Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  Рехабилитация
 

КАК МОЖЕМ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ АУДИОКНИГИТЕ ЗА СЛУХОВА РЕХАБИЛИТАЦИЯ?

Аудиокнигите могат да бъдат полезен източник за подобряване на слуха.

Загубата на слуха може да бъде мъчителна за всеки, особено, когато трябва да премине през слухова рехабилитация, за да се адаптира към чуването с нов чифт слухови апарати. Без допълнителна грижа вкъщи, привикването към новите слухови апарати може да бъде трудно и затормозяващо. Разбира се, при самостоятелна рехабилитация няма напрежение и подлагане на излишни тестове. Отделянето на малко време всеки ден, за да подобрим чуването си и да се погрижим за доброто си настроение може да направи чудеса.

Има различни начини да започнем слухова рехабилитация от вкъщи, но един от най-препоръчваните е използването на аудиокниги. В тази статия ще откриете как използването на аудиокниги за слухова рехабилитация може да бъде полезно и как това е най-доброто решение за свикване с новите слухови апарати.

Аудиокнигите и слуховите апарати – как работят?

Разказването на приказки е традиция, която на практика съществува от зората на хората. Така че, какъв по-добър начин да рехабилитираме ушите си от използването на нещо, което е част от ежедневието ни от векове? Аудиокнигите осигуряват усещане за свързаност, без фоновия шум или проблеми с чуването, които се откриват при обикновен разговор. Това ни позволява да се фокусираме изцяло върху думите, които чуваме. Звукът при аудиокнигите често е с високо качество, с минимален фонов шум, което ги прави идеални за хора, които се опитват да свикнат с носенето на нови слухови апарати, особено след дълъг период на неустановена слухова загуба. Ако го възприемем като трениране на ушите и мозъка си, няма да бъдем далеч от истината.

Как аудиокнигите могат да бъдат полезни?

Заради чистия звук, говор и лесната достъпност, те са идеален старт за всички, които имат проблеми със слуха. Аудиокнигите са достъпни и в много различни форми, от прости и лесни за проследяване сюжети, до по-заплетени и мащабни теми, всички от които могат да помогнат за подобряването на слушането с разбиране и способността да следим по-лесно дълги разговори. Аудиокнигите са форма на едностранен разговор, който ни научава да слушаме и възприемаме един глас, преди да преминем към жива комуникация.

Аудиокнигите могат да ни бъдат предложени като рехабилитационно лечение от специалист аудиолог или може сами да преценим да се подложим на подобна рехабилитация, която никога не е излишна, а само полезна. Какъвто и да е случаят, подбирането на правилни аудиокниги е първата стъпка. С внимателна подготовка и обмисляне, слуховата рехабилитация може да бъде толкова приятна, колкото и полезна – особено с истории, на които се наслаждаваме и обичаме.

Как аудиокнигите предлагат отлична подкрепа за рехабилитация?

Аудиокнигите са прекрасно средство за дигитализация на ежедневното удоволствие от четенето на книги, но могат и да доведат до съществени разлики и подобрения, когато се концентрираме върху по-задълбочени проблеми и въпроси и различни гласове. Идеалното място за начало е избирането на чист, познат, лесен за разбиране глас с много малък страничен шум. От там може да разнообразяваме с гласове с различни акценти или такива, които са леко по-трудни за разбиране, за да тренираме способността си за по-добро слушане, по време на разговор.

За тези, които имат добро зрение, често се препоръчва да четат книгата, докато слушат аудио версията. Това тренира мозъка да прави по-добра връзка между това, което чуваме и това, което четем. Също така, смесването на различни жанрове като фантастика и исторически, може да осигури по-голям обхват на всички, които напредват с рехабилитацията.

Как да накараме аудиокнигите да работят за нас?

Ефектът от аудиокнигите няма как да бъде един и същ за всички, които носят нови слухови апарати. Някои хора няма да могат да се концентрират напълно, докато други много лесно ще свикнат и ще задържат вниманието си върху аудиото. Няма грешен начин, по който да използваме аудиокнигите, затова не бива да се притесняваме да направим стъпка назад или да продължим бързо напред, за да задоволим собствения си прогрес и темпо. За начинаещи се препоръчва да слушат аудиокнигата и да се концентрират върху историята. Може да започнат с малки части, които да слушат и да увеличават във времето.

За финал, слушането на аудиокниги за дълги периоди е последната стъпка от рехабилитацията. От там нататък си струва да потърсим други методи за слухова рехабилитация или да говорим със специалист, за да ни помогне още повече да подобрим чуването си.

Източник: www.ototon.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg