Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ПРЕЗЕНТАЦИЯ S КЛАСА

 


      Според библейските разбирания, и не само, числото седем е числото на щастието. В потвърждение на това, пловдивският широко скроен и много обичан, но и малко отричан, наш колега по съдба Ангел Сотиров, зарадва четящата незряща аудитория със седмото свое "отроче".
      Поредната негова книга "Силуети в здрача" надхвърля представите ни за необикновените човешки съдби, за възможностите на хората в неравностойно физическо състояние, за познатите и непознати страни на човешката воля и сила.
      Тридесет и един портрета описани по блестящ начин от господин Ангел Сотиров, чрез помощта на словото, бяха показани пред отбрана публика на 18 май тази година в град Пловдив.
      В уютната конферентна зала на Националния център за рехабилитация на слепи специално поканените от него гости, между които председателят на КС на ССБ адвокат Емил Узунов, председателят на НАСГБ Димитър Парапанов, доц. д-р Петър Стайков, управителят на християнски център за хора с увреждания "Благодат" Стефка Стойчева и много други се събраха да уважат поредната негова творческа рожба.
      Представянето на оформената в превъзходен дизайнерски стил документална сбирка направи директорът на рехабилитационния център за слепи – господин Стефан Данчев. Той с развълнуван глас обрисува физическите и духовни качества на домакина на тържеството. Пестеливият на похвали Данчев-младши разкри непознатия за малцина Сотиров.
      Ел. заварчик, монтажист, овощар, земеделец, лозар... Това са една малка част от страстите на Ангел Сотиров.
      Друга негова страна е любовта към писането на епиграми, сатира, разкази и очерци за национални и международни медии.
      По сценарий след директора Данчев, преподавателката по мобилност в центъра – Галя Петрова, прочете по няколко реда от житие-битиетата на Борис Бодичев, Данчо Данчев и Велик Атанасов.
      Както се полага, преди наздравиците, водещият на презентацията даде думата на виновника за тази сбирка. Ангел с най-искрено притеснение се опита да представи причините за написването на книгата. "Силуети в здрача" е сбор от фактологически данни и исторически поднесена реалност за живота на неговите герои. Те са само малка част от хората, с които автора се е срещал и общувал, докато е вървял по своя житейски път.
      Книгата ни среща с едни от най-известните представители на слепите не само в национален, но и в световен мащаб. Тук са Данчо Данчев, Димитър Парапанов, покойният поет Здравко Лекишев, есперантското светило Владо Желев. Тук са и дългогодишния председател на читалището на слепите Спас Карафезов, професор Владимир Радулов, депутатът – филолог от времето на промените – доктор Петър Стайков, певецът и композитор Георги Холянов, диригентът на хора на слепите Стоян Бабеков, председателят на кооперацията на слепите Михаил Кърлин. Наред с тях в очерк-композицията присъстват и по-обикновени, но също така колоритни и значими по своему доста порасналите вече слепи момчета Велик Атанасов – Тачката и Минко Пенев от Войводиново.
      По време на изпълнения с немалко перипетии живот, Ангел Сотиров се е срещал и с много чуждестранни личности. Докоснали сърцето му със своите качества, добронамерени мисли и деяния, в неговата книга са намерили своето заслужено място добродетелят Жак Туиндер, дарил парични и технически средства на слепи и глухо-слепи наши съсъдбеници, японският пътешественик Цукуру Харада.
      Заедно с тях в книгата, напълно заслужено, присъствие имат нашите зрящи приятели, лъчезарната спортистка и общественичка Веска Младенова и бившият телевизионен водещ Стефан Стойчев.
      Съзвездието от знайни и незнайни герои е изсипано в подходящ образно-изказен стил, подчертаващ характерния вътрешен начин на писане на автора. Може би не всичко казано от него за неговите герои е поднесено с лицеприятен за нас подход, но това е Ангел Сотиров: закачлив, заядлив, но праведен и силно истински творец.
      Може би има незначителен процент пропуски или неточности спрямо разбирането на описаните от него личности, но кой в случая ще каже каква е цялата истина за тях.
      Доказателство обаче за високо художествената стойност на творбата, е закупуването на общо 130 броя от книгата за нуждите на ССБ и читалището на слепите "Луи Брайл".
      След казаното от и за автора на "Силуети в здрача", дойде ред и на така дългоочаквания коктейл. Подбраните с вкус питиета и ядки задоволиха напълно очакванията на присъстващите, които сред шумни наздравици и благопожелания изказаха своята огромна благодарност за поднесената духовна и телесна храна. Въпреки че тържеството по повод издаването на седмата книга на Ангел Сотиров беше само за отбрана публика, залата едвам побра желаещите да се насладят на класически издържаната презентация, подготвена от Сотиров и компания. Бъди жив и здрав приятелю и много, много продуктивен!

Кирил ДамяновТО НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ ЧЕСТВА 15 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ


      С тържество в шуменското НЧ "Напредък-1869" членовете на ТО на НАСГБ гр. Шумен отпразнуваха петнадесетата годишнина от създаването на организацията.
      Организацията на сляпо-глухите в Шумен е създадена на 23.05.2002 г. Първият председател е Янко Стайков. От 2005 г. до 2010 г. председател е Цвятко Найденов. От 2010 г. до днес председател е Янко Стайков със сътрудник Върбина Станкова.
      Днес организацията обединява 26 човека с трайни увреждания на зрението и слуха.
      В залата беше подредена експозиция на медали, купи, грамоти и снимки, запечатали живота на организацията от 2005 г. до сега.
      През тези години Янко Стайков, Фахредин Хасанов, Ивелин Тодоров, Емил Димов, Йорданка Стайкова, група "Еделвайс" ни зарадваха със следните отличия: - 2007 г. – бронзов медал от Националния фестивал на художествената самодейност – гр. Добрич; - 2008 г. – 3 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала по лекоатлетически дисциплини от Първо европейско първенство в гр. Варна; - 2008 г. – Златен медал за група "Еделвайс"; - 2009 г. – 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала в лекоатлетически дисциплини от VII Държавно първенство в гр. Пловдив; - 2009 г. – бронзов медал за група "Еделвайс" от VIII Национален фестивал по художествена самодейност; - 2011 г. – 2 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала от Национален фестивал Преглед на художествената самодейност; - 2013 г. – 3 златни, 6 сребърни и 2 бронзови медала от IX Национален фестивал по художествена самодейност; - 2014 г. – 2 сребърни и 1 бронзов медал от Второ европейско първенство в гр. Пловдив; - 2015 г. – 3 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала, в дисциплините: канадска борба, хвърляне на копие и тласкане на гюлле от XII Национален празник на хората със специфични възможности; - 2015 г. – 3 място отборно от Състезание по канадска борба в гр. Варна; - 2015 г. – 1 златен медал и 4 бронзови от XI Национален фестивал на художествената самодейност; - 2016 г. – 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала индивидуално и 3 купи отборно – 1 и 2 място боулинг, 3 място /шах/ от Първо световно първенство за хора с увреждания – гр. Пловдив. Гости на празника бяха:
      Димитър Парапанов – Председател на НАСГБ; Светлозар Парапанов – Директор на Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи "Хелън Келър" и Изпълнителен директор на Национална асоциация на сляпо-глухите в България; Ширин Вели – заместник-областен управител; Любомирка Лазарова – председател на РСО на слепите гр. Шумен; Преславка Химирска – председател на ТСО на слепите гр. Шумен; Галина Петкова – управител на ЦСРИЛЗУ гр. Шумен; Надя Раденкова – секретар на читалище "Напредък"; Розалина Стефанова – организатор "Културна дейност" в читалище "Напредък"; Водещи на събитието бяха двамата млади и даровити представители от рехабилитационен център в Шумен – Сесил Мустафа и Джанер Якуб. Поздравителни адреси получихме от нашите гости и от ТО на сляпо-глухите гр. Добрич. Господин Парапанов изказа благодарност на членовете на шуменската организация за добрата работа и им пожела още по-големи успехи. Еленка Христова поздрави присъстващите с хубава народна песен, а група "Еделвайс" с песента – "Мома Радомирка". Благодарим на НЧ "Напредък-1869", които ни указват безусловна подкрепа при осъществяване на специфичната ни дейност, както и на нашите дарители, благодарение на които през годините успяхме да реализираме нашите изяви – Община Шумен, АД "Лавена", ООД "Диавена" , ООД "Фикосота", ЕАД "Италфуудс", физически и юридически лица, които подкрепиха нашата организация. Тук искам да изтъкна, че без членовете, без всичките приятели, които имаме, без помощта на НАСГБ в лицето на г-н Парапанов, ние не бихме били това, което сме сега. Председателят Янко Стайков поздрави г-н Парапанов и всички членове. Събитието приключи с групова снимка пред вкусната карамелена торта с красив надпис – "15 години ТО Шумен". Почерпихме се с приготвения кетъринг, парче торта, чаша бяло вино и сокове. ДА НИ Е ЧЕСТИТ 15-ГОДИШНИЯТ ЮБИЛЕЙ!

Върбина СтанковаМЕСЕЦ НА КУЛТУРАТА, ПРОСВЕТАТА И БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

„Върви народе възродени,
към светла бъднина върви...”

      Думите на Стоян Михайловски, написани с толкова много преклонение пред делото на светите братя Кирил и Методий, превърнати в химн от композитора Панайот Пипков, звучат през целия месец май в градове и села, читалища и училища, в домовете на всички българи. На кого не трепва сърцето като чуе и запее този химн от цялата си душа?! И колко е удачно, че месец май е най-красивият пролетен месец, а природата е безкрайна багра от цветове, изпълнена с невероятни птичи трели.
      Месецът беше изпълнен и с мероприятия за членовете на ТО на сляпо-глухите в гр. Добрич. На 11 май НЧ "Йордан Йовков-1870" организира два концерта на своите самодейни състави и индивидуални изпълнители. В смесения хор пее нашият член Димитър Кънчев. Светла Маринова рецитира стихотворение на Христо Ботев. В състава за стари градски шлагери пък са нашите приятели Мария Андреева и Снежана Кирилова. Там пее и ръководителката на състава ни "Антица" – Мария Паскалева. Освен тях чухме детската филхармония, изпълнители от театрална школа "Зорница" с ръководител актрисата Ема Георгиева, деца певци и инструменталисти. Великолепно организиран концерт на високо професионално ниво.
      На 24 май отново се организирахме, за да видим парада на учениците и културните ни деятели. Ехтеше пак "Върви народе възродени". Пъстри редици от малки деца до абитуриенти – весели, усмихнати, бодро крачещи към бъдещето си, когато и те ще се гордеят със своята страна – България!
      Незабравима ще остане и срещата ни с новия секретар на читалището г-н Красимир Масурски. Запознахме го с някои дейности на организацията и изразихме благодарност, че често мероприятията ни са общи. Г-н Масурски разказа за предстоящите задачи на читалището, благодари на членовете на организацията, които участват в самодейни състави към читалището. Уговорихме си среща с децата от школата по изобразително изкуство в клуба ни, където ще подредим тяхна изложба. На тръгване подарихме на секретаря стихосбирката "Бряг на любовта", издадена от поетичен клуб "Вдъхновение" към НАСГБ.
      Красивият месец май си отиде, но духът народен, гордостта, че сме българи, ни изпълва с преклонение пред светите братя и тяхното дело.

Да пребъде!

Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg