Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Хоризонти  
 

КНОСОС

 

      
      Кносос или понякога Кнос е най-големият археологически обект на остров Крит, вероятно обреден и политически център на минойската цивилизация. Намира се на около 6 км от град Ираклион. Дворецът е свързан с легендата за Минотавъра, както и с бягството на Дедал и Икар.
      Дворецът на Минос, е открит през 1878 г. от Минос Калокеринос, критски търговец и антиквар. Калокеринос прави сам първите разкопки. Открива част от западното крило на двореца, както и част от западната фасада. Той обаче няма средства за сериозни изследвания. След Калокеринос, няколко души се опитват да ги продължат, но не успяват до 16 март 1900 г., когато Артър Еванс (извършил разкопки през 1900–1913, прекъснати от Балканската война и възстановени отново през 1922–1930), разкрива целия дворец. Площта на двореца достига 20000 кв. м.
      Има спорове между археолозите за какво се е използвал основно двореца – дали за административен или за религиозен център или най-вероятно и за двете. Сериозни дебати има и по въпроса за ролята на Кносос в управлението на Крит и дали Кносос е бил най-важният център или са били няколко равнопоставени. Много от другите дворци на Крит са били разрушени и изоставени в началото на 15 в. пр.н.е., вероятно от микенците, въпреки че Кносос се използва и около век след това.
      Едно от най-забележителните открития в комплекса в Кносос са големите фрески, с които са украсени стените. Има сцени на жени и мъже, свързани с дейности като риболов и събиране на цветя, а стенописите също изобразяват и атлетически състезания, в които младежи изпълват смели акробатични движения върху гърбовете на бикове.
      Централната част на двореца е Тронната зала. В това помещение се намира стол, изграден в стената, обърнат към редица от пейки. Тази зала има резервоар, за който се предполага, че е използван като аквариум.
      Други части на този забележително голям дворец са просторни апартаменти с течаща в теракотени тръби вода, огромни зали с хранилища, съдържащи големи керамични делви, използвани да съхраняват зърно; най-старият известен в света амфитеатър и религиозни олтари. Източник: bg.wikipedia.org

Източник: www.bg.wikipedia.org

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg