Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  Делници и празници
 

Пети национален празник на специфичните възможности на сляпо-глухите "Добрич 2007”:

Нова изява на непобедимия човешки дух!

  Петият национален празник на специфичните възможности на сляпо-глухите естествено се превърна в кулминацията на честванията, свързани с 10-годишния юбилей от създаването на Националната асоциация на сляпо-глухите. За трети пореден път Добруджанската столица стана любезен домакин на празника, преминал под патронажа на кметицата на община Добрич Детелина Николова. Около 180 члена на НАСГБ и техните придружители, в продължение на 8 дни, мериха сили край черно-белите шахматни полета, на сцената на  Младежкия дом  в града в прегледа на художествената самодейност, в чието фоайе пък бяха разположени експонатите от изложбата по изобразително и приложно изкуство, създадено от сляпо-глухите, по пистите и секторите на спортната зала "Добротица”. И отново за тези хора дните на надпреварата ще останат незабравими. Това бяха дни на доказване на собствените възможности, на добиване на ново самочувствие, на приятелски срещи и радостни емоции. Затова е искрена благодарността на сляпо-глухите хора у нас към ръководството на НАСГБ и към организаторите на този забележителен форум, утвърдил се вече като традиция в живота на  асоциацията. Израз на тази благодарност бе стихотворението на сляпо-глухият поет от Велико Търново Аврам Аврамов, което той подари на кметицата г-жа Детелина Николова като декоративен свитък от пергамент:

„Нашият глас”

Здравейте, златни добруджанци!
Налейте ми ракия с мед!
Ний искаме да пием
за здравето на вашия кмет!

Кметице Детелина, ти щедро ни дари,
на сляпо–глухите хора, творчески дни осигури.
За сърцето ти голямо, пяхме с пълен глас,
нек' се чуе надалеко, за вашата щедра власт.

Благодарим ви, добруджанци, чеда на старият хан,
бъдете горди и щастливи, какъвто бил е Калоян.
След голямата победа, Калоян пирува.           
За вашата щедрост, дълго ще се хортува…

              По станала вече традиция официалното откриване на Петия национален празник на специфичните възможности на сляпо-глухите стана пред кокетния Младежки дом в града. Присъстваха, освен преките участници в празника и много приятели и съмишленици на асоциацията, граждани. Тук бяха и Валентин Дамянов, представител на Агенцията на хората с увреждания, Снежана Ванкова – директор на  Регионална дирекция "Социално подпомагане” в Добрич, ръководителите на всички организации на хората с увреждания в града, Спаска Джангозова – от РО на глухите в Пловдив.
            Празникът бе открит с кратко приветствено слово от Детелина Николова. За пореден път кметицата на Добрич се обърна с топли и сърдечни думи към членовете на НАСГБ, дошли да мерят сили и възможности в добруджанския град. Тя не скри възхищението си от волята и високият дух на хората с двойни сензорни увреждания, пожела на всички успехи в благородната надпревара и отново увери присъстващите, че обществеността на Добрич винаги с радост ще домакинства на всяка проява на асоциацията.
            Пред присъстващите бе прочетено и приветствие от Иванка Христова, зам. министър на труда и социалната политика, която след като поздрави всички участници в празника, изказа искреното си съжаление, че поради служебна ангажираност не може лично да присъства на тази вълнуваща проява на човешкия дух.
            На приветствията отговори председателят на НАСГБ Димитър Парапанов. От името на всички сляпо-глухи у нас той благодари на домакините за радушния прием и предоставените отлични условия за провеждане на празника на асоциацията. Г-н Парапанов разказа за трудния десетилетен път на асоциацията на сляпо-глухите, за постигнатите успехи и бъдещите амбициозни планове за всестранно подпомагане на тези ощетени от съдбата хора, повишаване на възможността им за комуникация и интеграция в обществото, което обаче може да стане само с дейното и непосредствено участие на държавата.
           След словото си  г-н Парапанов поднесе на г-жа Николова  плакет на асоциацията по случай 10-годишния юбилей на НАСГБ за нейния принос за делото на сляпо-глухите.
            Приветствени думи се чуха и от представителя на АХУ Валентин Дамянов, както и от Катя Минова, директор на Регионалната дирекция  "Социално подпомагане” в Пловдив.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 


Варненци шахматните медалиобраха шахматните медали

        Общо 29 сляпо-глухи състезатели взеха участие в провелото се предварително от 10 до 14 август Шесто държавно първенство по шахмат. След оспорвана надпревара, както и в миналите години, първото място зае отборът на регионалната организация във Варна, следван от отборите на РО-Пловдив и от РО-София. Четвърти бяха представителите на домакините от Добрич. При мъжете индивидуален шампион стана Стоян Стойков от Варна, следван от съотборниците си Димитър Хинев и Венко Атанасов. При жените първото място бе за варненката Величка Христова, втора е Марийка Атанасова от Добрич и трета – Пенка Христова от Стара Загора.
След напрегнатите часове край черно-белите дъски, състезателите имаха възможност да запълват по най-добрия начин свободното си време, благодарение на инициативата на любезните домакини. Бе организирано посещение на известната тук етнографска къща, разходка в обновения градски парк и в Добричкия зоопарк, който е построен през 2002 г. на площ от 160 дка с помощта на местната община и швейцарския град Шафхаузен,  е един от малкото на Балканския полуостров, отговарящ на европейските изисквания. Много емоции и смях предизвика и  състезанието "Смели и сръчни”, в което, макар и с преобладаващо женско участие, победиха домакините от Добрич, следвани от  Пловдив и Варна.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 

Звучаха изпълнения от всички краища на родината

от всички краища на родинатаВ надпреварата в рамките на Петия национален фестивал на художествената самодейност за сляпо-глухи, започнала в Младежкия дом веднага след официалното откриване на празника, взеха участие над 100 изпълнители – певци, музиканти, танцьори, рецитатори и пр. Началото се постави с кратката програма "И ние сме като вас” на хора с тотални и тежки зрително-слухови увреждания, клиенти на Националния рехабилитационен център "Хелън Келър” към НАСГБ, които демонстрираха упражнения по ориентиране и мобилност, брайл, биене на барабан, дайре и маракаси в адаптирани хореографии, народни танци, стихотворения и пантомимични сценки с използване на говор и жесто-мимична реч.
Самодейците, участници във фестивала, излизаха на сцената с нескриваната амбиция да демонстрират най-доброто от своя репертоар, да покажат, че дългите дни на усилени репетиции не са отишли напразно и да завоюват призовите места в класот всички краища на родинатаиранията. Звучаха изпълнения от всички кътчета на родината. Типичните за съответния район носии радваха окото на зрителите. С голям ентусиазъм и артистичност се представяха различните групи от регионалните организации, индивидуалните изпълнители, дуетите, рецитаторите…Видно бе, че всички са се трудили много, че искрено желаят успешно представяне. Най-впечатляващи бяха група "Родопи” от Кърджали, чийто изпълнители очароваха присъстващите със силите си и красиви гласове при   изпълнението на родопски песни, в съпровод на каба гайда и група "Здравец” от Пловдив. Прекрасно се представи добричката група за автентичен фолклор с обичая "Лазаруване”. Трайни впечатления оставиха и групата от Неделино, съставът за стари градски песни "Антица” от Добрич, художествената композиция "Извора на белоногата” на сляпо-глухите от Харманли  и др.
След толкова много емоционални и вдъхновени изпълнения журито бе затруднено в определяне на класирането, но се постара да бъде максимално обективно, въпреки, че обичайно и сега имаше недоволни. Неговият председател Николай Генов сподели развълнуван, че  за него този фестивал е  една школа по борбеност и силен дух. "Прекланям се пред вашия талант, мили приятели! – каза той – Всички до един заслужавате първа награда”.
Докато на сцената се изявяваха изпълнителите, във фоайето на дома посетителите имаха възможността да се запознаят с експонатите на участниците в изложбата по изобразително и приложно изкуство – картини, колажи, кулинарни и текстилни изделия и др.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


 

СолидарСоня Аврамованост за Соня!
Неприятен инцидент се случи в края на този изпълнен с емоции ден…При излизане от залата, на стълбите, дъщерята на Аврам Аврамов от Велико Търново, Соня, която е негова придружителка и неизменен личен асистент, след падане претърпя тежка контузия, която налагаше неотложна оперативна намеса. И тук трябва да подчертаем проявеното съчувствие и солидарност от всички сляпо-глухи участници в празника, които с желание откликнаха на нуждата от средства и само за няколко часа събраха 150 лв. за подпомагане на лечението на момичето. Това стана благодарение на инициативата на медицинската сестра Росица Николова, сътрудник на обединен спортен клуб на сляпо-глухите "Устрем” в Добрич, която не само оказа първа медицинска помощ на пострадалата, но и  беше неотклонно до Соня при прегледите в областната добричка болница и изясняването на нейния случай. Така, заедно с отпуснатите за целта още 100 лв. от община Добрич, парите  станаха общо 250лв., нужни за това, пострадалата  бързо да бъде подложена на нужното лечение в родния си град. Последните сведения са, че належащата хирургическа операция е преминала успешно и Соня вече се възстановява. Всички й желаем скорошно оздравяване!

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Ана ТасковаСпортната надпревара - под диктовката на пловдивчани
Няколко бяха новите неща в тазгодишните стартове в Петото национално първенство по физически и лекоатлетически дисциплини за сляпо-глухи, провело се на 16 август в чудесната зала Добротица. За първи път тази година се застъпиха нови за  състезателите дисциплини. Едната е канадската борба, която безспорно все повече ще добива популярност сред сляпо-глухите спортисти. При мъжете тук очаквано шампион е Марин Пейчев от РО-Горна Оряховица, докато при жените пловдивчанки показаха най-висока класа, окупирайки първите три места. Втората нова дисциплина е мятане на диск, при която се наложи, отново за първи път, състезанието да се изнесе извън залата, в  специално подготвения за целта сектор, с оглед безопасността на състезателите и зрителите. За първи път и една 77 годишна жена – Ана Таскова от Пловдив, достигна до медал, спечелвайки бронза в дисциплинатметане диск- Венко Атанасова клякане до отказ / 66 клякания!/ в борба с далеч по-млади конкурентки. Наблюдателни пък забелязаха и това, че за първи път председателят на асоциацията Димитър Парапанов взе пряко участие в състезанията, заставайки, наравно с останалите, в секторите за тласкане на гюлле и за  скок от място. Вярно, не достигна до медалите, но с примера си явно амбицира своите съотборници за високи постижения, които, освен това твърдяха, че участието му им е било "на кадем”. И действително, последната новост е, че традиционно "бронзовите” пловдивчани този път развяха знамето на победителите, печелейки убедително първото място в отборното класиране, за сметка на варненци, останали този път едва трети, докато представителите на Добрич и сега отстояха втората си позиция.
Като изключим тези нови моменти в състезанията, останалото бе добре познато от минали години. Познати бяха всеобщото желание за добро представяне, амбициите на всеки състезател да даде всичко от себе си, празничната атмосфера, която цареше в зала Добротица. И искрените закани на неуспелите да се качат на почетната стълбичка, че догодина ще се готвят още по-упорито и ще намерят място сред най-добрите.

Нагоре
Към Съдържанието на броя    


 

Поетите виждат със сърцата си…
Едно от предвидените мероприятия в рамките на празника в Добрич бе промоцията на сборника от стихове на сляпо-глухите поети в България "Искри в тишината”. Сборникът бе представен на 16 август в градината на летния театър, в приятна обстановка, под сянката на декоративни дървета и цъфтящи наоколо  красиви цветя. Срещата бе открита от добричката поетеса Петранка Божкова. Тя подари на присъстващите свое стихотворение, след което даде думата на председателката на поетичния клуб "Вдъхновение”, създаден преди две години към НАСГБ, Калинка Ковачева.
Г-жа Ковачева сподели своята гордост, че членовете на клуба вече са 24 на брой и се радват на втора стихосбирка. "Те не живеят в тъмнина, защото виждат със сърцата си, а в тишината искрят красивите им мисли и чувства, излети в стихове – каза тя – Съдбата ги е лишила от една страна, но от друга ги е дарила със силен дух и творчески талант”.
Младият незрящ музикант Делян Калинков, ученик от ЕГ "Гео Милев” в Добрич, изпълни за присъстващите на флейта произведения на Моцарт.
Петранка Божкова направи кратък творчески портрет на всеки от участващите в стихосбирката поети, който пък имаха възможността да рецитира по едно свое стихотворение.
Поетите бяха поздравени и от главния експерт в община Добрич Каролина Динолова, която от името на ЦСРИ в града, подари на Националния център по рехабилитация на сляпо-глухи "Хелън Келър” 10 брайлови книжки от стихосбирката. Поздрави към членовете на клуб "Вдъхновение” отправи и  председателят на НАСГБ Димитър Парапанов, който изказа пожеланието да се множат поетите към клуба и да постигат нови творчески успехи.

            В заключение трябва да отбележим, че освен отделните първенци в различните видове състезания – край шахматните маси, на сцената на фестивалните изяви, в изложбената и спортната зали, всъщност, за пореден път, победители бяха всички участници в Петия национален празник на специфичните възможности на сляпо-глухите "Добрич 2007”. Защото отново имаха възможност да изживеят заедно щастливи и незабравими дни. Най-добре може би празникът се чувстваше вечер, край беседката в двора на общежитието, където бяха настанени участниците, когато веселието избухваше спонтанно, когато музикантите от различните състави се надсвирваха или се групираха в нови импровизирани оркестри, а наоколо се носеха песни и се играеха хора и ръченици. Завързваха се нови запознанства, разменяха се адреси и телефони, обещания за нови срещи. Това действително бе най-голямата победа за хората със зрителни и слухови увреждания, пристигнали в Добрич през горещите августовски дни. Което, безспорно, е и големият смисъл на тези традиционни празници.
                                                                                  Калинка КОВАЧЕВА
                                                                                   Емил ПЕХЛИВАНОВ
                        Бележка на редакцията: Поради липса на достатъчно място, подробните класирания в различните видове надпревари в рамките на празника ще бъдат изпратени допълнително до всички регионални организации.

Нагоре
Към Съдържанието на броя


Незабравими емоции за шуменци

Осем души от регионалната организация на НАСГБ в Шумен взеха участие в надпреварата в Петото държавно първенство по лекоатлетически дисциплини и Петия национален фестивал по художествена самодейност в Добрич. Вълненията ни започнаха още на 14 август, когато разбрахме, че кметът на община Шумен Веселин Златев ни дари с организиран превоз до Добрич и обратно. Ние сме малка организация, едва 23 души, но с големи амбиции, затова емоциите ни в отделните състезания бяха незабравими. Гордеем се със своите лекоатлети Янко Стайков, Фахредин Ахмедов и Цветелин Тодоров, които ни зарадваха с три сребърни медала, два бронзови и две грамоти за ІV и VІ място.Войка Димитрова пък завоюва първо място на ръчно плетиво, а Емил Кръстев бе втори по жестомимика като тотално сляпо-глух. А може би най-приятната ни изненада бе класирането на състава ни за стари градски песни "Еделвайс” на почетното трето място.
Чудесната атмосфера, добрата организация, срещата със стари приятели по съдба и споделените мигове с тях дълго ще топлят нашите сърца.
Цвятко НАЙДЕНОВ –
       Председател на РО-Шумен

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В РО – Асеновград:

Това бе един ден, който ще помним дълго

На 7 август регионалната организация на НАСГБ в града, съвместно с ТСО на слепите, проведоха събрание за почитане паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. Бяха поканени и представители на местните социалните служби, за да се поставят пред тях наболели въпроси. Присъстваха и регионалният представител на Агенцията за интеграция на хората с увреждания в Пловдив Теодора Синдрижлиева, представители на Първомай, Лъки, Садово.
Руска Димитрова, сътрудничка на двете организации, изнесе доклад за значението на въстанието в нашата история. След това дойде време за въпросите на присъстващите хора с увреждания. Те питаха за отпусканите помощи за твърдо гориво и ел. енергия, за почивното дело, за правата им при пътуване с БДЖ и пр. Зададените въпроси получиха изчерпателни отговори.
Мероприятието бе съпроводено и с кулинарна изложба, чийто автори бяха членовете на двете организации. Всеки от тях бе влял в творението си старание и обич. После дойде време на песните – тракийски, родопски, македонски. За всички това бе един радостен, незабравим ден.
Руска ДИМИТРОВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В РО – Добрич:

Специализиран превоз за хората с увреждания

Хората с различни увреждания в Добруджанската столица  вече се радват на нова придобивка – специализиран превоз специално за тях. Нуждаещите се, след предварителна заявка, се извозват от дома си до желаното място в рамките на града, което прави живота им по-самостоятелен. Цената на услугата е колкото билетче за градския транспорт – 70 ст. Разликата от тази цена до действителните разходи от фирмата-превозвач, ще бъде компенсирана от общината.
Автомобилът за извършването на тази услуга е на фирма ПГ “Комерс” и има 2 места за инвалидни колички и 6 за придружители и седящи. Шофьорът Пламен Петров е изключително внимателен, отзивчив и точен в изпълнението на поръчките.
Новост за добричките сляпо-глухи са и здравните беседи, които всеки първи понеделник от месеца изнася в клуб "Детелина” на регионалната организация  медицинската сестра и приятелка на клуба Росица Николова. В тях тя ни запознава със здравословния начин на живот. Интерес за присъстващите предизвикаха темите "Да превърнем дома си в здравословно място за живот”, "Аптечка в кухнята”, "Загуба на слуха” и др.
Калинка  КОВАЧЕВА

Нагоре
Към Съдържанието на броя 


В РО – Варна:

Посрещнахме добрите си приятели от Пловдив

Интересна среща на хижа "Черноморец” край морската ни столица се проведе през юли между ръководствата на  пловдивската и варненската регионални организации на НАСГБ. С приятен обяд и почерпка домакините се бяха подготвили да посрещнат достойно пловдивските си приятели. Размениха се мнения по широк кръг въпроси от взаимен интерес, като акцентът падна на предстоящата надпревара в спорта и художествената самодейност в Добрич. С много веселие, песни и закачки тази среща остави във всички нас приятни спомени.

                                                                                         Веселка БОЕВА –   културов-масовик при РО-Варна

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg