Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 
 

Полезни съвети

 
 

Как да се справим с петната
          ~~ При петна от плодове: тъканта трябва веднага да се почисти със студена сапунена вода и след това да се натопи за цял ден в студено прясно мляко. Млякото обезцветява. Дръжте цветните дрехи толкова в млякото, докато вкисне. След това изплакнете добре.
          ~~ Срещу петна от изгоряло: помагат лимоновият сок, сол и слънце. Напръскайте петната с лимонов сок, след това поръсете с повече сол и поставете за няколко часа на слънце.
          ~~ Петна от спанак: те се изчистват бързо, ако натъркате местата със суров картоф и след това ги изперете.
          ~~Петна от мастило: изчезват, ако потопите тъканта за няколко часа във водата, в която е врял бял боб. След това я изперете.
          ~~ При петна от трева: напръскайте ги с евкалиптово масло – няколко капки. Вместо това масло можете да ползвате сапун на каша.
          ~~ Срещу пожълтяло: помага смес от ч.л. терпентин в последното плакнене. Прането става блестящо бяло.
          ~~ Бели чорапи, които са се оцветили от обувките, трябва да натопите във вода с боракс (от аптеката).
          ~~ Бирени петна върху копринени или вълнени платове се отстраняват ако смесите в съотношение 1:1 вода и спирт за горене. Търкайте петната с тази смес и след това под чиста кърпа изгладете плата.


СЪОБЩЕНИЕ:
Уважаеми дописници,

         Редакционната колегия ви моли в бъдещите ви статии да изписвате двете имена на споменаваните от вас хора! Не използвайте само г-жа Еди коя си или г-н Еди кой си! Това е неуважение към човека, за когото се споменава в статиите ви. Когато пишете цели имената, така за самите читатели на списанието, ще стане по-ясно за кого ни пишете.

         Можете да ни пишете и за някое друго физическо лице (ДФЛ), което ви помага, организира и е неотлъчно съпричастно към проблемите на сляпо-глухите.

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg