Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  От първо лице
 

ЛЕКАР – ДВЕ НЕЖНИ РЪЦЕ, ДУША И ОГРОМНО СЪРЦЕ!

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето, по инициатива на Световната здравна организация, която е учредена на същата дата през 1948 г. В България честваме празника и като Ден на здравния работник от 1964 г.

Всяка година мотото на Световния ден на здравето акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Заглавието, само по себе си, очертава сюжета и изложението на писанието по-долу.

И така, ще се върна в далечната 2000 г., когато бе и първата ми среща с лекаря, който лекува до ден днешен мен и семейството ми. Името й е Анна Калчева, но ние си я знаем д-р Калчева, която вече 40 години дарява здраве в гр. Плевен и околностите му. Няма да скромнича и ще споделя, че до онзи момент аз не знаех какво означава "лекар" в истинската му същност. Сега вече, след като ме лекува д-р Калчева, мога да дам определението на думичката "лекар". "Лекар" означава, да имаш две златни ръце, състрадателна душа и огромно човешко сърце. Като казвам "огромно човешко сърце", имам предвид, че в него има място за много чисто човешки болки и съдби, а именно болежките на пациентите.

Най-напред д-р Калчева се захвана да прогони отчаянието от скорошното ми ослепяване и успя, повярвайте ми, успя, като ми даде силата да уча във ВУЗ, но вече сляпа и с минимален слух. Аз бях вече на цели 40 годинки, сами се досещате, каква възраст е това при жените, но д-р Калчева не отдаде много внимание на този факт. Следването никак не ми беше лесно и на всичкото отгоре болежките на зрялата възраст започнаха да ме притискат, което малко ме притесни. Разбира се, че за помощ се обръщам към нашия семеен лекар, който ме посреща с усмивка, галейки ме с нежните си ръце и въпросът е решен с лекота и висок професионализъм. Забравям за болежките, но терапията е наложителна. За отрицателно време оплакванията остават в историята. Колко ли още мога да напиша, но от редакционната колегия на списанието е наложен лимит, който трябва да спазвам.

Изкушавам се и ще кажа, че моя съпруг живее втори живот, защото д-р Калчева не позволи инфарктът да го покоси.

Сега аз и семейството ми се радваме на добро здраве, което д-р Калчева продължава да балансира с точно предписаните медикаменти.

Ще завърша с думите: "Д-р Анна Калчева" означава: две нежни ръце, душа на лечител и огромно сърце, наситено с човечност!

Бъдете благословена, д-р Калчева!

Честит празник на лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването!

Величка Драганова

БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ СЕМЕЙСТВО КУНЧЕВИ

Здравейте, приятели на сп. "Звук и светлина". Във връзка със 7 април – Световния ден на здравето и здравния работник, реших и аз да напиша няколко реда. Какво да Ви кажа - между лекарите има добри и лоши. Ние, в с. Малчика, си имаме д-р Цветомир Кунчев и неговата съпруга Румяна, която е медицинска сестра. Това семейство дава всичко от себе си за здравето на хората тук.

Мъжът, с когото живея на семейни начала е с диабет, има и глаукома. Доста често викаме д-р Кунчев у дома. Никога не ни е отказал. Носи ни лекарства, дори понякога ни помага при пренасянето на дърва за огрев.

Благодаря им за всичко!

Добринка Неделчева

Нагоре
Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg