Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2022 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 


БАБА МАРТА В ДОБРИЧ!

            С настъпването на месец март човек се изпълва с оптимизъм за по-хубави дни. Пролетта идва и с нея традиционните празници, които я предвещават.
         Тази година отново изработихме около 100 мартенички, които разпратихме на всички приятели от цялата страна. Не забравихме и различните ни партньори от НПК на слепите, Националното читалище „Луи Брайл”, списание „Звук и светлина”, „Зари”, НАСГБ и т.н. Изписахме пожелания за здраве, късмет и доброта, които да ни съпътстват навсякъде. Украсихме с червено-бял конец и портрета на най-значимия революционер – Васил Левски, който е окачен на видно място в клуба.
         На 3-ти март – Националния празник на България взехме участие в общоградското събиране. Присъствахме на тържествената служба, състояла се в храм „Св. Георги”, а после поднесохме цветя на паметника на освободителите, с което почетохме паметта на нашите герои.
         Международният ден на жената – 8-ми март, събра в клуба жените от организацията. Организирахме кулинарна изложба с различни сладкарски изделия. Отличилите се получиха предметни награди. Председателката приветства присъстващите с мили и красиви думи. Тя припомни, че жените са съзидателна сила, добрината носи тяхното име, красотата носи тяхното име, тяхното име е сила и жажда, радост и песен. Всяка жена получи пролетно цвете. Звучаха песни и стихове за майката и любимата. Завършихме с почерпка, дегустирайки майсторски изработените лакомства на нашите момичета. Признахме си, че е добре жените да бъдат почитани през цялата година, а не само в определените от календара дни. Разделихме се в празнично настроение, планирайки отбелязването на първа пролет.

Калинка КовачеваС НОВИ СИЛИ ПО ПЪТЯ НА КАНАДСКАТА БОРБА

         На 20 март в клуба на инвалида в сградата на Централно управление на Национална асоциация на сляпо-глухите в град Пловдив, спортен клуб „Марица” – Пловдив проведе планирания в годишния календар турнир по канадска борба.
         Дамската част на клуба за пореден път доказа, че е по-активна, когато се провеждат спортни мероприятия. Под ръководството на председателя на клуба Кирил Дамянов и наблюдаващото лице – члена на управителния съвет Милко Кичуков, турнира премина безпроблемно и най-важното – без контузии, на които в последно време сме свидетели нееднократно. Вътрешният турнир по канадска борба се проведе само на дясна ръка, поради физически причини непозволяващи засега  на състезателките да участват и на лява ръка. Трите нови представителки на спортния клуб – Вида Георгиева, Мария Дичева и Мария Йорданова с удоволствие се включиха в състезанието и само опитът на Димка Дамянова не позволи на Мария Йорданова да спечели шампионското първо място. След изиграването на всички борби се получи и крайното класиране:

         Първо място – Димка Дамянова

         Второ място – Мария Йорданова

         Трето място – Мария Дичева

 

Кирил ДамяновКАК ПРАЗНУВАТ ВАРНЕНСКИТЕ ДАМИ

         На 07.03.2014 г. ТО – НАСГБ и организациите на ССБ във Варна отпразнуваха заедно международния ден на жената – осми март. Празничната програма организираха и подготвиха Ганка Параскевова и Станчо Добрев. Председателят приветства всички жени с добре дошли и им честити женския празник. Пожела здраве и все така активно участие в празничните мероприятия.
         Г-жа Веселина Стоилова поздрави всички дами със свое произведение – лично творчество. А Ганка Параскевова по подобаващ начин изрази уважението и преклонението на всички българи в този ден към българката, майка и съпруга със своето авторско стихотворение “Жена”.
         Изнесе се програма от литературно-музикален рецитал за майката. Стефка Мирева рецитира стихотворение „За мама". Изпяха се песните: „Прекланям се пред тебе, скъпа майко" и „Жени има много красиви по света" – поздрав за всички служителки, присъстващи, гости и приятели. И накрая три дами изпълниха забавен скеч. Първата – Ганка Параскевова се представи като елегантна, модерна и съвременна дама със следното свое поздравление към всички жени: “Мъже, обичайте, уважавайте и ценете жените. Те са цветята на живота. Без тях няма радост, няма щастие на земята".
         Втората дама – Цонка Трифонова представи жената в миналото и жената в днешното съвремие: Мъже, бъдете все до нас, в радост и тъга и най-вече в любовта".

            Третата дама беше Елиза Кочева, която се представи като секс-бомба:
“Мили дами, живейте, пейте и се любете докато се чувствате жени!”

            Имаше жури в състав Станчо Добрев и Тошо Кирилов, които определиха на първо място – Ганка Параскевова за най-елегантна и модерна дама. Втора награда беше за най-трудолюбивата жена в миналото и сега – Цонка Трифонова. И на трето място беше Елиза Кочева – секс-бомбата. Журито награди и трите с дребни подаръци и цвете. Сред шеги, закачки, музика и танци продължи този хубав и прекрасен ден, изпълнен с много емоции, веселие и радост.ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИК

         На 18-ти март ТО на НАСГБ и организациите на ССБ отпразнуваха заедно първа пролет.
         Председателят Станчо Добрев, откри тържеството и пожела на присъстващите приятно прекарване на пролетния празник. Той даде думата на г-жа Веселина Стоилова, която поздрави всички гости с любими свои стихове за пролетта и любовта. Група „Еделвайс" изпълни три песни за пролетта и една за майката. Надежда Стойнова изпя „Песен за Варна".
         Нашият състав „Детелини", към ТО на НАСГБ – Варна, изпълниха песен за пролетта – „Навън вали", с която поздравиха всички. В нашата организация имаше рожденичка – това беше Герга Златинова! Станчо Добрев и Ганка Параскевова я поздравиха с песента на Веселин Маринов – „Всяка младост има своя край". На г-жа Златинова се поднесе поздравителен адрес, цветя и символичен подарък. Певческата ни група забавляваше всички гости с музика и песни до края на празника. За активно участие на нашите изпълнители във всяко мероприятие, както и на днешното се поднесоха цветя в знак на внимание и признателност. Пролетният празник премина в приятна и задушевна атмосфера, с много веселие и радост!

Блока подготви: Ганка Параскевова
С ОБИЧНИ КРИЛА

         Пролетта стъпи в Асеновград, стопи снега и разлисти в зелено. Свеж дъх на разцъфнало около нас повишава настроението.
         С пролетно настроение членовете на ТСО на слепите и на ТО на сляпо-глухите – Асеновград се събраха в своя клуб. Посрещна ги Баба Марта – Мина Стойчева с красива българска носия. Тя върза мартенички и раздаде вкусна пита на всички, като им пожела много здраве, късмет и борбен дух.
         След това бе произнесено вълнуващо слово от Славка Ставрева за жената – майка, любима и сестра. Талантливата поетеса от гр. Лъки – Лушка Маджарова декламира свои стихове за любовта. Елена Янакиева също се изяви. Както винаги жените от клуба демонстрираха своите умения с поднесените специалитети.
         Отличени бяха сърмичките на г-жа Коручева, родопските баници на: Лина, Снежа и Лушка, къпаната баница на Хюрю, сладкишите на: Ани, Гюрга Ангелова и Йорданка Чепаринова.
         По случай международния ден на жената, заместник-председателят Алекси Ладжев поднесе на всяка дама подарък и цвете. Имаше още един повод за празнуване – осемдесет години от рождението на Елена Петлова. Въпреки пълната й слепота, г-жа Петлова е пример за подражание на висок дух и успешно справяне с трудностите. Тя също изпълни стихове от ученическите си години и почерпи с шампанско.
         За 70-годишния си юбилей почерпи и Иван Пейчев, който е активен участник във всички изяви на съюза и провежданите викторини.
         Само един задружен колектив може така да празнува!
         Някой беше писал, че незрящия човек е птица без крила. Да, без крила, но със силен дух и хиляди мечти! А когато очите блестят с любовта и уважението на ближните, приятелите и хората в обществото, животът на този човек е друг. До него летят птици с обични криле. Нека се замислим, можем ли и ние, зрящите да бъдем птиците с обични криле, като не забравяме, че основното измерение на вярата е любовта.

Славка Ставрева
МОЕТО ИМЕ Е ЖЕНА!

         На 12 март ТО на сляпо-глухите гр. Шумен, отбелязахме Международния ден на жената. Организирахме кулинарна изложба. Всички вкусотии бяха подредени на масите. След поздравлението на председателя Янко Стайков, жури в състав от читалищното ръководство – г-жа Раденкова и г-жа Стефанова оцениха кулинарните произведения. Всички получиха награди за положеното старание.
         Прочетоха се стихове за майката и жената. Разказа се за първите жени, участвали в обществения живот на миналия век. Поздрав към жените отправи златната ни медалистка Еленка Христова с две народни песни и стари градски песни, в изпълнението на които се включиха всички присъстващи. За празника ни беше поканена експредседателката на бившата търговищка организация Сашка Тодорова, която се отзова с голямо желание. За първи път от съществуването на организацията отбелязахме Трифон Зарезан, макар и със закъснение. Няколко члена донесоха вино собствено производство. Дегустацията се извърши от председателя на ТО на НАСГБ Янко Стайков и Ивелин Тодоров, член на УС на ТО на НАСГБ. Производителите получиха награди, според заетото място в класацията.
         Прочете се стихотворението на Евтим Евтимов „Вино и любов“. Радваме се, че на тържеството присъстваха и членове, които се движеха много трудно, но желанието им за среща с приятели беше толкова голямо, че им даде сили да присъстват на мероприятието. Почерпихме се с вкусотиите и продължихме с поздравите.
         В края на тържеството си пожелахме здраве и до нови срещи за Великден.

Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg