Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2023 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

В ТО – Шумен:

ОТНОВО СПАЗИХМЕ ТРАДИЦИЯТА

         Всяка година шуменските сляпо-глухи сме верни на традицията в отбелязване на мартенските празници. На 01.03.2013 г. групата „Фокус” от осем сляпо-глухи члена бяхме поканени на интервю от БЧК. Честитихме си празника и се закичихме с мартеници за здраве, много късмет и берекет. Интервюто се проведе от червения кръст, като въпросите бяха от рода на: Какво прави живота на възрастните хора и тези с увреждания по-добър; какво прави живота им труден; трудности, свързани с здравеопазването; предложения за подобряване на здравните услуги; финансовите проблеми; как възрастните хора могат да са полезни на обществото и др. Всички присъстващи взеха активно участие и изказаха своето мнение. От БЧК останаха много доволни и ни поканиха отново да им гостуваме.
         На 03.03.2013 г. по случай Националния празник на България на площад „Кристал” се състоя тържествен ритуал, посветен на 135 годишнината от подписването на Сан Стефанския мирен договор. Присъстваха народни представители, заместник областни управители, кмета на община Шумен и др. Ние, горепосочената група от сляпо-глухи членове, присъствахме на това тържество. Поднесохме цветя на паметниците, свързани с освободителното движение и по този начин се включихме в празника на българската признателност.
         За 08.03.2013 г. се събрахме в читалище „Напредък – 1869”. Имаше уредена изложба „Акварел и малка пластика” – от шуменските художници Ива и Георги Георгиеви. Творческо ателие „Хоби” към читалището бяха изготвили интересни мартеници, чиято цел беше да покаже историята им от създаването до днес. Всичко това се разгледа с интерес от нашите членове. Осмомартенското тържество беше открито от председателя – Янко Стайков. Изнесе се беседа за жените и 8-ми март. Прочетоха се три стихотворения за жената и майката. Група „Еделвайс” поздрави присъстващите жени с няколко изпълнения. Дойде ред и на кулинарната изложба. Красивите вкусотии грабнаха очите на всички. Жури в състав: Надя Раденкова – секретар на читалището и Розалина Стефанова – читалищен организатор, класираха изделията. Първо място спечели красивата пита на Йорданка Стайкова, две втори места взеха кифлите на Сабиле Исмаил и тригуните на Върбина Станкова. Трето място – соления кекс на Войка Димитрова. Всички получиха награди за положения труд, а останалите се почерпихме с изложените вкусотии. Тържеството продължи с неизменната викторина с въпроси от живота на организацията. Следващите игри повдигнаха още повече настроението на присъстващите. В играта „Най-секси облечена жена” се състезаваха седем жени. Журираха останалите членове. Първите места заеха Войка Димитрова, Йорданка Стайкова и Елена, а всичките седем жени получиха награди – плодове: банани, портокали, ябълки и лимони. Тържеството завърши с танци и хора. Разделихме се с пожелание за здраве и до нови срещи на първа пролет и Великден.

Върбина Станкова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Добрич:

ДА СЪХРАНИМ ВЕДРОСТТА И ОПТИМИЗМА СИ

         И тази година още през януари месец започнахме подготовката за баба Марта, като закупихме бяла и червена прежда и редовно се събирахме, за да сътворим най-разнообразни модели, от които преобладаващи бяха за ръка. С тях зарадвахме всички наши приятели от цялата страна.
         На трети март поднесохме цветя на паметник Цимерман по повод националния празник. Смирено се поклонихме пред героизма на нашите освободители.
         За 8-ми март – празника на жената, организирахме изложба с конкурсен характер за най-красиви сладки. Целта бе да докажем на обществото, че и сляпо-глухите домакини са добри кулинари. В началото на тържеството председателката приветства всички присъстващи, като им пожела да се изправят като тревата, когато ги газят, като кокичето – да търсят топлина и под снега дори, и като звездите – близки и далечни, да раздават любов и светлина. Стоянка Жекова направи художествен очерк на най-популярните българки, които са оставили светла диря след себе си. Стихове за майката рецитираха Светла Маринова, Стоянка Жекова и Калинка Ковачева. Музикални поздравления направиха Мария Паскалева и Мария Андреева. От присъстващите 21 жени, в конкурса за най-красиви сладки се включиха 13 човека. Избрахме жури с председател Мария Паскалева. Сладките бяха изкусно аранжирани и журито се затрудни при определяне на номинациите. В края на краищата първото място бе присъдено на Марийка Атанасова, второто на Руска Иванова, а третото грабна Красимира Петкова. Определени бяха и две поощрителни награди – на Иван Георгиев и Калинка Ковачева. Отличилите се получиха предметни награди. Тържеството завърши с дегустация на сладките. Вдигнахме и наздравици за здраве и благополучие на всички жени от асоциацията.
         Нека успеем да съхраним нашата ведрост и оптимизъм и в бъдеще!

* * * *

ПРОЛЕТЕН ЕТЮД

         На 21-ви март се събрахме 13 души от ТО на сляпо-глухите от гр. Добрич за пролетна разходка в градския парк. Времето беше топло и слънчево, което ни предразположи благоприятно. С шеги и закачки вървяхме из красиво оформените алеи на парка. Събирахме коприва и глухарчета. Други си направиха букетчета от горски теменужки. Отдъхнахме с чаша капучино сред природата. На връщане с удоволствие забелязахме основния предвестник на пролетта – щъркел, който поправяше старото си гнездо, та когато се завърне и нежната половинка, домът да е уютен. Вървяхме и разсъждавахме, какво ли си мисли тази дългокрака птица? Вероятно се радва, че отново е в своя дом.

Блока подготви: Калинка Ковачева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Горна Оряховица:

ТРИ ПРАЗНИКА В ЕДНО

         Ръководствата на ТО-ССБ и ТО – НАСГБ Горна Оряховица се събраха и взеха съвместно решение да отпразнуваме трите празника в едно, а именно: Трифон Зарезан, осми март и първа пролет. Понеже са близки един след друг съгласихме се, че с едно събиране можем да отпразнуваме всичките. Мероприятието проведохме в ресторант „Плевенчето”, където имаше музика, която предразполагаше за доброто ни настроение. Ръководствата бяха подготвили томбула, на която за награди имаше малки късметчета, но въпреки това те направиха хората доволни и щастливи. Имахме си и един кумир – Иван Кожухаров, който през цялото време не спря да ни разсмива със своите смешки. По-младите потанцуваха, а накрая всички се хванахме на едно голямо хоро под звуците на Дико Илиев. Така отпразнувахме пролетните празници с надеждата отново скоро да се съберем и повеселим.

Иван Лицов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Асеновград:

СЪРЦАТА ЗАТРЕПТЯХА С КРАСОТАТА НА ЦВЕТЯТА

         Навън се запролети и децата като птички чуруликат. Слънцето повече грее, а март ни изпълва с много радост и надежда. Веселие и добро настроение изпълни клуба на ТО-ССБ и НАСГБ – Асеновград. Точно на деня на хубавия празник осми март, вълненията бяха в положителна насока и лицата пролетно сияеха. Красивите момичета с български носии от ДГ „Н. Хвойнова” с ръководител Ст. Караилъков, поднесоха цветя и мартенички на всички дами, както и подаръците от организацията. Те изпълниха китка родопски народни песни. Председателят Иван Шопов поздрави присъстващите със стихотворението „Добрите очи на мама” и пожела много здраве и весели дни. Дамите се представиха с вкусни специалитети и сладкиши, в които бяха вложили цялото си сърце, а кавалерите поднесоха почерпка с отлежали асеновградски вина. Най-много бяха овациите за лъкинската баница на Лина. Във викторината най-активни бяха Камбуров и студента Рейхан Караюсеин. В сценария имаше слово за жената и стихове в изпълнението на Здравка Александрова и Елена Янакиева. Песните и китарата на Мишо повдигнаха още повече настроението. Незабравим ще остане този празничен ден за асеновградчани, изпълнил с много радост душите на всички.
         Сърцата ни затрептяха с топлината на пролетното слънце, с красотата на цветята!

Славка Ставрева

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Плевен:

ЕДИН ДЕН СРЕД ПРИРОДАТА

         По решение на ТУС на ТО – НАСГБ Плевен, сляпо-глухите посрещнахме първия пролетен ден сред природата. Още от сутринта се очертаваше топъл и пролетен ден. Около 10 часа групата добре екипирана потегли към местността „Таварна”, която се намира на 3 км. от гр. Левски. През нея тече р. Осъм, която огражда града от 3 страни – юг, изток и север. „Таварна” е гориста местност и към нея води сенчеста екопътека за пешеходци с брезички и пейки за отдих и асфалтирана алея за автомобили. Около реката има няколко хижи и ресторант „Таварна”. Топлото време, хубавото настроение, смехът и песните не ни позволиха да разберем как пристигнахме в гората. Тя беше окъпана от топлото, пролетно слънце и веселия птичи хор, който огласяше околността. Гората току-що бе започнала да намята зелена дреха, а на фона на свежата окъпана трева се срещаха островчета от бяло кокиче и синчец. Разходихме се и всеки бе набрал букетче и торбичка с коприва. След това седнахме на почивка в заведението на сладка раздумка и чашка ароматно кафе. Собственичката – наша приятелка и спонсор Стефка Владимирова ни направи отстъпка от цената, за което й благодарим. Тези няколко часа сред природата ни заредиха с нови сили след студената зима. Освежени, весели и доволни се прибрахме по домовете си.

Иванка Христова

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Неделино:

ПОДАДЕНА РЪКА

         На 10.04.2013 г. най-после членовете на ТСО-ССБ и ТО-НАСГБ Неделино откриха своя клуб за хора с увреждания, отпуснат от кмета на Община Неделино – Стоян Беширов. Членската маса е щастлива и не може да се отблагодари за прекрасния подарък, направен от кмета. Но благородството не стига до тук, а секретарката Румяна Караиванова е оборудвала клуба с всичко необходимо, като дарение. Сега членовете на Неделино има къде да се събират, да творят, да провеждат своите мероприятия, своите репетиции и т.н. Нямаме думи да опишем радостта си и щастието, с което ни дариха в тези тежки времена тези благородни хора. Гордеем се, че те са от Община Неделино и ние родопчани сме под тяхното крило. Занапред се задължаваме да представяме Общината с почетни места във фестивалите и концертите, където участваме през годината. Не че досега не сме се класирали и представяли отлично, но от сега ще бъдем още по-дейни и отговорни.

На добър път, Неделино!

Стойко Карамфилов

Нагоре
Към Съдържанието на броя


В ТО – Пловдив:

ТРИУМФЪТ НА ПЛОВДИВЧАНИ

         На 6 и 7 април 2013 година в град Поморие се проведе държавното първенство по канадска борба. Заедно със здравите спортисти в него взеха участие и хората с увреждания. Тазгодишното първенство за пореден път определи националния отбор който ще представя България на еврошампионата в град Друсканикайте – Литва. След откриването в театралната зала на читалище "Просвета” около 13.00 ч. започнаха борбите. На масата, където се състезаваха хората с физически увреждания първи излязоха жените в категория до 65 кг. Спортен клуб "Марица” – Пловдив взе участие в тази категория с три състезателки. От трите ни представителки единствено до финала достигна Ася Бурова. На лява ръка тя зае второ място. Във втория състезателен ден на дясна ръка след ожесточена борба, Ася успя да се наложи над досегашната фаворитка Лада Хаджиева и напълно заслужено стъпи на най-високото място на почетната стълбичка. В горната категория над 65 кг. на лява ръка на Снежанка Кирчева не и достигна много малко за да влезе във финалната тройка, а на дясна ръка, донякъде и съдийското недоглеждане, я лиши от медал.
         При мъжете в категория до 80 кг. нашите представители направиха приятно впечатление в лицето на стария боец Никола Стоянов и новото попълнение на клуба Венцислав Георгиев. Кольо Стоянов след успешни схватки достигна до полуфинала и там отстъпи второто място на пазарджишкия тигър Тихомир. В горната категория над 80 кг. страхотна изненада поднесе Венцислав Георгиев. Той е при нас от една година. Венци се занимава с канадска борба съвсем отскоро, но в Поморие доказа, че в бъдеще на него може да се разчита за добро представяне. Спечелените от Венцислав Георгиев едно второ и едно трето място са успех и за него, и за пловдивчани като цяло.
         На държавното първенство в Поморие за първи път се направи и отборно класиране за клубовете при инвалидите. Когато започна обявяването, всички тръпнехме в очакване на резултатите. На трето място се нареди отбора на "Родопи” – Кърджали, на второ "Успех” – Дряново, а на първо място с 56 точки "Марица” – Пловдив. Радостта ни беше неописуема, и чак, когато вече пътувахме към Пловдив осъзнахме колко е важно отбора да бъде сплотен и всеки освен за себе си да мисли и за представянето на клуба. Този начин на мислене води наистина до големите успехи и дано първата шампионска титла не бъде единствена.

Кирил Дамянов

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg