Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
 

 

  Усмивки
 

КАКО, ДАЙ 20 СТОТИНКИ!

            След едно от поредните ни  идвания до асоциацията в Пловдив седим с моя съсъдбеник  Дяко Дяков от Варна на пловдивската гара и чакаме да дойде време да се качим на влака за вкъщи. До неговото композиране имаше още доста време и останалите ни колеги се  бяха пръснали из района да пазарят – кой подарък за съпругата, или за любимата, или пък просто плодове за из път. На нас с Дяков ни бяха поставили задачата да пазим багажа.
            Както си говорим двамата сладко, сладко, при нас се спря продавач на вестници. Имало много интересни новини за деня, увери ни той, да не сме пропуснели възможността да си купим от неговата "стока”. Дяко му обясни, че сме незрящи, и затова не се интересуваме от предложението. Продавачът си замина, а аз, на свой ред, започнах да му чета "конско”, че не трябва на "Сульо” и на "Пульо” да  разправя, че сме незрящи. На гарата хора всякакви и току виж, някой отмъкнал багажа под носа ни.
            След малко чуваме глас на човек, който ни моли да му дадем 20 стотинки, че не му достигали да си доплати билета. Аз веднага реших да дам нагледен урок на Дяко и съвсем спокойно обясних на човека, че не мога да му помогна, защото парите са в съпруга ми, а той е отишъл да пазарува. Тогава онзи ни попита за къде ще пътуваме и аз, за по-голяма сигурност, му отговорих "За София”. "Аз пък съм за Добрич” – отговори непознатия и веднага след това се чу весел смях...
            Оказа се, че нашите приятели от Велико Търново чули как давам наставления на Дяко и решили да се пошегуват с нас. Разбира се, засмяхме се и ние. И все пак, предпазливостта не е излишна, нали?                                                                                                

Калинка КОВАЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на брояБИЗНЕС ПОУКИ

Няколко дни заекът със завист следял гарвана – седи си на дървото, оглежда светът отвисоко и нищо не прави. Накрая го попитал:
- Мога ли и аз като теб да си седна и по цял ден просто да си седя?
- Разбира се, защо не – отговорил гарванът.
И така, седнал заекът на меката трева, под сянката на един храст и си почивал. По някое време се унесъл и задрямал. Една лисица се промъкнала тихо зад храста, сграбчила го и го изяла.
Бизнес поука: ЗА ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА СЕДИТЕ, БЕЗ ДА ПРАВИТЕ НИЩО, ТРЯБВА ДА СТЕ НА ВИСОКА И НЕДОСИГАЕМА ПОЗИЦИЯ.
             Семейство се кани да почива в Австралия. Мъжът пристига ден по-рано, за да уреди нещата и отсяда в хотел. Виждайки, че в стаята има компютър, решава да изпрати електронно писмо на жена си. Случайно обаче бърка адреса и писмото пристига не там, за където е предназначено…
…В същото време някъде в Хюстън вдовица се връща от погребението на мъжа си. В къщи тя надниква в електронната си поща за евентуални писма от роднини и познати. Прочита първото писмо и пада в безсъзнание. Синът на вдовицата дотърчава в стаята, изправя майка си и хвърля поглед към екрана. Прочита следното:
" До моята любима съпруга.
Знам, че ще се изненадаш от това писмо. Оказва се, че вече и тук имат компютри. Току що пристигнах. Уверих се, че всичко е приготвено и за твоето пристигане утре. Нямам търпение да се видим. Надявам се и твоето пътуване насам да е също така безпроблемно, както моето.
Послепис: Тук е адски горещо…”

Бизнес поука: УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ КОМУНИКАЦИЯТА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА МЕЖДУ ПРАВИЛНИТЕ СТРАНИ. ИНАЧЕ РЕЗУЛТАТИТЕ МОГАТ ДА НЕ ОТГОВОРЯТ НА ОЧАКВАНИЯТА ВИ.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg