Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
От първо лица
 
 

СПОМЕНИ ЗА ГРУПА "ЗДРАВЕЦ"

Днес ще опиша един прекрасен период на работа и творчески години, в които изграждахме чудесни приятелски и колегиални отношения с хора, приятели, любители на фолклора и българската музика. Това са хората от НАСГБ и Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи в Пловдив, с които през 2005 г. - 2015 г. изградихме група за народни песни и представихме асоциацията на много концерти, фестивали и конкурси.

Първата среща с тях бе вълнуваща и ме потопи в друга реалност на силни, волеви и необикновени хора, които преодоляваха всичко с търпението на български чудотворен дух. Г-н Димитър Парапанов, председателят в този момент и много добър човек, ме представи на всички участници и сподели, че "тази госпожа идва с желанието да работи с вас и споделя нашата реалност". Ето така започна този вълнуващ период, в който се впуснахме с творчески плам към бъдещето. Разговори, песни, концерти, опознаващи мероприятия с други хора от организацията засилваха силата ми, която преливаше от всички тях и заразяваше нас, тези които имахме всичко, но разбирахме, че това, което преодоляват те по пътя на болките, е степени по-високи в житейските ситуации за нас, здравите. Направих си един важен извод, слепци са тези, които виждат, защото не прозират пътя на всеки, когото не вижда или не чува или има друг здравословен проблем, как отстоява себе си. Техните житейски уроци и споделяния винаги ще ни учат, че силата идва от духа, търпението и желанието да превъзмогваш трудности и проблеми с отговорност и добронамереност.

Членовете на групата, са весели, мили интересни и музикални хора. Музиката е тази, която ни обединява, опиянява и радва всички. Аси, Ани, Марин, Димка и Кирчо Дамянови, Милка, Марго, Петьо, Колето, по-късно Венци, Еми, Митко, Катя, Васко, Георги, Надя, Гери и др. потребители и ученици се включиха в благородното дело да помагат и пеят, репетират и придружават хората в нашите концерти, пътувания и празници. Работата с всички заедно и поотделно, сега, когато трябва да опиша този процес, ме изпълват със спомени, които не могат да се изтрият. Почти всяка песен, произведение, което сме поставяли, бе един безкраен процес на празник. Празник на сетивата, на душата, зареждаща всеки един от нас с прилив на ентусиазъм, усилия и страст, всеки един да разбере и бъде разбран, както в човешки отношения, така и в творчески, какво да прави и научи. Песните се редяха и от песен на песен усложняваха, но ние като екип, който се учехме и свиквахме да преодоляваме всякакви препятствия в процеса на изграждането им, не се предавахме и отклонявахме от поставената цел, фестивал ли било, конкурс ли, концерт ли. Един пример: достигнали от едногласи, двугласи и тригласи, като това с хора със специфични възможности се прави с години и многократни повтаряния, разяснения, обяснения, за стилови, орнаментални и специфични метроритмични схеми на един конкурс за Златоград, а преди това те бяха Перник, Добрич, Варна, Хасково, В. Търново, Хисаря и мн. други, ние подготвихме бавна песен с умерена част. Повтарянията бяха изтощителни, докато сглобим песента с гласове и куплети, но не се предавахме. Когато това стана, в което не се съмнявах, но отне много репетиции, на неувереност и спорове от тяхна страна, всички се смяхме на това, колко пот съм извадила от тях, във веселия смисъл, и как съм ги лишила от сън и килограми, които на някои им бяха нужни за спортни състезания. Това е един от примерите, които съпътстваха нашата работа, през тези години, пълни с творчески дух, емоционален заряд и нестихващ ентусиазъм.... Сега, когато сме на път да се върнем към музикалната терапия и фолклорни магични обичаи и музика, които ще изпълняваме заедно, аз исках да припомня на всички нас, че пътя никога не е прав, ще се минава през много завои и препятствия, но пък веселият дух и сценичната магия, заедно с прекрасните ни песни, ще ни предложат още едно незабравимо приключение заедноооо...... Заповядайте, ще е едно щастливо завръщане към семейството на НАСГБ, Асоциация, която прави невъзможното възможно, всички заедно да живеят и преодоляват живота си с песен!

Златка Славова

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg