Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

НЕЗАБРАВИМА СРЕЩА

 

      Отдавна плануваното мероприятие за обмяна на опит между ТУС на ТО на сляпо-глухите в гр. Добрич и гр. Шумен и двустранната среща между спортните клубове "Мадарски конник 2015 г." и "Устрем" се осъществи.
      Месец преди това започнахме усилена подготовка и на 20 април отпътувахме с буса на ПП "Успех" гр. Добрич. Пролетният ден беше много студен, прехвърчаха снежинки, но ние се радвахме, че ще се срещнем с нашите приятели.
      Посрещнаха ни с погача и шарена сол. Калинка Ковачева подари на всеки букетче здравец за здраве и късмет.
      В клуба беше топло и уютно. След големите емоции се настанихме и председателката на ТО Добрич откри срещата. Тя разказа за работата, която се върши в организацията, сподели за колективния живот, който водят.
      Янко Стайков изказа благодарност за доброто посрещане и пожела на всички здраве и по-чести срещи.
      Последва състезанието по канадска борба с лява и дясна ръка за жени и мъже. Първо място зае Емил Димов от гр. Шумен. На второ място се класира Илия Костов от гр. Добрич и трето място за Ивелин Тодоров от гр. Шумен.
      От жените на първо място се класира София Ганчева от гр. Добрич, второто място зае Йорданка Стайкова от гр. Шумен, а трето място за Радка Великова гр. Добрич. Отличилите се бяха наградени.
      Ивелин Тодоров, председател на ОСКСГ гр. Шумен, поздрави спортистите, като им пожела още по-големи успехи и никога да не се предават.
      Добруджанци бяха подготвили вкусен обяд. Преди да започне обядът Илия Костов мина с кошничка красиво нашарени великденски яйца и подари на присъстващите по едно. Започна борба за излъчване на "яйце – борец". Царицата на "яйцето – борец" стана Радка Великова, която беше закичена със специална корона.
      По време на обяда сътрудничката на ТО Шумен Върбина Станкова повиши настроението като изпяваше началото на дадена песен и присъстващите трябваше да познаят кой е нейният изпълнител.
      Руска Иванова и Димитър Кънчев от гр. Добрич рецитираха свои стихове. Еленка Христова от Шумен поздрави всички с хубава народна песен. Група "Еделвайс" се прояви със свои изпълнения.
      В клуба прозвучаха от всички песните на Паша Христова, Емил Димитров, Михаил Белчев.
      Проведе се викторина, подготвена от сътрудничката на Шумен, включваща най-вече въпроси от живота на Асоциацията. Правилните отговори получиха награди.
      Разменихме си подаръци между двете организации.
      Не разбрахме кога изтече неусетно времето и ние трябваше да отпътуваме.
      За сетен път се уверихме, че както е широка добруджанската земя, така са широки и сърцата на хората й. Много работят, но умеят и да се веселят.
      Приятели от Добрич, обичаме Ви!
      До нови срещи в гр. Шумен!

Върбина Станкова


ЗА ЗДРАВЕ И МЛАДОСТ


      Цветница е един от най-големите християнски празници, който се чества в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден. Ден на цветята, младостта и зараждащия се живот. В някои краища на България празникът се нарича още Връбница, Цветна Неделя, Вая и Куклинден, но навсякъде е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с лаврови и маслинови клонки.
      На Цветница в църковните храмове се отслужват богослужения, които започват още във вечерта на Лазаровден.
      През деня вярващите си взимат върбови клонки, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат Божият син, откъдето идва и едно от другите имена на празника – Връбница. Те се освещават заедно с пролетните цветя с помощта на специални молитви.
      Всеки може да вземе от осветените върбови клонки и цветя, за да ги отнесе вкъщи за здраве. По традиция клонка от върбата се поставя пред иконата, за да пази дома от всякакви злини. От останалата част се оплита върбово венче, което се поставя над входната врата, за да защитава цялото семейство от уроки чак до разпукването на следващата пролет. Символиката на празника, който се чества от IV век, се е запазила до днес, а молитвите са отправени към Божия син с надеждата да не дава никому кръст, по-голям от този, който може да носи.
      Тази година Цветница се падна на девети април. Група членове на териториалната организация на сляпо-глухите Добрич посетихме традиционно храм "Св. Георги". Предварително си взехме от осветените върбови клонки. Така, със свежата зеленина в ръка, пристъпихме в църквата. Храмът бе препълнен с хора, които също бяха спазили традицията. Послушахме богослужението, изнесено от архиeрей Стоян Димов. Запалихме свещички за здраве, помолихме се късметът и берекетът да ни следва и тази година.
      След богослужението влязохме в близко кафене, за да се постоплим с топла напитка. Председателката Калинка Ковачева почерпи за имения си ден. Разделихме се в добро настроение, за да закачи всеки от нас върбовото си венче на входната врата с надеждата за здраве, младост и свежест.  

Калинка Ковачева


ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК В ТО БЛАГОЕВГРАД

            На 05.04.2017 г. ТУС на ТО Благоевград на НАСГБ се събра и реши на 12.04.2017 г. за втора поредна година да отбележи и отпразнува най-хубавия светъл християнски празник – Великден. Бяха поканени всички членове на ТО на НАСГБ в гр. Благоевград.
      На 12.04.2017 г. в 12:30 часа се събраха членовете на ТО Благоевград в клуба за социални контакти.
      Председателят Емил Якимов откри празника с кратко слово и пожела отбелязването на Великден да стане традиция, а на членовете много здраве, щастие, обич и дай Боже повече такива срещи.
      Председателят и ръководството на ТО Благоевград организираха богата почерпка. Веселието продължи с песни, хора и танци. За доброто настроение се погрижиха Емил с акордеона и Виктория с китарата. Всички не спираха да се забавляват и да пеят.
      Председателят Емил Якимов се погрижи всеки член на ТО Благоевград да получи пакет с хранителни продукти и по един топъл Великденски козунак.
      Тържеството продължи до късни часове. Разделихме се с пожелания за много здраве и до нови срещи!

Емил Якимов и Емилия Якимова


15 ГОДИНИ ТО НА НАСГБ – ГР. ЯМБОЛ


      Преди 20 години на 15 август 1997 г. е учредена НАСГБ от г-н Парапанов. 20 години организацията, водена от г-н Парапанов, който не жали сили, непреклонен пред трудностите, пренебрегвайки личния си живот, следва една благородна кауза – да помага на хората с двойно сензорно увреждане.
      Нашата териториална организация е основана на 14 май 2002 г. от 7 членове, а в последствие се разраства до днешния си състав от 30 членове. Въпреки икономическите кризи в страната през изминалите 15 години, организацията достига високо ниво на развитие, успехи и постижения. Нашите членове са изявени спортисти и активни участници в художествената самодейност. Винаги се връщат с грамоти и медали от организираните от НАСГБ национални, европейски и световни състезания. Организацията си има свой активен живот – отбелязват се национални и църковни празници, празнуват се рождени дни.
      И за да отбележим 15-годишния ни юбилей се събрахме отново всички. Председателят Лечко Димов поздрави всички с добре дошли и пожела весело изкарване на празника. На тържественото мероприятие присъстваха: Димитър Парапанов – председател на НАСГБ, Светлозар Парапанов – изпълнителен директор на НАСГБ и директор на НЦРСГ, Станчо Ставрев – зам.-кмет на община Тунджа и неговият екип, Милена Янъкова – директор РДСП, Теменужка Юрукова – главен специалист РДСП, Руска Стратиева – председател на ТО на ССБ.
      Поздравителни адреси и адмирации получихме от нашите гости за успешната ни работа през тези 15 години.
      Подготвихме за нашите гости по един скромен подарък.
      Председателят Лечко Димов поднесе на г-н Парапанов портрет с лика на Левски с надпис "Дела трябват, а не думи". А посланието към г-н Парапанов е: "Като докоснете този портрет да почувствате силата, излъчващата се от него и да продължите като създател и обединител на НАСГБ".
      Поднесохме на Светлозар Парапанов картина с изображението на "Безистена" с посланието да си спомня за град Ямбол.
      Не подминахме и г-н Ставрев. Председателят г-н Димов връчи портрет с лика на Левски с посланието към г-н Ставрев да следва пътя, по който е поел и да не се отклонява от него.
      И за изненада на всички, децата от училище "П.Р. Славейков", с ръководител г-жа Сивова, ни поздравиха по случай празника с мотиви за Лазаровден.
      Председателят г-н Димов вдигна тост за здраве и благоденствие за всички.
      Така премина днешният ни празник с много усмихнати лица на членове и гости, с песни и танци и с пожелания за нови срещи!

Мария Димова

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg