Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Занимателна страничка  
 

ЗА ИГРАТА “ПОЗНАЙ ПОДПРАВКАТА”

Уважаеми читатели,

Публикуваната информация към играта „Познай подправката“ в брой 3 от 2021 г. на сп. „Звук и светлина“ се отнася за подправката розмарин. Отговорилите правилно са: Снежанка Кирчева от Пловдив, Боян Башев от Пловдив, Иванка Костова от Бургас, Върбина Станкова от Шумен, Иванка Христова от Левски, Димитър Станев от Велико Търново, Донка Вълнеева от Пловдив, Калина Стайкова от Харманли, Силвия Дацин от с. Орешак, Димка Дамянова от Пловдив, Елица Йосифова от Велико Търново, Ивелина Стефанова от Силистра, Маринка Илиева от Дряново, Диана Делчева от Харманли, Величка Николова от Габрово, Добринка Неделчева от с. Малчика и Гюлфие Чобанова от Пловдив.

Благодарим на всички взели участие!

А ето и информацията за следващата подправка, която трябва да познаете:

Търсената подправка се състои от 8 букви.

* М И * * * Х

Позиции на буквите в думата:

Втора буква - М

Трета буква - И

Седма буква - Х

Информация за подправката:

Родината на подправката са земите около Средиземно море. Тя обаче е добре позната и в Китай, Индия и Северна Африка. У нас тази подправка вирее почти навсякъде, но най-често се среща в Североизточна България. Добре позната е като незаменима съставка на шарената сол. Има приятен и апетитен аромат. Приготвя се от семената на растение от семейство Бобови. Кафяво-жълтеникавите семена на подправката съдържат етерично масло с над 40 съставки, които й придават специфичен, леко горчив вкус. Ако се запекат, семената на подправката придобиват характерен аромат на ядки. Латинското наименование на подправката е Trigonella foenum-graecum, което означава "гръцко сено". Градинският вариант на растението пък е известен още като гръцки чимен.

Освен като неделима съставка на шарената сол, подправката се използва редовно при приготвяне на суджуци, наденици, пастърма и други деликатеси от месо и риба. Свежите листа и клонки на растението също служат като добра подправка на ястия от месо. Малки количества чимен се съдържат в почти всяко индийско къри. Ароматните семена с горчив вкус са и основна съставка на сместа "панч форон" от Бенгал. Чименът присъства и в грузинския микс от подправки, наречен "кмели-сунели".

Подправката е добре позната от древността, където старите гърци и египтяни са я използвали като лекарствено и хранително растение. В Египет тя е служела за култови цели при балсамиране на мъртвите. В Древен Китай е ползвана също с лечебни цели. Особено популярно растението е било и по времето на Карл Велики, когато в кралските градини е било на почит.

Заради антисептичното му действие чименът се е употребявал за третиране на рани и абцеси, ревматизъм, подагра, екзема, а вътрешно се е приемал за лекуване на бронхити и проблеми с храносмилателния тракт. Китайските лечители го предлагали на мъже с репродуктивни проблеми. Със своето силно ухание влиза в много афродизиаци, а в миналото дори е използван за свестяване на хора, изпаднали в безсъзнание. Стимулира още обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар.

Освен това подобрява апетита и възстановява силите на организма.

Познахте ли коя е подправката?

 

Нагоре
Към съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg