Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Технологии
 
 

РОБОТ ЧЕТЕ НОВИНИТЕ НА БНТ

Новините на сайта на Българската национална телевизия и в приложението BNT NEWS вече могат да бъдат не само четени, а и слушани. Това става възможно благодарение на технология за изкуствен интелект, която конвертира текста в естествено звучаща реч. Изцяло новият инструмент "Text to Speech", който е интегриран в платформите bntnews.bg и BNT NEWS позволява да чуете новината, с помощта на глас на робот, който ще прочете всичко, вместо вас.

"Потребителите на новини онлайн са все по-натоварени и вниманието им лесно се разфокусира. Освен това, те все по-често четат новините през мобилни устройства. По-малките екрани натоварват зрението им. Според нас, възможността да чуеш новината, докато извършваш друга дейност е много полезна услуга и внася удобство за читателите. В плана за развитие на по-късен етап предвиждаме да добавим опция за съставяне на плейлисти, например - потребителите да могат да слушат по категории всички новини от определен ден", казва Борислав Чоранов, директор "Мултимедия" в БНТ.

Иновацията е от скоро в употреба на български език. Софтуерът представлява технология за изкуствен интелект и позволява да бъде обучен персонализиран гласов модел, като се използват собствени аудио записи със студийно качество, за да бъде създаден уникален глас. Роботът, четящ материалите на сайта за новини на БНТ и на мобилното приложение, предстои да бъде обучен да разпознава различни съкращения на български език, както и популярни чужди думи. Екипът внедрил технологията очаква робота да става все по-интуитивен и ще бъде развиван, за да носи все повече удобство за потребителите. Слушането на новини е напълно съвместимо с различни устройства, лесно може да се прехвърли на телевизор, в кола, на Bluetooth слушалки и други.

Източник: www.standartnews.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg