Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ПРОЛЕТНО НАСТРОЕНИЕ В ГРАД ЯМБОЛ!

      Отмина дългата зима и предвестниците на пролетта започнаха да се забелязват. Разцъфтелите минзухари, нарциси и зюмбюли разхубавиха природата с техния аромат:
       Пролет мила, животворна,
       колко хубава си ти!
       И засмяна, благотворна,
       пълна с драгост, с красоти!
       В това топло, приятно време, за разнообразяване на живота си, членовете на ТО на НАСГБ – Ямбол се събраха да отбележат настъпването на пролетта. Председателят Лечко Димов с благи и красиви думи честити празниците и пожела на всички членове и техните семейства здраве, борбен дух и приятно изкарване на тържеството. Сътрудникът Мария Димова прочете текстове за 3-ти март – подписването на Санстефанския мирен договор, за Международния ден на жената и рецитира стиха:
       Жената е желание, копнеж,
       жената е трептение и наслада,
       жената все е цел и е стремеж,
       жената е безкрайна изненада!
       В храма си от земен благослов,
       напук на всички писани закони,
       жените са единствено любов,
       жените са най-свидните икони!
       На Благовещение Архангел Гавриил възвестява Дева Мария за това, че тя ще роди Спасителя на човечеството.
С поздрав и цвете поздравихме юбилярката Димка Георгиева. Певците на териториалната организация – Митко, Денка и Лечко запяха и развеселиха присъстващите. Зави се хоро, извиси се глас, дочу се песен. Приятно е и е хубаво, когато видиш усмихнати лица. Тържеството продължи с шарено яйце и козунак в ръка – предвестници на приближаващия голям празник – Великден.
       Отново ден Велик е,
       Христос воскресе днес,
       и радост във сърцата,
       от тази блага вест!
       Великден! Христос Воскресе!
       През този месец нашата сътрудничка г-жа Димова има рожден ден. Пожелаваме й здраве и за напред да бъде все така усмихната и всеотдайна в работата си.
Емоции, радост и веселие струеше навсякъде! С песни и танци времето неусетно премина. Купонът свърши, но ние продължаваме нашата борба за достоен живот и равни права. Нека още дълги години празнуваме заедно, защото животът е прекрасен и трябва да се веселим.
       Здраве и дълъг живот за всички!

Лечко Димов


АКО ИМА КИТКА НА СВЕТА!

      „Ако има китка на света,
       да побира цяла пролетта,
       с клоните зелени и с цветята,
       с песните на птиците в гората,
       ей такава китка, ако има,
       нея бих ви подарила!“
       С тези стихове бяха поздравени жените от ТО на НАСГБ – Шумен на осмомартенското тържество от сътрудничката Върбина Станкова. Радваме се, че от поaканените гости ни уважиха: Любка Лазарова – председател на ТСО на ССБ – Шумен, Дочка Стоянова – сътрудник на ТСО на ССБ и Сашка Николова – експредседателка на бившата търговишка организация на сляпо-глухите. Група „Еделвайс“ поздрави жените със специално подготвената програма – с четири песни соло и дует. Дойде ред и на кулинарната изложба. Журито оцени и класира изделията. Всички получиха награди за положения труд.
79-годишната Александра Тодорова прочете стихотворението „Майка“ и разказа как са празнували Осми март преди години. Г-жа Лазарова поздрави жените с топли, мили слова и прочете стихове за жената. Всички бяхме приятно изненадани от нейния жест. Тя поднесе на жените по един чудесен подарък с надпис „Честит 8-и март“. След тържествената част присъстващите си хапнаха от храната закупена от ръководството на организацията и от кулинарните вкусотии.
       Тържеството продължи с хора, танци и веселие.
      Разделихме се с пожелание за здраве и до нови срещи на Първа пролет и Великден.


Върбина Станкова


ДАЛЕЧЕН СПОМЕН!

           Решението на криминалната загадка от рубриката "Занимателна страничка" на списание "Звук и светлина" беше много лесна за мене. За лекотата на решението ми помогна конкретен случай с глух човек, който искам да споделя с Вас – читателите.
Като дете ходих лятото да се къпя и плувам във вировете на реката. Там се събираха деца от целия град. Имаше и три деца със слухови нарушения. Двете, които бяха по-големи от мен, стояха изолирано настрани – смутени и срамежливи от проблема със слуха.
Третото пък искаше да общува и ходеше от човек на човек. То мърдаше устни в някакъв изказ, правеше жестове, но за съжаление без резултат. Всички вдигаха рамене в недоумение и му обръщаха гръб. Най-после стигна и до мен. От наблюденията ми стана жал за него и не исках да го отпратя като останалите. Да си призная аз също бях много объркан, защото за първи път се срещах със слухово затруднен. Реших да започна да му говоря, макар да знаех че няма да има резултат. Но останах изненадан, защото когато започнах да говоря момчето ту кимаше с глава, ту я поклащаше отрицателно. Тогава разбрах, че то разчита думите по устните ми. Видях как се зарадва и започна бързо да мърда с устни и с жестове, със знаци да ми показва нещо, но този път аз неразбиращо вдигнах рамене. Тогава момчето ме хвана за лакътя и ми посочи водата, след което размаха ръце. Тези знаци аз разтълкувах като "Хайде да плуваме заедно". После усвоих още един знак – "Хайде да правим скокове във водата". От този ден това момче започна да търси присъствието и приятелството ми всеки път, когато ходех на реката.

Петко Абаджиев


ПРИЗНАНИЕ ЗА БЛАГОРОДНОТО ДЕЛО

           Върбина Станкова е сътрудник на ТО на НАСГБ – Шумен. През месец април се навършват десет години служба на хората с двойно сензорно увреждане. Шуменската организация е създадена през 2002 г. Тогавашен председател е Янко Стайков. През 2005 г. за председател е избран Цвятко Найденов. Като сътрудник започва работа и Върбинка Станкова – неговата съпруга. Тя прегръща ангажиментите си с хъс и ентусиазъм. През същата година добричката и шуменската организация бяхме на почивка в Момин проход. Там имахме възможност да се опознаем. Върбина ме впечатли със своите организаторски способности и с широко скроената си душа. Узнах, че е работила 39 години като начална учителка. Същевременно е председателствала и в профсъюза. Този опит, натрупан в годините, й помага при работата със сляпо-глухите.
Върбина има две дъщери и 4 внука. Момичетата й следват нейния път – избрали педагогическото поприще.
По време на пребиваването ни в Момин проход се сближихме много. По-късно често разговаряхме с Върбина по различни въпроси на нашите организации. Тя задаваше важни въпроси във връзка с водене на документацията, с реализиране на различни мероприятия, за дарения и други. Не случайно шуменската организация е една от най-дейните в Асоциацията. Върбина обича хората и те я обичат. Когато човек си върши работата с любов, неминуемо ще пожъне богата реколта. Тя винаги оказва адекватна помощ на своите членове, не жалейки усилия и средства. Домът й е винаги отворен за тях. През 2010 г. съпругът й, тогавашен председател на организацията, безкористен радетел на добрина и човечност – Цвятко Найденов почина, но Върбина продължи да работи за каузата на сляпо-глухите хора. И до днес тя е сътрудник на Янко Стайков – настоящият председател на шуменската организация. Определено може да се каже, че шуменската и добричката организация си партнират добре и в разбирателство. През десетгодишния период сме провели пет приятелски срещи, отмаряли сме съвместно в Момин проход, Вършец и Шипково.
Скъпа Върбина, поздравяваме те по случай десетгодишната служба на хората с двойно сензорно увреждане. От мое име и от името на ръководството и членовете на ТО на НАСГБ – Шумен и Добрич ти пожелаваме здраве, късмет, щастие, любов и наслука. Радвай се на живота, защото той не се измерва с броя на вдишванията и издишванията, а с миговете, които спират дъха ни!
       Нека поне още десет години да работиш за тази благородна кауза!

Калинка КовачеваЕДИН ДЕН САМО ЗА ТАЗИ, КОЯТО РАЖДА ЖИВОТ!

Историята е отредила един ден от годината да бъде посветен на тази, що ражда живота, на тази, която дръзна да развее знамето и вдигна глас в защита на достойнството и правата на жената, на тази, която в тежките робски години поведе чети хайдушки в бой за освобождението на родината от петвековното иго, на тази, чиято кръв плискаше по скали и по орляци в бой за отхвърляне на фашисткото робство, а после възседна мощния трактор и запори плодородната българска земя, народ и родина да храни. Изправи се пред стана с две ръце да тъче чудното българско платно, народ да облича. Застана в учебните и здравни заведения, в академии и правителство и никога и никъде не се посрами.
Днес УС на ТСО на ССБ и УС на ТО на НАСГБ – Асеновград събраха своите членове да отпразнуват подобаващо този тъй хубав ден. Клубът бе пълен. Настроението приповдигнато и пролетно. В рамката на вратата застана красива жена в тракийска носия, окичена с мартеници и свежи цветя. Тя бе посрещната от Любка Камбурова с чудна топла пита. Баба Марта раздаде на жените стрък цвете, символ на красотата и пролетта. На всички върза мартеници за здраве и късмет, щастие и берекет.
Председателят Иван Шопов откри празника и честити на всички жени. И тръгна „потокът”. Сътрудничката Пенка Христозова говори за честването на този ден от създаването му до наши дни, за мястото и ролята на жената – майка, любима, съпруга и баба. Изпяха се много песни. Поканени бяха „славеите” към двата хора на пенсионерския клуб Николина Йочева, Тодорка Спасова и Фанка Славова. Гости бяха и наши членове от гр. Лъки и гр. Първомай. Рецитираха се много стихотворения, посветени на жената и майката. Николина Йочева рецитира стихове за майката, а после Милка Костова от гр. Първомай прочувствено издекламира „Момиче с име на цвете”. Иван Шопов пусна неговия глас и разведри обстановката с хумористична песен. Казаха се много вицове и спомени. Смях.
Не забравихме и тези, които вече не са между нас. Изпяхме песента, с която Благой Кичуков винаги поздравяваше жените на този ден. Четири часа настроение. Забравихме грижите. Забравихме, че сме болни. Обядът беше разнообразен. Имаше и много изненади. Раздаваха се подаръци на жените. „Черешката на тортата” беше чудната баклава, направена специално за празника от майката на Иван Чепаринов – най-перспективният състезател по шахмат и изпратена по баба му Йорданка Чепаринова, която е наш член.
Разделихме се с пожелания за здраве, нови срещи и добро настроение!

Руска Димитрова


ЖЕНА, БЕЗ ТЕБ НЕ ИДВА ЛЮБОВТА!

На 12.03.2015 г. ТО на НАСГБ – Варна отпразнува Международния ден на жената и Първа пролет. Празникът се проведе в Културния дом на ССБ, на който присъства по-голямата част от членската маса. Председателят на организацията – Станчо Добрев започна тържеството с кратко слово и отправи своите сърдечни и топли приветствия към присъстващите жени. Ганка Параскевова откри музикалната програма с встъпителни думи за жената, майката и съпругата:
"Жената – тя е тази, която създава, дарява и закриля живота. Жени, Вие сте цветята на пролетта, Вие сте свежестта на букета, без Вас не идва дори и любовта. Бъдете живи, здрави, весели, щастливи и като мартениците красиви!"
След вълнуващите думи зазвуча песента „Прекланям се пред тебе, скъпа майко". Ганка Параскевова отново взе думата с авторското си стихотворение „Майка". Бяха изпълнени песните „Навън вали, вали" и „Хей, приятели" от вокална група "Детелини". Програмата завърши с руска песен, изпълнена от Станчо Добрев. Вдигна се шумна и весела наздравица за честването на Международния ден на жената и предстоящото настъпване на пролетта. Продължихме с музика и разнообразни танци. На жените уважили организираното мероприятие, Параскевова подари сувенири за спомен от празника. Всички останаха доволни от доброто настроение, емоциите, веселието и богатата почерпка, подсигурена от ръководството на ТО на НАСГБ – Варна.

Ганка Параскевова


РУСКИ 3D ОЧИЛА ЗА СЛЕПИ

      Изобретатели от Санкт Петербург показаха една нова и изключително полезна джаджа. Става дума за устройство, представляващо 3D очила за слепи. Принципът на действие включва две микро видеокамери и GPS-навигатор. Последният събира данни от обкръжаваща среда и заедно с информацията от камерите я предава за обработка на мини компютър.
      Джобното компютърче е снабдено с високоговорител, който насочва слепеца към желаната от него посока, предупреждава го за препятствия по пътя, като също така дава информация за светлината на светофарите. Апаратът с лекота изчислява разстоянията от човека до различни прегради и своевременно го информира за това от къде да ги заобиколи.
      Серийното производство ще започне още през тази година, като много от центровете за рехабилитация в Русия, занимаващи се с незрящи пациенти ще получат продукта безплатно. Джаджата ще е достъпна и в магазините, но все още не е ясна крайната цена на продукта.

Източник: www.fakti.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg