Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Полезни съвети
 
 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ ГЛАУКОМА

Глаукомата е едно от най-дискутираните и неясни заболявания в офталмологията. Независимо от многобройните проучвания и нови методи за диагностика и лечение, слепотата от глаукома е значителна. Над 67 милиона са болните в целия свят, от които над 10% са слепи. Дори и в най-развитите страни половината от пациентите не знаят за заболяването си.

Според СЗО глаукомата е на второ място в света като причина за слепота след катарактата. Тъй като слепотата от катаракта е оперативно лечима и възвратима, глаукомата остава на първо място като причина за нелечима слепота.

Според Европейската глаукомна асоциация първичната откритоъгълна глаукома е хронична прогресираща невропатия, която се характеризира с промени в диска на зрителния нерв и нервните влакна на ретината при липса на други очни заболявания или конгенитални аномалии. Без лечение заболяването води до слепота следствие клетъчната смърт на ретинални ганглийни клетки и техните аксони. Ключът към справяне с болестта са ранното и навременно диагностициране, правилното съвременно лечение и регулярните очни прегледи.

Въпреки че глаукомата е сериозно заболяване, което може да доведе до слепота без лечение, пациентът с глаукома може да води нормален живот. Всеки с глаукома може да се радва на хубавите неща от живота, но ключовата дума е умереност.

Самолечението на очите е категорично забранено! Изписаните капки се прилагат непрекъснато. Никакви диети, упражнения и пр. не могат да заместят лечението, предвидено от офталмолог. Пациентите не бива да спират да взимат определеното им лечение преди да са разговаряли с лекуващия ги очен лекар.

Трябва да се избягва продължителен престой при намалено осветление. Приемането на течности трябва да бъде равномерно разпределено през деня. Глаукомните пациенти, които изпият много течност наведнъж, напр. 1 литър вода, ще увеличат рязко очното налягане. Трябва да се избягва консумацията на кафе и продукти, съдържащи кофеин, продължителното натоварване на очите, силни физически и психически натоварвания, прием на големи количества бира и друг алкохол, продължителното излагане на слънце или силна топлина. Добре е да се избягват всякакви прегрявания на тялото (слънчеви бани, сауна, гореща вана), болните да не работят физически труд под яркото слънце. Не е желателно къпането в студена вода, защото това води до спазми на кръвоносните съдове и се затруднява кръвообращението.

Опитайте се да включите в дневния си график слагането на капки като обичайно действие, както тоалета, храненето, лягането за сън. По този начин приемането на лекарства ще стане естествена част от Вашия ден и няма да Ви тежи.

Тъй като глаукомата е заболяване за цял живот, особено важно е да работите съвместно с лекуващия Ви офталмолог съгласно с изработения от него лечебен план, така че да имате най-добър шанс за предпазване и съхранение на Вашето зрение.

Не спирайте да взимате определеното Ви лечение без да разговаряте с Вашия очен лекар. Вие и той сте един отбор, чийто гол е предпазването на Вашето зрение и поддържането на качеството на Вашия живот.

Запомнете – зрението Ви е за цял живот!

Трябва да се избягват :

  • – продължителен престой при намалено осветление
  • приемането на много течности
  • прекомерната консумация на кафе и продукти, съдържащи кофеин
  • продължителното натоварване на очите
  • продължителното излагане на силна топлина или слънце
  • силни физически и психически натоварвания
  • тютюнопушене
  • прием на големи количества алкохол
  • самолечението на очите е категорично забранено!

Изписаните капки се прилагат непрекъснато. Никакви диети, упражнения или др. не могат да заместят лечението, предвидено от офталмолог. Подчертаваме: в света не е открит до сега друг начин за лечение на глаукома.

Диагнозата глаукома не трябва да Ви пречи да се наслаждавате на живота. Когато Вие знаете фактите, можете да обръщате повече внимание на Вашето здраве. В същото време, обръщайки внимание на физическото здраве, не трябва да пренебрегвате емоционалните и психологическите аспекти на факта, че имате хронично заболяване. Опитайте се да споделите своите чувства. Особено в началото е полезно да говорите за своите страхове – с близки, роднини, приятели, с лекуващия Ви лекар. Не позволявайте на заболяването да ограничи Вашия живот. Вашият лекар ще продължи да наблюдава състоянието Ви, да се грижи за Вашите очи, да следи новостите и да предлага най-подходящото лечение.

Някои дейности, напр. шофиране, някои видове спорт могат да станат предизвикателство за Вас. Загубата на контрастна чувствителност, проблеми със светлочувствителността са някои от възможните ефекти на глаукомата и могат да се отразят на Вашата активност. Ключът за справянето с тях е да помислите трезво. Ако имате проблеми да виждате добре вечер, можете да пътувате и шофирате повече през деня. Слънчевите очила могат да помогнат. Жълто, кехлибар или кафяво стъкло определено помага при заслепяване от светлина.

Приемът на подходяща добавка, съдържаща антиоксиданти, витамини и микроелементи може да облекчи състоянието Ви. Гинко билоба подобрява оттичането на вътреочната течност, подобрява храненето на ретината и може да има предпазващ зрителния нерв ефект. Препоръчително е да се консултирате с офталмолог относно приемът на допълнителни медикаменти – той може да прецени трябва ли да ги приемате, какъв препарат е подходящ за Вас и в каква дозировка.

Източник: www.dr-uzunova.com

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg