Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Щрихи от родината

 
 

СБР „РУДОЗЕМ” В НЕЖНИТЕ ПРЕГРЪДКИ НА ЦЕНТРАЛНИ РОДОПИ

В сърцето на планинския балкански масив, прегръщаща се на изток с Пирин и Рила, вплитаща се като пръстите на двама влюбени със Сакар и Странджа, се стели надлъж и нашир величествената Родопа планина. Според легендите, Родопа била най-красивата жена на земята, но влюбените в нея богове я превърнали в планина, защото не можели да я имат.

Родопите са свещена планина и в миналото винаги са я населявали лечители, а земята й ражда билки и плодове с чудодейни лечебни свойства. Съвсем не случайно, там – в нейните вълшебни обятия, в миньорското градче Рудозем, се намира специализирана болница за рехабилитация "Родопи".

В по-дълбока древност местността е била населявана от тракийски племена. Над градчето се извисяват скали, известни като Двамата братя, където са останките от средновековната крепост Козник, която била една от деветте крепости, подарени на българския цар Александър от византийската императрица Анна Савойска, в знак на признателност към българите, които се включили във войната срещу Йоан Кантакузин. Местните наричат крепостта Кичика, останало от османското название Кечи кая, което означава Кози камък.

Селището се споменава под името Палас (от фр. Дворец) в османските документи от 1676 година. След подписването на Букурещкия договор, през 1934 г. е преименувано на Рудозем.

Икономическият възход тук започва през 1945 година с развитието на рудодобива. Тук идват много руснаци, благодарение на които започват строежите на блоковете и ударното развитие на фабриката. По силата на комсомолските призиви, тук се преселват мнозина младежи от цяла България, които да си създадат семейства, дом, кариера в геологията или миньорството в новоизграждащия се град. По онова време улиците на Рудозем кипят от живот. Спомен от онези безметежни времена остава емблематичният надпис, надигащ се над реката: "Фабриката е рожба на българо-съветската дружба".

Болницата в Рудозем отваря врати в един дъждовен октомврийски ден през 1954 г., а гости на събитието са многоуважавани български, руски и украински дипломати.

Днес Рудозем е спокойно и китно градче, с много детски и игрални площадки, с много зеленина, лехи, пейки и беседки за отмора, сгушено в малка равнина между надигащите се букови и борови гори, които крият приказни пътечки, преминаващи през чешми с бистра вода, гледки, спиращи дъха и преоткриващи изгубената връзка с майката природа.

Едно от съкровищата, с които районът се гордее, се намира в близкото село Чепинци и е джамията с две 35-метрови минарета. Джамията се счита за архитектурен шедьовър, а библиотеката й пази около 1300 вековни трудове, ръкописни и старопечатни, на османски, персийски и арабски език. Преводите на някои трудове остават мистерия и до днес. Има също стари учебници по математика, отечествознание, медицина, астрономия и др. А сред всички тези богатства почетно място заема Златният коран. Свещената книга е била открита в окаяно състояние в рухнали зидове и била реставрирана. Тя е ръкопис на повече от 600 години. Страниците й са от оризова хартия, а отделни пасажи, както и името на Аллах са изписани със златни букви. Още една забележителност там представлява природният феномен зад джамията - скала във формата на човек, който се моли в посока към Мека.

По пътя за село Смилян пък се намира параклисът "Свети Архангел Михаил", изграден изцяло от камък, поради срастването му със скалата, а над него на върха на скалата се издига огромен кръст.

Специализирана болница за рехабилитация "Родопи" в Рудозем започва дейността си на 5-ти март 2014 г. Физиотерапевтичните услуги, които се предлагат са магнитотерапия, ултразвук, йонофореза, интерферема, електролечение, светлолечение, електрофореза, електростимулация, диадинамик, ултрависоки честотни токове, инхалации, лазер терапия и се осъществяват чрез най-модерната и съвременна апаратура, многократен носител на златни медали в европейските изложения.

Бижуто сред кинезитерапевтичните процедури, освен лечебната физическа гимнастика, е и лимфният дренаж, който е изключително мощно средство за усилване на лимфния поток, изчистване на тъканите и лимфните възли от вредни токсини, а ползите му са неизброими...

Всеки, който има проблем с:

Опорно-двигателния апарат – дегенеративни заболявания; коксартроза, гонартроза, остеопороза, ревматоиден артрит и други артрозни и ревматоидни заболявания; възпалителни заболявания на стави и меки тъкани; травматични увреждания и техните усложнения.

Периферна нервна система: дископатия, дискова херния, шипове и др.

Централна нервна система: слединсултни състояния, последици от мозъчно-съдова болест, детска церебрална парализа, множествена склероза, болест на Паркинсон.

След прекаран инфаркт на миокарда и следоперативни интервенции на сърдечно-съдовата система.

Единствено в тази болница, по време на физиотерапията, предлагат на пациентите си пълно кардиообследване.

Резултатът от рехабилитацията тук възстановява двигателните способности, забавя процесите на стареене, подсилва имунитета, подобрява метаболизма, стимулира функционалните възможности на живота и осигурява активно и дееспособно дълголетие.

Преди няколко години, Рудозем установява, че разполага и с минерална вода, богата на множество елементи, полезни за организма, като силициева киселина, калий и магнезий, благоприятстващи състоянието на мускулатурата, кръвоносната, нервната и сърдечно-съдовата системи. До края на годината се очаква в болницата да могат да я прилагат в балнео-лечението на пациентите си.

Но това, което наистина никъде другаде няма да намерите и, което всеки пациент на СБР "Родопи" и гост на град Рудозем ще потвърди, е отношението на хората тук. Оказва се, че всеизвестното родопско гостоприемство съвсем не е мит и е много мило и задушевно преживяване.

Освен това, масажистите, които практикуват там, са многоуважавани професионалисти, за които из коридорите се говори за "златните им ръце".

Анка Янева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg