Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Занимателна страничка  
 

ДИЛЕМАТА С ТРАМВАЯ

      Представете си, че стоите до трамвайна линия. Задава се трамвай, движещ се безконтролно към петима работници, които не го чуват. Дори да го забележат, няма да могат да реагират навреме. Пред вас стои лост, свързан с линията. Ако го дръпнете, трамваят ще се отклони по друга линия, далеч от петимата работници. На нея обаче стои друг, нищо неподозиращ работник. Бихте ли дръпнали лоста, ако това ще доведе до една смърт вместо до пет?
      
      Това е класически мисловен експеримент, известен като "Дилемата с трамвая". Той е разработен от философа Филипа Фут през 1967 г. и адаптиран от Джудит Джарвис Томпсън през 1985.
      
      Дилемата поставя въпроса дали моралната стойност на дадено решение се определя единствено от резултата. Тази задача е инструмент за изучаване на моралната интуиция и има различни варианти.
      
      Втората формулировка гласи: Намирате се на мост над трамвайната линия. Трамваят препуска към петимата работници. Наоколо няма лост за промяна на посоката на превозното средство. До вас на моста стои едър мъж. Уверени сте, че тялото му би могло да спре движещия се трамвай. Бихте ли го блъснали върху линията, жертвайки неговия живот, за да спасите петимата работници? Резултатът от този сценарии е същият: един умира, петима живеят. Според изследователите интересното е, че макар и много хора да биха дръпнали лоста, малко са онези, които одобряват идеята да блъснат дебелия мъж от моста.
      
      Други философи предлагат още варианти на дилемата: Лекар сте и имате петима пациенти, които се нуждаят от трансплантация, за да живеят. Двама се нуждаят от по един бял дроб, други двама от по един бъбрек, а петият – от сърце. В съседното болнично отделение лежи мъж, който се възстановява от счупен крак. С изключение на фрактурата той е напълно здрав. Бихте ли го убили и взели органите му, за да спасите петимата нуждаещи се от трансплантация?
      
      Отново, последиците са същите както при дилемата с трамвая, но повечето хора напълно отхвърлят идеята да отнемат живота на здравия пациент.
      Следва продължение..   


ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ ОТ ПРЕДИШНИЯ БРОЙ:


      На въпрос 1: отг. г/ 200

      На въпрос 2: отг. г/ до 10000

      На въпрос 3: отг. в/ при кашляне

      На въпрос 4: отг. г/ 50000 – 100000 км

      На въпрос 5: отг. б/ тънкото черво

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg