Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 
Перо от птица
 
 

УСЕЩАНЕ ДОКРАЙ – ОДА ЗА ЧОВЕЧНОСТТА

 

Усещане докрай (Feeling Through) на режисьора Дъг Роланд е американски драматичен филм от 2019 г. и е първият филм, в който в главната роля участва сляпо-глух актьор. Номиниран е за наградата "Оскар" през 2021 г. за най-добър късометражен филм.

Дъг Роланд
Дъг Роланд

По простичък, но силно въздействащ начин, драмата разказва една история за човечност.

В Ню Йорк бездомник тийнейджър на име Тарик се наслаждава на късна вечер с приятелите си. Докато вървят по пътя си, Тарик забелязва сляпо-глух мъж на име Арти, който държи бастун и табела с молба за съдействие при пресичане на улицата. Тарик колебливо докосва Арти, за да предложи помощта си, а Арти пише номера на автобуса, който трябва да хване. Тарик го води до автобусната спирка и те постепенно се представят един на друг. Въпреки че Тарик получава съобщения от приятелката си, която го очаква, той решава да остане с Арти и да се погрижи да се качи в автобуса.

Арти казва на Тарик, че е жаден, затова те се насочват към магазинче, където Тарик му купува питие. В това време Тарик присвоява10 долара от портфейла на Арти.

Връщат се на автобусната спирка, но просто пропускат автобуса. Докато чакат, Арти казва на Тарик, че трябва да бъде известен чрез потупване от шофьора на автобуса, когато стигне до неговата спирка. Най-накрая идва автобусът и те се качват. Тарик казва на шофьора от какво се нуждае Арти и мъжът безцеремонно се съгласява да му помогне.

Когато Тарик слиза от автобуса, той слага 10-те долара, които е взел от портфейла на Арти, в чашата на спящ бездомник.

Двамата на спирката, чакащи автобуса в нощта, сляпо-глухият Арти и неговият придружител
Двамата чакат автобуса

Късометражният филм е вдъхновен от срещата на режисьора Дъг Роланд със сляпо-глух мъж в Ню Йорк години по-рано. " Помислих си, че никога досега не съм срещал някой, който е сляпо-глух, камо ли наистина да мисля за тази общност. Докоснах го, а той извади бележник и написа автобусната спирка, на която искаше да отиде. Заведох го там и когато пристигнахме, видях, че автобусът няма да дойде скоро. Исках да му кажа, че ще седя и ще чакам с него, но не знаех как да го направя. Тогава инстинктивно взех дланта му и започнах да пиша една след друга букви и той ме разбра. Седяхме заедно и проведохме цял разговор по този начин. Опознах този човек, Артемио, като забавен, харизматичен, сърдечен тип, с когото се чувствах сякаш съм създал връзка. Когато автобусът му пристигна, ние се прегърнахме."

За направата на филма Роланд си партнира с Националния център за сляпо-глухи "Хелън Келър" в Ню Йорк, САЩ. Заснема и документален филм зад кулисите, наречен "Свързване на точките", който проследява процеса на кастинг и работа със сляпо-глухия актьор Робърт Таранго, който работи в кухнята на центъра "Хелън Келър", както и тяхното едногодишно опознаване на реалния живот на Артемио(Арти).

Изпълнителен продуцент е нечуващата актриса Марли Матлийн, носителка на "Оскар" за филма "Деца, забравени от Бога" (Children of a Lesser God, 1986). Интересна подробност е, че сред асоциираните продуценти са и двама българи – Илиян Иванов и Дана Проданова.

В реалност, която налага дистанция, късометражната драма "Усещане докрай" е напомняне, че сме тук да се чуваме, да виждаме отвъд себе си и дребните си грижи, за да можем взаимно да си помогнем. И да научим, че пътят към израстването минава през сърцето.

Статията подготвиха:
Елена Атанасова и Илия Кърджанов

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg