Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
  Искам да съм хубава  
 

 

ДА ЗАЩИТИМ КОСАТА ОТ СТУДА


Ако имаме здрава коса, вятърът и студът не са опасни за нея. Но колко от нас могат да се похвалят с такава?
Основнотда защитим косата от студао средство за предпазване на косата от студа си остава шапката. Кръвоносните съдове на главата реагират на всяка промяна на температурата. В резултат на това се нарушава храненето на космените фуликули, намалява достъпът на кислород до тях. Студът води до множество микроповреди и космите стават чупливи. Ако направо на главата пък вали сняг, неприятностите се удвояват.
Сърцевината на косъма е неговият скелет. Покрита е с плътно прилепнали люспички. Зиме, при повишена влажност, космите значително се разширяват и в растящия процеп между тях попадат различни вещества, които повреждат обвивката на скелета им. Затова върху неговата повърхност трябва да се създаде гладък защитен слой. Той се осигурява от защитната козметика.
Когато се подбират защитните средства, трябва да се преценява типа коса – нормална, суха, тънка, мазна, или смесен тип. Нормалната коса се поддържа лесно. За сухата и по-слаба коса са необходими овлажняващи и защитни средства, мазната се нуждае от правилно почистване, а смесеният тип коса – от хармонично хранене. Преди всичко обаче трябва да се определи степента на увреждане на косата.
Косата се счита за увредена, ако поне веднъж е боядисвана, изсветлявана, подлагана на химическо къдрене или изправяне. Колкото по-често се боядисва косата, толкова повече време ще е необходимо за пълното възстановяване на космения скелет.
Ако косата се чупи, това е сигнал, че неправилно са подбрани подхранващите и защитаващите я средства. Трябва да се подстрижат връхчетата и да се потърси консултация с опитен фризьор какъв шампоан и какъв балсам да се ползва.
Тънката коса донякъде е наследствена. Дебелината на косъма зависи от цвета на косата, както и от плътността на разполагане на космените фуликули на кожата на главата. На хората с тънка коса могат да помогнат единствено средствата за увеличаване на обема на прическата: специалните шампоани, придаващите обем спрейове и пяна за оформяне на прическата.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


КРАСИВИ ВСЯКА СУТРИН


Мъжете си разказват ужасни истории за красивите жени, с които си лягат вечер и които на сутринта изглеждат "като крокодили”. Съвсем лесно е да докажете на "половинката си”, че това са само мъжки измислици, с които да оправдаят неуместния си избор, направен на няколко питиета. Освен това, грижите за кожата вечер са още един начин да забавите появата на първите бръчици и да покажете на света истинската си красота.
Винаги, винаги, винаги махайте грима преди да си легнете. Без значение в чие легло ще заспите, свалете грима. Ако не сте в къщи и не разполагате с целия арсенал от тоалетни млека и грималосиони, използвайтемокрите кърпички за разгримиране. Но никога не си лягайте с грим.
Два пъти седмично използвайте бързосъхнеща маска за лице, хидратираща или стягаща порите – в зависимост от спецификата на кожата ви. Можете да слагате маската вечер, след горещ душ. Така разкрасяващата процедура ще има двоен ефект – ще освежите кожата и ще си направите кратка релаксираща сесия, докато изчаквате маската да изсъхнe.
Овлажняващият крем преди лягане е абсолютно задължителен. Не забравяйте и шията.
Чувствителната кожа около очите има нужда от по-специални грижи, ако сте над 30 години. С леки потупващи движения нанесете внимателно крема за около очите.
Всички тези процедури е добре да правите сама, а не под любопитния, питащ, учуден, или изненадан поглед на половинката си. На тях козметичните процедури не им понасят лесно.
Е, има мъже, на които им е приятно да виждат как жената до тях се грижи за външния
се вид, но това е друга история…

Нагоре
Към Съдържанието на броя


ТАЙНИТЕ НА ПРИВЛЕКАТЕЛНАТА ЖЕНА


ПРЕСТАНЕТЕ да трупате в гардероба си евтини неща. Съберете пари и си купете нещо скъпо. Кашмирът или коприната ще ви направят по-чувствена. Добре ушитото облекло ще подчертае най-привлекателното във вашето тяло.
ГРИЖЕТЕ СЕ за косите си – те винаги трябва да са подстригани и чисти.
КУПЕТЕ СИ фино бельо, което ви подхожда и ви прави неустоима.
ПРЕГЛЕДАЙТЕ гардероба си и извадете всичко, което не е достатъчно красиво.
ОБРЪЩАЙТЕ внимание на дреболиите. Грижете се за маникюра и педикюра си. Няма значение, че никой не вижда краката ви. Уважавайте себе си!
МНОГО внимавайте дали не мирише устата ви. Дъхът ви трябва да е свеж, дори ако пушите цигари.
ПРАВИЛНО ли седите, или се изкривявате? Изгърбвате ли се, когато стоите или сте седнали на масата?
ХРАНЕТЕ СЕ добре. Косите и кожата блестят, когато консумирате повече плодове и зеленчуци.
ЖИВЕЙТЕ хармоничен живот. Използвайте част от свободното си време за активна почивка. Това ще ви помогне да се заредите с нова енергия.
ПРАВЕТЕ СИ малки изненади. Например, посетете фризьора си и  си направете нова фризура. Купете си малък, но отдавна желан от вас подарък.
БЪДЕТЕ със самочувствие. Независимо от облеклото, първото нещо, което виждат хората, е изразът на лицето. Ако се чувствате нещастна, или досадна, така ще ви възприемат и околните.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПЪРХУТА


Появата на пърхута може да е вследствие от различни причини, като една от най-честите е наличието на микроскопична гъбичка. Много дискусии се водят дали пърхутът е заразен. И докато въпросът не е решен окончателно с "не”, избягвайте да ползвате чужди гребени, четки и предмети от типа на фиби, щипки, шноли.
Ако пърхутните люспички са сухи, сиво-бели, а кожата на главата губи блясъка си, то това е обикновен пърхут. Ако има повишаване на омазняването на косата, а люспите са по-мазни и имат жълтеникав оттенък и по-трудно се отделят от кожата, то в този случай става дума за т.нар. мазна себорея на главата. Една от причините за появата на тази дискомфортност могат да бъдат стресови състояния, но в днешно време е невъзможно да се с правим с тях. Когато имунната система отслабне, едно от най-разпространените  патологични състояния, които дестабилизират кожата на главата е вече споменатата себорея.  Тя може да се прояви и при редица фактори, като наследственост, проблеми с храносмилането, с централната нервна система, с хормоналния и имунен статус на организма, а също и от хронични инфекции и лоша храна
Пърхотът трудно се повлиява от високотехнологичните и лечебни и козметични средства – особено от шампоаните, съдържащи набор от "оръжия”, които в повечето случаи са безсилни да се справят с този проблем.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


ДОМАШЕН САЛОН


За нежни устни
Масажирайте ги всеки ден с влажна четка за зъби, след което ги мажете с крем, или подхранващ вазелин. Друго изпитано средство е пчелният мед – намажете с него устните си и  след пет минути ги измийте. Прилагайте тези две хитринки и само за месец ще имате най-привлекателната усмивка.

За бистри очи
Налейте чиста вода в съд и мигайте в нея няколко пъти, когато очите ви са зачервени.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg