Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Любопитно  
 

 

ДЕТЕЛИНАТА – ПОВЕРИЯ И ЛЕГЕНДИ

Още от ранно детство сме чували и знаем, че детелината е скъп талисман и притежава магическа сила, което е резултат на нейната уникалност и рядкост – на около 10 000 трилистни има едва една четирилистна детелина.

Какво разказват поверията и легендите за детелината?

Винаги когато видим поляна от детелини започваме да се взираме, търсейки между всички тях една единствена – тази, която е с четири листа, специалната детелина, съкровището между всички. Според най-разпространеното вярване всяко от листата на четирилистната детелина има определено значение:

Първият лист символизира Вярата, вторият – Надеждата, третият – Любовта, а четвъртият – Щастието. Според древната легенда да откриеш детелината с четири листенца означава голям Късмет, защото, ако имаш Вяра, пазиш Надежда и търсиш Любов ти със сигурност ще намериш своето Щастие!

Още Авицена е използвал сок от свежа детелина, като средство за бързо заздравяване на рани, а отвара от растението – при бъбречни заболявания.

Лечителите в средноазиатските страни със същата отвара лекували простуда и дори малария. В миналото по нашите географски ширини жените пък вярвали в подмладяващата й сила. Прабабите ни събирали преди изгрев роса от детелина, изливали я в малък съд, поставяли вътре три свежи стръкчета и ги оставяли да престоят до залез. А вечерта си миели лицето с водата, сигурни, че ще се заличат бръчките им.

Четирилистната детелина е символ на старобългарския род Дуло. Кръгчето посредата е Онгъла, а четирите листенца са посоките по които са поели българските родове след потопа – по часовниковата стрелка и отново са се завръщали. Всъщност детелината е точната схема на началото и пътя на българските племена от Онгъла. Истинска четирилистна детелина е един от древните български символи.

В ирландската традиция трилистната детелина символизира Светата Троица. Свети Патрик е използвал детелината, за да обясни на невярващите идеята за триединството – така както три листа растат заедно в едно растение, така и един Господ има три лица. А всеки лист на детелината символизирал Отца, Сина и Светия Дух. Когато е открита четирилистната детелина, започнало да се вярва, че четвъртото листо символизира Божията милост.

Друга легенда разказва за това, как когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, за да си спомня за дните прекарани там. Затова, ако в градината ви има четирилистна детелина, в нея има и късче от Рая и божията благословия е с вас.

В Средновековието пък се смятало, че четирилистната детелина носи не само щастие, а който я откриел дори можел да вижда феи и горски духове. Затова децата обикаляли полетата с надежда да намерят детелина и да надникнат в магичния свят на приказките.

Растението носи особено значение и в други религии. За брамините четирилистната детелина е символ на слънчевото колело и на четирите главни културни области около Покрива на света – Индия на юг, Средиземноморието на запад, татаромонголските области на север и Китай на изток. Келтите и други езичници също съзирали в детелината символ на слънцето. Затова и до днес се вярва, че който намери четирилистна детелина, ще е благословен.

Бъдете благословени и нека късметът ви съпътства винаги!

Източник: www.change-life.eu

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg