Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

Щрихи от родината

 

   ГРАД ДОБРИЧ

            Град Добрич е икономически и културен център на Добруджа. Разположен е на 50 км. северно от Варна и на 34 км. северозападно от Балчик, в Дунавската хълмиста равнина, върху Добруджанското плато, на 220 м. надморска височина. По броят на населението си – около 115 хиляди жители, градът се нарежда на 8 място в страната. Той е самостоятелна община и административен център на едноименна област. През него преминава малката Добричка рекичка /Канлъдере/.
Центъра на ДобричПървите свидетелства за Добрич идват от разкрити разкопки от времето на античността и ранното средновековие. Опустошителните нашествия на печенегите в началото на 11 век обезлюдяват областта и животът  през целия период на Второто българско царство замира. Отново тук възниква селище през 16 век, основано от турския пътуващ търговец Хаджиоглу Пазарджик, чието име то носи до 1882 г. През 17-19 век градът се развива като занаятчийски /тъкачество, абаджийство, бакърджийство и др./, търговски / през 1851 г. се организира прочутият Добрички панаир/, и земеделски /производство на жито, ленено семе, сурови овчи кожи, вълна, сирене, кашкавал и др./ център. Оформя се и културният му облик, развива се църковното и просветното дело, въвежда се девическото образование…
Градът е освободен от турско владичество на 27 януари 1878 г. На 19 февруари 1882 г. е преименуван в Добрич, на името на известния добруджански средновековен владетел Добротица. В развитието на града през 20 век се отразяват  политическите превратности на времето, предизвикани от трите последователни войни. Първата окупация от румънските власти е до 1916 г. След Ньойския мирен договор Южна Добруджа /включително и гр. Добрич/ попада в границите на Румъния, до 1940 г., когато, в резултат на Крайовската спогодба, тези земи се връщат наСтария Добрич България. Няколко десетилетия пък, по времето на социализма, градът носeше нелепото име Толбухин. От 19 септември 1990 г., с президентски указ, е върнато старото му име Добрич.
Днес Добрич е красив, съвременен град, важен промишлен, аграрен, културен и административен център. Над 50 % от обема на производството тук е заето от хранителната и леката промишленост /производство на млечни, месни и хлебни продукти, вино, обувки, домакински електроуреди и пр./. В града има няколко колежа, в които младите хора могат да повишават степента на своето образование, множество културни институти, музеи. Интерес за туристите  представлява, както центъра на града, с неговата модерна архитектура и добре развита търговска мрежа, така и грижливо запазената стара част на някогашния Добрич, в която посетителите се пренасят в  миналото му. През настоящата година тук е започнато изграждането на няколко хипермаркета, което е свързано с повишаване покупателната способност на местното население и ниската безработица. Което пък е обещание за доброто бъдеще, както на града, така  и на хората, които го населяват.

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg