да се приготвят за предаването. Когато станаха готови Бони Милчева ги взе със себе си и ги заведе в своята „обител”. Заедно с изпълнителите направи списък на песните, въведе ги в политиката и структурата на нейното предаване и след това ги поведе към самото студио. То е страхотно. Оборудвано по последна дума на техниката, климатизирано, широко и равно, супер подходящо за незрящи изпълнители. А самата Бони: – Бог я е дарил не само с глас, но и с благородство. Сякаш цял живот е водила слепи. За вниманието, с което обгрижваше пловдивчани, просто няма думи, с които да се изрази. Те от своя страна и се отблагодариха с пет от своите песни, изпяти с много любов, като ги посветиха на водещата и нейната публика. Дует „Настроение” за пореден път доказа и показа, че ненапразно носи това име.
          Заразявайки с чара и сърдечността си всички около тях, накара присъстващите в студиото да се присъединят към тях, когато запяха своята визитна песен „Трендафила мирише”. За дуета това гостуване в телевизия „Скат” наистина е паметно, защото песните идват и си отиват, но спомените от срещите с личности, като Бони Милчева са вечни.

Кирил Дамянов


СЪОБЩЕНИЕ

          Уважаеми дописници,
          За рубрика делници и празници, Ви съветваме ако имате снимков материал отнасящ се за мероприятията, за които ни пишете, изпращайте ни снимките за да оформяме вашите статии по естетически.

          

Звук и светлина

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

     
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg